Kommenteeri

Kõik, mida pead teadma kohvipiimast

Kõik me teame, et hea päeva algus on tassitäis soojust. Eks meil kõigil ole oma maitse ja arvamus, mis selles tassis olla võiks. Kuid kuidas oleks ühe ideaalse latte'ga? Mis teeb ühe latte suurepäraseks? Võti on õigesti valitud kohvipiim lisaks imelisele kohvioale. Aga kuidas siis valida endale seda kõige paremat kohvipiima?

Õnneks on meil väga vedanud ning vegankohvipiimade valik on suur ja lai. Kes eelistab mandli-, soja-, kookos- või kaerapiima … Kõik on poodides olemas! Kaerapiim on minu isiklik lemmikleiutis. Sellega annab kõige imelisemat latte art’i teha ning selle maitse on siidine ning pehme – just nagu latte-piim käituma peaks. Parima vegantoote väljaselgitamisel osutus testimise käigus üllatuseks, et nii mõnigi teine taimepiim on samaväärne.

Oluline on ka teada, et latte koosneb ühest espressost ning 200–250 ml vahustatud piimast. Cappuccino põhjaks on üks espresso, mille peale lisatakse 150–180 ml vahustatud piima. Flat white on Austraaliast pärit populaarne kohvijook, mida võib nimetada lihtsalt kangemaks piimakohviks. Selle põhjaks on kaks espressot ning lisaks umbes 150 ml kuumutatud piima.

Kuidas kodus kohvi peale siidist piima saada?

Variante on mitu. Võid piima potis kuumutada ning samal ajal seda vispeldada. Paljudel on kodus juba ka automaatsed kohvimasinad, mis ise mugavalt piima vahustavad. Masinaga kohvi valmistades on soovitatav panna voolik otse külmast võetud taimse piima sisse. Nii tõmbab kuum õhk kergemini piima üles, tulemuseks ideaalne vaht.

Veel üks vahva ja mugav nipp kohvipiima vahustamiseks on kasutada presskannu! Valad puhtasse presskannu juba õige temperatuurini kuumutatud veganpiima ning lihtsalt liigutad presskannu pumpa üles-alla. Vaht tekib imeruttu.

Õige latte-piim on umbes 60-kraadine. Mandlipiimale sobib isegi madalam temperatuur – 50 kraadi. Kui piim liiga tuliseks kuumutada, langeb maitsekvaliteet ning tulemuseks on mullidega piimavaht. Latte vaht peaks olema siidine ja kreemjas, peegelsile ja läikiv. Kui eelistad aga cappuccino’t, siis selle vaht võiks olla natukene paksem, kuid siiski pehme. Kõige peenem vaht on flat white’il.

Millised on õige kohvipiima omadused?

Oluline on, et kohvipiim ei lämmataks kohvi enda maitset. See ei tohiks olla tugeva järelmaitsega ega liialt magus. Muidugi on kõigil enda lemmikud, millega ollakse harjunud. Kui aga küsida, missugune on kõige parem kohvipiim, siis vastus on: maheda maitsega, rammus, kergelt magus ning pigem neutraalse mekiga.

Neile, kellele meeldib lihtsalt musta kohvi peale piima valada, soovitan toasooja või kergelt kuumutatud taimset piima. Paraku läheb suur osa taimseid piimasid külmalt valades kohvi peal tükki. Miks see nii on? Sest kohv on kergelt happeline. Mida heledam röst on kohvil, seda happelisem see on. Heledat rösti on kõige parem nautida filtrikohvina ning mustalt. Kõige populaarsem kodus tarvitatav tavakohv on keskmise röstiga. Tume röst on pigem mõeldud espresso jaoks, kuid selleks sobib ka keskmine röst.

Kohvimaailmas on nii palju põnevaid detaile ning maitseid. Soovitame kindlasti külla tulla Lisanna kohvikusse, leiad meid aadressilt Suurtüki 2 ja peagi avame kohviku ka Pärnu mnt 9. Iga barista annab meeleldi kohviga kaasa ka palju uusi teadmisi. Meie menüüs on üle kümne erineva kohvijoogi, midagi igale maitsele – ka kofeiinivaba variant on olemas. Seniks aga loodan, et need mõned näpunäited õigest kohvipiimast tulid kasuks ning naudid nüüd tassikest soojust!

Autor: Linda Maiste
Artikkel ilmus 2020. aastal.

Lisa kommentaar

Email again: