Kommenteeri

Kuidas ja millega asendada muna?

Enamiku jaoks on olnud muna kunagi tavapärane ning näiliselt asendamatu osa toiduvalmistamisest, alustades omletist ja ahjuroogadest magustoitudeni välja. Ent kas teadsid, et pannkoogid püsivad ilusti koos ka ilma munata, koogis on muna kergesti asendatav ning omletti saab teha ka taimsetest toitainetest?

Kikerhernejahu

Omlett on paljude jaoks tavapärane hommikusöök, ent mõnusat valgurohket omletti saab teha ka täiesti munavabalt, nimelt kikerhernejahuga.

Sega 3 kuhjaga sl kikerhernejahu ja 8 sl vett, lisa pipart ja soola vastavalt maitsele ning sega juurde ka sibulat, paprikat või muid köögivilju, mis tavapäraselt omleti sisse pannakse. Kui soovid kohevamat omletti, võid lisada ka natuke küpsetuspulbrit ja äädikat. Samamoodi võib asendada muna ka vormiroogades kikerhernejahust ja veest tehtud seguga. Kikerhernejahu saab nii ökopoodidest kui ka suurematest toidupoodidest.

Banaan

Muna võib kookides või ka näiteks pannkoogitainas asendada keskmisest banaanist poolega. Banaan annab lisaks ka magusust ja mahlasust. Kui soovid lisaks natuke kohevust, võid lisada tainale ka 1 tl küpsetuspulbrit ühe banaani kohta.

Linaseemned ja chia-seemned

Väga heaks sidujaks kookidesse muna asemel sobivad lina- ja chia-seemned. Ühe muna asendamiseks sega 1 sl jahvatatud seemneid 3 sl veega ning lase seista mõned minutid, kuni segu muutub geeljaks. Sobib väga hästi tihedamatesse kookidesse ja küpsetistesse.

Aquafaba ehk kikerhernevedelik

Aquafaba on kikerhernekonservis olev vedelik, mis esialgu võib tunduda kummaline asi, mida küpsetistesse panna, kuid tegelikult asendab see muna väga hästi. Ideaalselt sobib see munavalge asendamiseks näiteks besees, 2 sl aquafaba’t asendab üht munavalget.

Valge veini äädikas ja küpsetuspulber

Ühte muna saab küpsetistes kergesti asendada ka 1 sl äädika ja 1 tl küpsetuspulbriga. See lisab küpsetistele ka mõnusat kohevust, mistõttu sobib ideaalselt kohevatesse kookidesse, muffinitesse ja pannkookidesse.

Õunapüree

Küpsetistesse sobib sidujaks hästi ka õunapüree, asenda 1 muna umbes 60 ml püreega. Püree seob hästi, lisab küpsetisele mahlasust ja magusust, ent teeb taigna tihedamaks. Kui soovid rohkem kohevust, lisa ka küpsetuspulbrit. Õunapüree asemel võib proovida ka muidu puuviljapüreesid, näiteks ploomi.

Munaasendajad

Kui ise katsetada ei soovi, siis nii ökopoodidest kui ka suurematest toidupoodidest leiab juba kuivainete riiulist mitmesuguseid valmis munaasendajaid (näiteks Orgran, Natura Egg Substitute, vEGGs).

Autor: Anu Tensing, MTÜ Loomus
Artikkel ilmus 2020. aastal.

Lisa kommentaar

Email again: