Hooandjas kogub hoogu Maru Metspalu täistaimne kokaraamat

Foto: Siim Vahur

Eelmisel nädalal lisas kokk Maru Metspalu ühisrahastusplatvormile Hooandja oma projekti, et koguda hoogu täistaimsele kokaraamatule “Maru maitsete maailm. Angervaks, seened ja päästetud tomatid ehk armastus täistaimselt taldrikul”.

Raamatus on 284 lehekülge, mis annavad sissevaate Metspalu maailma läbi toidu. “Raamat kutsub mõnusale retkele Eesti samblaste metsade ja tormiste mereservade manu, lookas turulettide ning taevalike peenarde vahele, just nii nagu hooaeg muutub. Kuust kuusse ja nii läbi aasta, tugevalt tooraine aastaringi järgides,” kirjeldab Metspalu raamatut Hooandjas.

Raamatus on olulisel kohal ka jätkusuutlikkus ning sellele annab vihje pealkirjas olev sõnapaar “päästetud tomatid”. “See sõnapaar esindab raamatu jätkusuutliku toitumise ning tarbimise osa. Liiga kergekäeliselt viskame veel kõlblikku toitu minema. Toitu peaks palju enam väärtustama!” rääkis Metsaplu ajakirjale Vegan.

Metspalu on raamatut kirjutanud veidi üle aasta. “Liiga palju iitsatada ei julgenud, sest mis ma ikka suud paotan, kui pole kindel, et selle üldse trükikotta saadan. Raamat kogub nüüd hoogu Hooandjas, et jõuda peagi trükikotta ning novembris olla päriselt valmis,” on ta elevil.

Mõne päevaga jõudis Metspalu peaaegu esimese seatud eesmärgini, ent lõplik eesmärk on 10 000 €, milleni on tema sõnul veel pikk maa minna. Laupäeva hommikul oli tal kogutud ligi 3300 € ning oma panuse oli andnud 92 hooandjat. Projekti saab Hooandja kodulehel toetada 16. oktoobrini.

Metspalu on Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige, tootearendaja ja teeb koolitusi. Samuti õpetab ta Tallinna Teeninduskoolis, kuidas täistaimset toitu valmistada ning veganmaailmas orienteeruda. Varasemalt on Metsaplu kirjutanud kaks kokaraamatut, kuid peagi ilmuv kokaraamat on esimene, mis on servast servani täistaimne. Fotode autor on Siim Vahur ning raamatu on kujundanud Angelika Schneider.