ARO VELMET: enesetunne on väga hea | VEGAN-VÄLJAKUTSE

Et Eesti Vegan Selts korraldas ka sel aastal Vegan väljakutse, olid sellest agarad osa võtma ka mõned Eesti ühiskonnategelased, näiteks Los Angelesis resideeruv kultuuri-  ja teadusajaloolane Aro Velmet, Tallinna abilinnapea Züleyxa Izmailova ning, nagu eelmises ajakirjas mainitud, lauljatar Laura Põldvere. Väljakutse kestis 21 päeva ja algas 1. novembril. Nii astuti veganite saabastesse kolmeks nädalaks, mille jooksul tutvuti postkastidesse saadetud infokirjade kaudu keskkonna-, eetika- ja toitumisteemaliste asjaoludega ning söödi täistaimset toitu. Muide, väljakutsest saab osa võtta ka praegu! Hea võimalus alustamaks uut aastat väljakutsega! Täna toome teieni Aro kogemused!

 

Miks otsustasid väljakutse vastu võtta?

Olen vahelduva eduga olnud taimetoitlane vist umbes aastast 2008. Vahepeal on see olnud keerulisem – mõnikord on taimetoit olnud raskesti kättesaadav, näiteks kohtades nagu Senegal.

Aga üldiselt olen ma veendunud, et loomade toiduks kasutamine ei ole meie tööstusliku lihatootmise tingimustes eetiliselt põhjendatud. Kui me ei kiida heaks koerte ja kasside piinamist, siis pole õigustatud ka lehmade, sigade ja lammaste piinamine.

“Aga üldiselt olen ma veendunud, et loomade toiduks kasutamine ei ole meie tööstusliku lihatootmise tingimustes eetiliselt põhjendatud.”

See pole keskkonnasäästlik. Veiseliha tootmine kulutab kordades rohkem ressursse ja tekitab kasvuhoonegaase kui sama toiteväärtusega taimetoidu kasvatamine.

Ega pole ka tervislik. Eeskätt tänu lihatööstuse mõjule antibiootikumidele resistentsete bakterite levikul. Nii et väljakutse vastu võtmine ei olnud üldse keeruline otsus, pigem vastupidi. Hea võimalus juba pikka aega mõtteis mõlkunud idee teostamiseks.

Kuidas need 21 päeva möödusid? Mis tunded on: uued avastused, pettumused, eksimused..

Kolm nädalat möödusid heas mõttes sündmustevaeselt.

Los Angelese söögikohtades vegan-toitude leidmine pole üldiselt mingisugune probleem ja piima- ning munaasendajad on poodides kenasti saadaval.

Küll sai aga kolme nädala jooksul liigagi hästi selgeks, kui läbivad ja samas ebavajalikud on erinevates toodetes loomsed saadused. Aeg-ajalt tuli meelde tuletada (ja tunnistan ausalt et mõnikord ununes), et piimašokolaadis on… piim ja et jäätis ei ole ka alati pelgalt mahlast ja jääst koosnev moodustis.

“Küll sai aga kolme nädala jooksul liigagi hästi selgeks, kui läbivad ja samas ebavajalikud on erinevates toodetes loomsed saadused.”

Meeldivaid avastusi oli ka.

Viimastel aastatel on välja töötatud palju huvitavaid „lihaasendajaid“ – proovisin kolme nädala jooksul „veritsevat“ ja mahlast „impossible burgerit“, mis rahuldas kõik ürgameerikalikud karnivoorivajadused.

Avastasin lisaks juba tuttavatele lemmikutele soja- ja kaerapiimale ka riisipiima ja kookosejogurti võlud. Käisin mitmes uues restoranis, mille avastasin puhtalt seetõttu, et oli õhtusöögiaeg ja tuttavate kohtade menüüdes oli liiga palju juustu.

Kui juba juustule jutt läks, siis selle toote vegan-variandid on paraku küll üsnagi pettumust valmistavad.

Kuidas sõbrad-tuttavad suhtusid väljakutsesse?

Ümbritsevate inimeste suhtumine oli väga toetav.

Üks mu tudengitest saatis pärast ühte möödaminnes pillatud kommentaari mitu linki vegan-retseptisaitidele ja mainis, et söögipärm on väga hea parmesani aseaine. Vastab tõele!

” … mainis, et söögipärm on väga hea parmesani aseaine. Vastab tõele!”

Teised tuttavad olid samuti põhiliselt uudishimulikud, rääkisid oma kogemustest, soovitasid söögikohti või retsepte. Väga äge oli, kogukonda tekitav kogemus.

Ja Sinu enesetunne?

Pärast seda kolme nädalat on enesetunne väga hea, aga samas sai ka selgeks, kui oluline on veganluse juures toetav taristu ja vastavate toodete kättesaadavus ja kasutamismugavus.

“Pärast seda kolme nädalat on enesetunne väga hea … “

Kuidas Sinu elukohas veganvalikuga on?

Los Angeleses on veganlus üsna igapäevane. Mu kohalik toidupood müüb viite erinevat sorti veganvorsti, veganhakkliha, kuut erinevat tüüpi piimaasendajat ja kui sealt endale sobivat toodet ei leia võib minna suvalisse teise poodi, kus valik on veel suurem.

Aga isegi siin tuli aeg-ajalt tõdeda, et kolleegidega restorani minnes on ainukeseks vegan-valikuks menüüs kastmeta salat.

Kuidas edasi?

Juustuprobleemiga võiks midagi peale hakata … Ja see on ilmselt luksus, millest ma hetkel loobuma ei ole valmis.

Ent kui see väike detail välja arvata ja kui ümbritsev keskkond on toetav, toiduained kättesaadavad ja mingigi valikuvõimalus olemas, on veganlusega harjumine väga lihtne ja sujuv protsess.

_____________________________

LIITU VEGAN-VÄLJAKUTSEGA! Väljakutse kestab 21 päeva. 
Väljakutsega saab liituda igal ajal. 
Uuri lähemalt Eesti Vegan Seltsi KODUKALT.
Kui soovid väljakutsega algust teha just 1. jaanuaril, 
siis pane ennast kirja hiljemalt 31. detsembril ning 
uue aasta esimesel hommikul leiad oma postkastist 
väljakutse esimese päeva kirja. 
Uuri lähemalt ka FACEBOOKIST!

JÄTA VASTUS

Palun sisesta kommentaar
Palun sisesta oma nimi