Kommenteeri

ELAMUS | Kohvik Kringel viib unistusi täide

Tallinna Uue-Maailma rajooni kerkis kummalise koroona-aja alguses kohvik, mille uksest ja aknast levis naabruskonda värske saia lõhna, mis kõik naabrid endasse armuma pani. Ja mitte ainult naabrid …

Kringli avamine oli planeeritud möödunud kevadesse. Ootamatult vapustas kogu maailma aga olukord, mis surus kõiki valdkondi tegutsema teistmoodi, mõtlema kastist välja, leiutama alternatiive selleks, et ellu jääda. Kringel avamata ei jäänud, küll aga alustati teisiti ja tegutseti esialgu kaasaostukohana.

“Wolt ja Bolt tegid meie jaoks väga suure töö ära,” sõnab Anne, Kringli üks omanikest, kui Kringli imeliselt suurte akende all vestleme. Kohviku avamisega on paratamatult palju tööd ning segastel aegadel aitas klientide ja tellimuste haldamisega just kullerfirma. Nii saadi keskenduda muule olulisele ning valmistada end ette selleks, kui ükskord veidrad ajad mööduvad ja saab kohviku uksed pikalt oodatud külalistele avada.

Kohvik on helgetes toonides, seintel väga kihvtid värvilised pildid, mis kindlasti sotsiaalmeediapiltidel äratuntavaks osaks saavad. “Seda tapeeti otsisime väga kaua,” ütleb Anne. See infokillukene tuleb minu jaoks üllatusena, sest kaugelt näib see justkui väga osavalt tehtud seinamaaling. Minule kui suurimale „Sõprade“ seriaali fännile hakkab esimesena silma aga kohviku keskel koha leidnud kuldpunane diivan. Kummaliselt sarnane on see paigutus legendaarsele kohvipoele Central Perk seriaalist “Sõbrad”. Anne mainib, et kuna tema partneril Loorel on toidukoha pidamise (restoran V) kogemus, sujus kõik libedamalt, alustades kohviku sisustamisest, lõpetades sotsiaalmeedia haldamisega. Ja seda kõike on Kringli õhkkonnast tunda. Lisaks kogemusele on sinna lisatud küllaga armastust, hoolt ja kirge.

“Kohviku idee tuli umbes 4 aastat tagasi läbi Loomuse” jutustas Anne, et seeme pillati koos Loorega mulda, kui üheskoos loomade heaks töötati. Nüüd on nende ühine unistus lõpuks teoks saanud. Ja lisaks sellele, et täideti enda unelm, viiakse täide ka teiste unistusi. “Veganpirukad olid nii pikalt letilt puudu,” selgitas Anne. Lisaks on peagi võimalik Kringli vitriini taga näha kooke-torte, mida sarnaselt pidulike kringlitegagi saab peolauale tellida. Kringel pakub iga päev ka kosutavat päevapraadi ning hitiks saanud teisi hõrgutisi, mis linna peal legendaarseks nimetatud.

Lihtsad, kuid väljapeetud maitsed

Kuivõrd veganpirukate valik on Eestis poelettidel üsna kehvake, on Kringel loonud imemaitsvad saiakesed, mille vahel saab lausa valida. Maiasmokkade unistuseks on kindlasti kakao-pähklikreemirull, mis kindlasti üks omanäolisemaid. Hapu-magusa kombot tutvustab martsipani-vaarikasaiake ning loomulikult ei puudu valikust mooni-šokolaadirull ning magusate küpsetiste kuningas – kaneelisaiake. Muide, tainas, millest kaneelisaiake küpsetatud on, vajab erilist äramärkimist, sest see on lihtsalt imeline. Soolastest saiakestest tekitavad nostalgilise tunde hakksojapirukas ning viineripirukas (hapukurgi ja sinepiga!). Porgandi-tofupirukas viib mõtisklema lapsepõlve seiklustele ja hommikutele vanaema juures. Pesto-juustusaiake tutvustab veidi tänapäevasemat poolt pagarimaailmas ning on saanud minu absoluutseks lemmikuks. Sattusin kord neid ostma, kui olid just ahjust saabunud. Enam mööda vaadata ma neist ei saa – olen sõltuvuses.

Muide, kohvikust saab tellida ka saiakeste assortiid, kuid siinkohal oleks paslik hoiatada! Kaheksa saiakest kaovad karbist võluväel ning selle asemele saabub üürike kahetsus. Jah, just – üürike. Sest nii mõnusat elamust ei saa pikalt kahetseda, isegi siis, kui see kõige tervislikum ei olnud.

Lisaks saiakestele pakutakse kohvikus argipäeviti päevapraadi. Iga päev erinev roog! Just selleks, et kokkadel oleks tihedamini võimalus oma fantaasiat kasutada ning et lõuna ei oleks pelgalt rutiinne osa päevast, vaid pakuks ka maitseelamusi.

Kringli menüüst leiab hommikuseks ampsuks ka klassikalise, kuid rikkalike lisanditega kaerahelbepudru ning veidi värskemaks päeva alustamiseks superisuäratavad ja värvilised smuutikausid. Tatra-banaanipannkoogid on kindlasti täpselt see, mida pühapäeval hiliseks hommikuks tellida võiks. Ja muide, need on nisuvabad! Krõbedate äärtega minipannkookidel on väga õrn banaanimaitse ning kui keegi peaks pelgama tatrajahu, siis siinkohal pole sel mõtet. Roa seovad üheks toormoos, pähklikreem ning vahukoor.

Mainisin enne, et juba on linna peal liikumas jutte Kringli legendaarsetest toitudest. Ma ei valeta, kui ütlen, et olen kuulnud võhivõõraid inimesi trammis rääkimas Kringli suitsuporgandi-panini’st. Suitsuporgand on minu arvates üks ägedamaid “veganleiutisi”, kuid tihti on tegemist domineeriva osaga toidust, mis jätab ümbritseva varju. Kringli panini’s täiendavad kõik koostisosad üksteist: kohapeal küpsetatud krõbe sai, siidine India pähkli toorjuust, kreemine avokaado, konkreetne suitsuporgand, mahe spinat ning minu arvates “kirsina tordil” porrulauk – geniaalne lisand ja viib kelle alla. Garanteeritult. Kodusemaks elamuseks saab tellida ka vorsti-juustu-panini, mille vahel hirmuäratavalt autentne suitsuvorst. Tummisust lisab võileivale taimse juustu ja veganmajoneesi kombinatsioon.

Nimetan end suureks kartulisõbraks ning armastan kartulit igas variandis. Näiteks friikatena, prae- või ahjukartulitena, tambina või hoopiski koogina. Viimasest võrdlemisi lihtsast toidust on Kringel teinud kartuliarmastajale lemmiktoidu. Pealt krõbedatele imekollastele kartulikookidele on sõpradeks seened, hapukurk, värske salat ning kreemine India pähkli kaste.

Mida hing veel ihaldab? Eks ikka Kringli mõnusaid toite. Kringel kohviku leiab Uue-Maailma rajoonist, aadressilt Koidu 101. Isuäratavaid pilte ning ka infot päevapakkumiste kohta leiab ka nende Instagrami lehelt ja infot päevapakkumiste kohta näiteks Facebookist. Nii on, et toit ei tohiks olla lihtsalt üks paratamatu ja vajalik osa elust. Toit peaks olema elamus. Ja sellega on Kringel naelapea pihta tabanud.

Autor: Anett Rannamets
Artikkel ilmus 2020. aastal.

Lisa kommentaar

Email again: