Soovid mõnusat suvist kooki, mis on parajalt magus ja pisut hapukas? Kui jah, siis on aeg kapist välja otsida selle rabarberi-maasikakoogi koostisosad, sest just sellist imelist maitseelamust see kook pakub! Koogist jätkub umbes kümnele, aga me ei vaata halvustava pilguga, kui selle hoopis üksi ära sööd.
Kate:
- 600 g rabarberit
- 500 g maasikaid
- 160 g suhkrut
Tainas:
- 100 g täistera kaerajahu
- 75 g nisujahu
- 50 g suhkrut
- 0,5 tl soola
- 100 g vegan võid
- 1 tl külma vett
Valmistamine:
- Alusta rabarberi lõikamisega. Seda tuleb teha eelneval õhtul. Koori rabarber ära, pööra lõikelaual külje peale ja lõika diagonaalis viilud, mis on umbes pool sentimeetrit paksud. Viilud peaksid välja nägema natuke nagu lille kroonlehed.
- Kui rabarber on lõigatud, pane viilud kaussi või toidukarpi ning lisa 80 g suhkrut. Sega nii, et kõik viilud oleksid kaetud. Kata kauss ning pane rabarber ööks külmkappi. Rabarberi suhkrus ligunemine on äärmiselt oluline samm. Selle käigus tuleb vesi rabarberist välja. Seda sammu vahele jättes tuleb kook liiga vedel.
- Valmista ette tainas. Seda võib samuti teha eelmisel õhtul või paar tundi enne koogi valmistamist. Pane kõik kuivained kaussi ja sega omavahel ära. Haki või väiksemateks tükkideks ning lisa kuivainetele. Sega kõik omavahel kätega ära, kuni saad ühtlaselt puruse massi. Lisa vesi. Seejärel sega, kuni mass meenutab tainast. Vormi tainas kausis palliks, kata kauss ja pane külmkappi üle öö või paariks tunniks seisma.
- Kui rabarber on öö läbi külmkapis olnud ja oled valmis küpsetama, siis pane ahi soojenema 180 kraadi peale.
- Lõika maasikad väikesteks tükkideks: maasikas keskelt pooleks, pooled omakorda pooleks ja seejärel peenemad tükid. Seejärel lisa ülejäänud 80 g suhkrut maasikatele.
- Valmista ette koogivorm (⌀ 26 cm). Määri see igalt poolt taimse rasvainega kokku. Seejärel võta tainas ning kata põhi ja umbes 3 cm äärt ühtlaselt õhukese taigna kihiga. Küpseta 10 minutit.
- Kui põhi on 10 min ahjus olnud, vala sellele maasikatükid ning aja ühtlase kihina laiali. Seejärel võta külmkapist rabarberi tükid ning hakka neid laduma koogi äärmisse serv. Jäta ümarad otsad väljapoole, et kook meenutaks lille.
- Pane kook ahju veel 50 minutiks. Kui kook on ahjust välja tulnud, lase sel enne serveerimist paar tundi jahtuda ja taheneda.
Soovitus! Rabarberist järgi jäänud veest võid teha endale klaasitäie morssi või võid kasutada seda kisselli tegemisel.
Retsept: Sanne Org
Foto: Helen Nurmsoo