Detsembris tähistame loomasõbralikke jõule! Sellega seoses avaldab ajakiri Vegan terve detsembrikuu jooksul vaid selliseid retsepte, mis võiksid sobida pühadelauale. Siin on pikkpoiss, mille autoriks on Elujanu.
Koostis:
- 400 g muskaatkõrvitsat
- 100 g (2 väiksemat) punast sibulat
- 150 g (2 keskmist) porgandit
- 4 küüslauguküünt
- 2 kuhjaga sl (30 g) jahvatatud linaseemneid
- 100 ml keevat vett
- 100 g Kreeka pähkleid
- 100 g täistera kaerahelbeid
- 200 g pruune šampinjone
- 300 g keedetud läätsesid (terved)
- 2 sl light-sojakastet
- 2 sl tomatipastat
- 1 tl suitsust paprikat
- soola
- musta
- pipart
- oliiviõli
- värsket tüümiani
Valmistamine:
- Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
- Koori ning lõika kõrvits ja porgandid 1–1,5 cm suurusteks kuubikuteks, sibulad 4 sektoriks ning aseta koos küüslauguküüntega ahjuplaadile. Lisa oliiviõli ning soola. Pruunista ahjus u 20 minutit.
- Pane väiksesse anumasse linaseemnejahu, lisa keedetud vett. Sega hoolikalt ning jäta kõrvale hanguma.
- Aseta köögikombaini Kreeka pähklid ning täistera kaerahelbed. Blenderda pulse-režiimil, kuniks kõik pähklid on katki. Suurem osa kaerahelvestest võiks olla samuti katki, sealjuures kolmandik saadud massist peaks meenutama pähkli-kaerahelbesegust jahu. Kalla saadud segu kõrvale suurde segamiskaussi.
- Lõika seened neljaks sektoriks ning aseta köögikombaini. Blenderda pulse-režiimil, kuni oled kõik sektorid purustanud. Kalla seened segamiskaussi.
- Pane köögikombaini läätsed, röstitud köögiviljad, sojakaste, tomatipasta, suitsupaprika, linaseemnejahu "muna" ning lisa vastavalt soovile musta pipart ja värsket tüümiani. Mikserda, kuni oled saavutanud ühtlase poolvedela massi. Mõned terved läätse- ning köögiviljatükid on teretulnud! Aseta saadud segu segamiskaussi.
- Sega käte või puidust labidaga kausi sisu korralikult ära. Vajadusel maitsesta.
- Kata leivavormi sisu küpsetuspaberiga. Kalla kogu saadud segu vormi ja vajuta puidust labidaga võimalikult tihedasti kokku. Pane vorm u tunniks 180-kraadisesse ahju. Küpseta, kuni vormi pealmine osa on kenasti pruunistunud.
GRAVY-TÜÜPI KASTE
Vaja läheb:
- 100 g (2 keskmist) punast sibulat
- 150 g (2 keskmist) porgandit
- 100 g (2 vart) sellerit
- 100 g pruune šampinjone
- 2 sl pohlamoosi
- 1 sl tomatipastat
- 2 sl punase veini äädikat
- 1 l köögiviljapuljongit
- 3 loorberilehte
- 1 sl maapähklivõid
- 1 sl tahiinit
- värsket tüümiani
- oliiviõli
Valmistamine:
- Koori sibulad ja porgandid. Tükelda koos selleri ja seentega ning aseta kuumale pannile koos oliiviõliga. Lisa tükeldatud tüümian ning pruunista pannil u 20 minutit.
- Lisa pannile pohlamoos. Sega ja prae 5 minutit, kuni oled saavutanud kergelt kleepuva karamellistunud massi.
- Lisa tomatipasta ning veiniäädikas. Kalla pannile ka köögiviljapuljong ning sega läbi. Lisa loorberilehed ja kuumuta veel u 10 minutit, kuni kaste on muutunud paksemaks.
- Võta pann tulelt, eemalda loorberilehed ja sega sisse maapähklivõi ning tahiini. Kalla pool kastmest kaussi ja blenderda saumikseriga ühtlaseks massiks.
- Kalla ülejäänud segu pannilt läbi sõela samuti kaussi ning sega kaste läbi.