Tekst: Janiš Laende
Reedel, 8. novembril Tartus, lund maas ei ole, jõulutunnet ammugi mitte. Kuusk Tallinna Raekoja platsile jõuab viie päeva pärast. Aga kõik see ei tähenda, et me ei võiks viiekesi kokku saada ning jõulukartuli kõrvale erinevaid jõulukapsaid teha proovida. Ühed valmistavad, teised ootavad ja räägivad poliitikast mingil põhjusel. Moodsat tehnikat kasutades on välja prinditud lehed, mille peal olevad lahtrid tuleb degusteerimise kõrvale ära täita. Punkte saab anda nullist seitsmeni, kus seitse tähistab ülevoolavat tunnet, et sellist kapsast võikski sööma jääda ja null… noh, saate isegi aru. Kõrvale pakkusime leiba, koorega kartulit, majoneesi, teed ja jõulumuusikat. Mainin kohe ära, et igasugune konsensus ja üksmeel puudus täielikult. Aga kui millegi kohta üldse “maitse asi” öelda saab, siis on see toit. Hakkame pihta.
Esimesena proovisime jõulukapsast. Hindeid anti vahemikus 2,0 kuni 5,7 ning arvamused on teie ees:
- Jõulune. Idee hea, teostus meh.
- Lõhnab nii magusalt, aga maitseb nii hapult.
- Tekstuur tavalisest tugevam.
- Veits mõru.
- Paljalt natuke liiga vänge.
- Kartuliga mega, aga sobiks ka hot dogile.
Teisena leidis oma koha taldrikutel magus õuna-jõhvikakapsas. Hindeid jagati vahemikus 4,0 kuni 110. Selle taandasime kompromissi tulemusena seitsme peale. Arvamused olid järgmised:
- Mahe, igati keelepärane. Selline turvaline.
- Kui marju just otseselt ei hammusta, pole mingit erilist maitset
- Hea mahe. Ilusad marjad annavad jõuluse välimuse.
- Näeb äge välja. Ilus roosakas.
- Väga hea tasakaal hapu ja magusa vahel.
- Mega! Nii hea!
Kolmandana midagi julget ja innovatiivset – suitsutofukapsas. Julge pealehakkamine on aga ainult pool võitu. Hinded varieerusid vahemikus 2,0 kuni 7,0 ning vastakad arvamused kõlasid selliselt:
- Välimus on mõnus ja toitev on ta ka.
- Hea kange. Värv on naljakas.
- Liiga suitsune, tapab kõik muud maitsed ära.
- Ilma kartulita natuke liiga maitsekas.
- Mõnus suitsune, tavapärasest huvitavam tekstuur.
- Peaaegu nagu eraldi toidukord.
Neljandana mekkisime äsja valmimisprotsessi lõpetanud kadakamarja-rosmariinikapsast. Hinded olid kõige ühtlasemad ning asusid vahemikus 4,5 kuni 6,5. Öeldi järgmist:
- Mõnus ürdine ja jõulune maitse.
- Huvitav saunane kooslus.
- Magus-hapu tasakaal hea.
- Lisaks veits õunamahla.
- Kadakat võiks rohkem olla.
- Suurepärane!
- Lemmik!
Kapsategu:
Iga teo põhjaks oli 900 g hapukapsast, 50 g margariini ja maitse järgi soola ja agaavisiirupit. Vedelikku lisasime iga kapsa juurde ligikaudu 500 ml, aga alusta vähemaga, sest juurde saab ju alati lisada. Muud koostisosad varieerusid. Tegu oli alati sama: kapsas potti, vedelik peale ja muu asjakohane lisaks ning lase aga podiseda 1,5 - 2 h. Vahepeal meki ja paranda.
Meie katsetasime nii:
- Jõulukapsas: jõuluporter, kaneelipulk, seitse vürtsitera ja paar nelgitera.
- Magus õuna-jõhvikakapsas: õunamahl, 12 vürtsitera ning jõhvikad (lisa täitsa lõpus).
- Suitsutofukapsas: väga tume õlu, pakk praetud suitsutofut.
- Kadakamarja-rosmariinikapsas: õunamahl, 9 kadakamarja (maitse tugevdamise eesmärgil võib marjad poolitada, meie ei poolitanud ja kahetsesime natuke), 2 rosmariinioksa.