Täistaimne seene wellington sobib imeliselt jõululauale. Retseptist jätkub kuuele kuni kaheksale sööjale.
Koostis:
- 500 g täistaimset lehttainast
- 500 g šampinjone + 5 tk (u 120 g) täidise sisse
- 90 g Kreeka pähkleid
- 1 keskmise suurusega porgand
- 1 varselleri vars
- 3 küüslaugu küünt
- 2 oksa värsket rosmariini
- 1 purk konserveeritud võiubasid
- 10 g trühvliõli
- 1 sl sojakastet
- 1 tl soola
- maitse järgi pipart
- praadimiseks õli
- määrimiseks taimset piima või vett
Valmistamine:
- Sulata lehttainas. Eelsoojenda ahi 200-210 kraadini.
- Rösti Kreeka pähkleid kuumal pannil või ahjus (200 °C) 7-10 minutit. Vaata, et need ära ei kõrbeks.
- Täidise jaoks haki peeneks rosmariin, porgand, seller, küüslauk ja 500 g šampinjone. Prae õlisel pannil rosmariini paar minutit. Lisa porgand ja seller. Prae 3-4 minutit ja lisa küüslauk. Sega läbi ja prae veel mõned minutid. Nüüd lisa šampinjonid ja prae, kuni vedelik aurustunud. Lõpus maitsesta soola ja pipraga.
- Purusta röstitud Kreeka pähklid köögikombainis, lisa võioad ja lase täielikult seguneda. Seejärel lisa pool praetud täidisest, sojakaste ja trühvliõli. Töötle uuesti, kuni mass saavutab pasteedilaadse konsistentsi. Tõsta “pasteet” kaussi ning lisa seened ja köögiviljad. Sega lusikaga.
- Tõsta lehttainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jaga see silma järgi pikkupidi pooleks. Ühe poole peale tõsta täidis, jättes äärtest 1-2 cm vabaks. Määri ääred piima või veega. Vormi kätega pikk “kotlet” ja uputa 5 šampinjoni selle sisse. Tõsta teine pool tainast täidise peale ja kleebi ääred kokku. Tee noaga peale triibud ja pintselda piimaga.
- Küpseta 200-210 kraadi juures 22-27 minutit. Pirukas peab pealt kuldpruun olema. Lase pirukal pärast küpsemist seista 20 minutit, seejärel serveeri.
Retsept: Angelina Sorgina