Kõrvitsa-läätse pikkpoiss kastmega

Retseptid

Kommenteeri
Detsembris tähistame loomasõbralikke jõule! Sellega seoses avaldab ajakiri Vegan terve detsembrikuu jooksul vaid selliseid retsepte, mis võiksid sobida pühadelauale. Siin on pikkpoiss, mille autoriks on Elujanu.

Koostis:

  • 400 g muskaatkõrvitsat
  • 100 g (2 väiksemat) punast sibulat
  • 150 g (2 keskmist) porgandit
  • 4 küüslauguküünt
  • 2 kuhjaga sl (30 g) jahvatatud linaseemneid
  • 100 ml keevat vett
  • 100 g Kreeka pähkleid
  • 100 g täistera kaerahelbeid
  • 200 g pruune šampinjone
  • 300 g keedetud läätsesid (terved)
  • 2 sl light-sojakastet
  • 2 sl tomatipastat
  • 1 tl suitsust paprikat
  • soola
  • musta
  • pipart
  • oliiviõli
  • värsket tüümiani

Valmistamine:

  1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  2. Koori ning lõika kõrvits ja porgandid 1–1,5 cm suurusteks kuubikuteks, sibulad 4 sektoriks ning aseta koos küüslauguküüntega ahjuplaadile. Lisa oliiviõli ning soola. Pruunista ahjus u 20 minutit.
  3. Pane väiksesse anumasse linaseemnejahu, lisa keedetud vett. Sega hoolikalt ning jäta kõrvale hanguma.
  4. Aseta köögikombaini Kreeka pähklid ning täistera kaerahelbed. Blenderda pulse-režiimil, kuniks kõik pähklid on katki. Suurem osa kaerahelvestest võiks olla samuti katki, sealjuures kolmandik saadud massist peaks meenutama pähkli-kaerahelbesegust jahu. Kalla saadud segu kõrvale suurde segamiskaussi.
  5. Lõika seened neljaks sektoriks ning aseta köögikombaini. Blenderda pulse-režiimil, kuni oled kõik sektorid purustanud. Kalla seened segamiskaussi.
  6. Pane köögikombaini läätsed, röstitud köögiviljad, sojakaste, tomatipasta, suitsupaprika, linaseemnejahu "muna" ning lisa vastavalt soovile musta pipart ja värsket tüümiani. Mikserda, kuni oled saavutanud ühtlase poolvedela massi. Mõned terved läätse- ning köögiviljatükid on teretulnud! Aseta saadud segu segamiskaussi.
  7. Sega käte või puidust labidaga kausi sisu korralikult ära. Vajadusel maitsesta.
  8. Kata leivavormi sisu küpsetuspaberiga. Kalla kogu saadud segu vormi ja vajuta puidust labidaga võimalikult tihedasti kokku. Pane vorm u tunniks 180-kraadisesse ahju. Küpseta, kuni vormi pealmine osa on kenasti pruunistunud.

GRAVY-TÜÜPI KASTE

Vaja läheb:

  • 100 g (2 keskmist) punast sibulat
  • 150 g (2 keskmist) porgandit
  • 100 g (2 vart) sellerit
  • 100 g pruune šampinjone
  • 2 sl pohlamoosi
  • 1 sl tomatipastat
  • 2 sl punase veini äädikat
  • 1 l köögiviljapuljongit
  • 3 loorberilehte
  • 1 sl maapähklivõid
  • 1 sl tahiinit
  • värsket tüümiani
  • oliiviõli

Valmistamine:

  1. Koori sibulad ja porgandid. Tükelda koos selleri ja seentega ning aseta kuumale pannile koos oliiviõliga. Lisa tükeldatud tüümian ning pruunista pannil u 20 minutit.
  2. Lisa pannile pohlamoos. Sega ja prae 5 minutit, kuni oled saavutanud kergelt kleepuva karamellistunud massi.
  3. Lisa tomatipasta ning veiniäädikas. Kalla pannile ka köögiviljapuljong ning sega läbi. Lisa loorberilehed ja kuumuta veel u 10 minutit, kuni kaste on muutunud paksemaks.
  4. Võta pann tulelt, eemalda loorberilehed ja sega sisse maapähklivõi ning tahiini. Kalla pool kastmest kaussi ja blenderda saumikseriga ühtlaseks massiks.
  5. Kalla ülejäänud segu pannilt läbi sõela samuti kaussi ning sega kaste läbi.

Lisa kommentaar

Email again: