Leiva küpsemine sõltub nii mitmest asjaolust. Näiteks ahjust ja ka sellest, kuidas juuretis toas eelnevalt kerkib. Leivategu ei pruugi esimese korraga välja tulla, kuid harjutamine teeb meistriks. Leia üles täpselt see retsept, mis sobib sinu koduste tingimustega! Retsepti autoriks on Ave Rannamets.
Eeltaigen:
- 150 g juuretist
- 1 l käesooja vett
- 400 g rukkijahu
Leivataigen:
- 1.5 dl leivasiirupit
- 1.5 sl soola
- 2 sl linnasejahu
- 800 g rukkijahu
- erinevaid seemneid (leivasegu, kanepiseemned)
Valmistamine:
- Eeltaignaks sega juuretis, soe vesi ja rukkijahu. Jäta see seisma 8-10 tunniks (tee eelmisel päeval valmis).
- Tõsta 150 g eeltaignast tagasi juuretisetopsi, et saaksid järgmine kord jälle leiba teha. Lisa eetaignale leivataigna koostisosad, sega korralikult ja tõsta kahte vormi (30 cm). Lase kerkida 6 tundi soojemas kohas.
- Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit ja edasi 180 kraadiga (pöördõhuga) tund aega. Ahjust võttes määri leib üle võiga (Keiju tumesinine margariin või muu taimne või) ja hoia seejärel tunnike märja rätiku sees.