Aina edasi! Veganlus on leidnud tee ka Eesti kutsekooli valikainete hulka
Valikaine „Veganitoit ja elustiil“ elluviimise hüppelauana toob Tallinna Teeninduskooli kutseõpetaja Pirje Pärimets välja just isikliku soovi tutvustada taimetoidumaailma põhjalikult ka oma õpilastele, sest põhiõpingutes keskendutakse õpetaja sõnul sellele vaid põgusalt.
„Olen ise teema vastu rohkem huvi tundnud juba üsna kaua ja võimalusel eelistan ning valmistan ka kodus taimetoitu. Vegantoitude maailm on minu jaoks nii mitmekesine, põnev,” räägib Pirje. Oluline on tema sõnul loomulikult ka asjaolu, et tulevased kokad ja teenindajad peavad vegantoiduga olema kursis, sest sellist elustiili järgivate inimeste hulk aina kasvab.
Õpetaja ei kutsu kedagi üles veganiks hakkama, sest tema arvates peab selline otsus sundimatult tekkima igaühe enda sees. „Soovin, et õpilased teaksid, mis on vegantoit, ja tahan tutvustada seda põnevat maailma, millega saaks igaüks oma toidulauda rikkamaks ja tervislikumaks muuta.”
Küsimusele, kas esimese koolina Eestis oli sellist valikainet hirmutav käima lükata, jääb Pirje endale kindlaks. „Ei, kindlasti polnud. Arvan, et see on noortele silmaringi avardav ja võib-olla ka sallivust suurendav teema,” loodab õpetaja.
Valikainet saavad omandada ka teiste erialade õpilased, kuid praegu on selle valinud vaid toitlustusteenindajad. Aines uuritakse teemakohast kirjandust ja tekitatakse arutelu.
„Arutleme teemadel, kuidas ja miks on inimesed jõudnud selleni, et hakata veganiks,” toob Pirje välja ja lisab, et loomulikult ei puudu vestlusest ka toiduteemad. „Milliseid toiduaineid veganid söövad ja mida nad ei söö, kuidas koostada tervislikku veganmenüüd. Degusteerime erinevaid toidutooteid, valmistame ise valiku veganitoite erinevatest roarühmadest,” kirjeldab ta õppetööd. Teema lõpetatakse praktilise tööga, milleks on vegankohviku hommik Tallinna Teeninduskooli õpperestoranis.
„Igapäevaselt pakub meie õpperestoran lõunamenüüd kell 11.30–14.00, kuid ühel hommikul teeme õpilastega veganmenüüga kohviku. Pakume valiku küpsetisi, kindlasti ka toorkooki ja kohvijooke erinevate taimsete piimadega. Menüü ja retseptid on praegu veel loomisel,” selgitab õpetaja praktilise töö sisu.
Õpilasi ennast huvitavad kõige rohkem põhjused, miks mõned inimesed loomsest loobuda otsustavad. „Mida nad siis tegelikult söövad ja kas nad ikka saavad toidust kõik kätte, mida organism vajab,” toob Pirje välja ja lisab juurde, et tihti arvatakse alguses, et täistaimne toit ei näe isuäratav välja, seega ei maitse ka hästi. Ta kinnitab aga, et kui teemasse süveneda, pöörduvad ka arvamused ja sünnib uudishimu. „Kui sirvime raamatuid või ajakirju vegantoitudest, tekib huvi päris paljude toitude vastu.”
Õpilasi tuleb õpetaja sõnul teinekord pisut suunata. Eriti kui on näha, et teema on aktuaalne, nende silmaringi ja erialase arengu seisukohalt vajalik. Taimetoidust huvitunud õpilasi on Pirjel aegade jooksul olnud, kuid mitte märkimisväärselt palju. „Mõne rühmaga oleme varasemalt teinud ka taimetoidumenüü kooli õpperestorani jaoks. Õpilased on ise selles osas soovi avaldanud,” toob ta näiteks. Veganeid tema õpilaste seas olnud ei ole, küll aga on neid, kes on soovinud oma kokapraktikat teha just veganrestoranis ja kes eelistavad taimetoitu.
Erinevaid taimetoitluse tüüpe ja veganlust käsitletakse toitumisõpetuse, eritoitumise, menüü koostamise ja toiduvalmistamisega seotud moodulites, kuid põhjalikumalt saab pakkuda ülevaadet just vegantoidule pühendatud valikaines, sest siis on aega sellesse süvenemiseks rohkem. Lootus on, et aine jääb ka püsima. „See on kindlasti valikainete nimekirjas ka järgmisel õppeaastal. Kui teema pakub mõne õpperühma jaoks rohkem huvi, saame selle vajadusel oma tavatundide praktilistes töödes ka fookusesse võtta,” mõtiskleb Pirje tuleviku üle ja on taimetoitu puudutavatele ettepanekutele avatud.
Sellises koolis, kus kokandus on üks tugevamaid harusid, on taimne toit pidevalt teemaks. Teeninduskoolis toimub tihti erinevaid üritusi, mille toimumisse panustavad alati ka õpilased. Näiteks peab kool juba neli aastat kevaditi oma kooliõuel tänavatoidufestivali, kus valmistatakse rahvusköökide valikaine raames erinevate köökide toite. Eelmisel aastal soovis Pirje proovida midagi uut, niisiis tuli tal idee luua lisaks kõigele ka veganvanker, kus pakuti vaid täistaimset toitu.
“Teisel kursusel olid mu enda rühmas toredad ja tegusad kokaõpilased ning seetõttu julgesin selle lisaülesande endale võtta. Valmistasime sidruni ja mooniseemnetega veganjuustukooki, mustikatoorkooki, köögiviljamuffineid, šokolaadi-banaanimuffineid, köögivilja-kinoasalatit falafel’itega,” sõnab õpetaja. Laheda vankri, kust toitu pakkuda, aitas leida kooli infojuht. „See tekitas elevust. Toidud läksid hästi. Eriti kiirelt müüdi ära muffinid ja koogid. Meil on ka kliente, kes ei talu gluteeni, laktoosi või muna, seetõttu oli veganmenüü turvaline valik. Mõned proovisid lihtsalt uudishimust ja palju küsiti toidu koostise kohta,” räägib Pirje ja jätab õhku lootuse, et taimetoidu vastu tuntakse aina enam huvi. Loomulikult aitab sellele kaasa ka Tallinna Teeninduskooli otsus pühendada üks oma valikaine just veganlusele.
Autor: Anett Rannamets
Artikkel ilmus ajakirja Vegan 2019. aasta veebruarikuu numbris.