UUS TEGIJA | Seenevalgust valmistatud Funki tooted pakuvad maitseelamust ka seenepõlguritele

Foto: Funki

Liina Sala

Kui pikalt oli soja täistaimse toidu maailmas ainuliider, siis aina enam on ettevõtteid, kes loovad vegantooteid hernestest, kaerast, kanepist ja muust säärasest. Üha rohkem on juttu ka seenevalgust ning just seenevalgust toodete valmistamise teed on läinud ka kodumaine ettevõte Funki, mille tooteid sai maitsta ja kaasa osta ka Veganmessil.

Sirli, sa oled Funki tegevjuht. Räägi, millega Funki üldse tegeleb.

Funki arendab seenevalgu kasvatustehnoloogiat ning kommertsialiseerib seenevalgu baasil toidutooteid, mis on maitsvad, tervislikud ning keskkonnasõbralikult toodetud.

Kellele ja miks te neid tooteid teete?

Inimesed on üha teadlikumad oma tarbimisvalikutes ja soovivad süüa tervislikku ja keskkonnasõbralikku toitu. Kõige olulisemaks teguriks toidu valimisel on kindlasti maitse ning meie keskendume sellele, et meie tooted oleksid tõesti maitsvad ja seda konkurentsivõimelise hinna juures. Meie tooted on mõeldud kõigile, kes naudivad suurepärast toitu ja soovivad tervislikult toituda. Lääne ühiskonnas, sealhulgas ka Eestis, tarbitakse liha rohkem kui soovituslik, mis võib põhjustada erinevaid terviseprobleeme. Samal ajal tarbitakse kiudaineid vähem kui soovitatav, mis on samuti oluline toitainete allikas.

Üks meie suurimaid eeliseid on see, et meie tooted sisaldavad rohkelt kvaliteetset valku ja erinevaid kiudaineid. Näiteks 100 grammis Funki filees on sama palju beetaglükaane kui kaerahelbepudru portsjonis. Funki eesmärk on pakkuda inimestele suurepäraseid maitseelamusi, võimaldades neil teha tervislikumaid valikuid enda ja planeedi huvides. Soovime sellega aidata kaasa jätkusuutlikumate toidusüsteemide kujunemisele.

Milliseid taimi peetakse kõige lootustandvamateks lihasarnaste toodete loomisel?

Kui me räägime liha sarnasusest just maitse ja tektuuri osas, siis tegelikult on enamike taimsete valkude puuduseks erinevad kõrvalmaitsed. Kõrvalmaitsete olemasolu sõltub aga väga paljudest tehnoloogilistest faktoritest ja mitte ainult taimest endast. Seega on võimatu välja tuua sobivaimaid taimi. Funki tegeleb seenevalguga just seetõttu, et tegemist on väga neutraalse toorainega ja kuigi meie eesmärk ei ole liha imiteerida, siis ebameeldivate kõrvalmaitsete puudumine on ka meie jaoks oluline. Lisaks maitsele on liha asendamise juures väga olulisel kohal ka toiteväärtus. Kui taime valkusid tuleb kombineerida, et saavutada täisväärtuslik aminohapete profiil, siis seenevalk on lisaks heale aminohappe profiilile ka hästi omastatav.

Sirli Rosenvald. Foto: Funki

Millised on suurimad müüdid ja väärarusaamad taimsete toodete loomisega seoses, millega oled kokku puutunud?

Seente puhul on tihti peale levinud arusaam, et nad on väga madala toiteväärtusega. Oleme pidanud tegema juba päris palju selgitustööd inimestele, et need seened, mis on kasutusel Funkis, on valitud välja just oma kõrge toiteväärtuse tõttu. Filamentsed seened, mis on Funki tooraineks, ei meenuta ei maistelt ega tekstuurilt seene viljakeha, mida inimesed on harjunud sööma. Oleme andnud oma tooteid proovida mitmetele seeni mittetarbivatele inimestele ja nad on tõdenud, et tegemist on väga maitsva tootega ja klassikalist “seene” maitset ei ole ka parema tahtmise juures tunda.

Kuidas erinevad taimsed toidud oma toitainete poolest tavapärastest loomset päritolu toitudest?

Loomsed toidud, nagu liha, kala, piimatooted ja munad, sisaldavad suures koguses kõrge toiteväärtusega valkusid. Taimsete toodete puhul on nii valkude sisaldus kui kvaliteet kõikuv nign seetõttu tuleb jälgida ja kombineerida erinevaid valguallikaid. Alternatiivtoodete üheks eesmärgiks ongi maitseelamuse pakkumise kõrval olla ka toitainete allikas. Seetõttu on alternatiivtoodete puhul valgusisaldus tavaliselt kõrgem kui töötlemata taimsete toiduainete puhul.

Samuti eristab neid rasvade kogus ja profiil. Loomsetest toitudest leiame enam küllastunud rasvahappeid, mille ületarbimisega on seotud erinevad terviseriskid. Taimed seevastu sisaldavad valdavalt küllastumata rasvhappeid, mis on seotud erinevate tervisele kasulike omadustega. Üheks suurimaks erinevuseks on veel kiudained, mis loomsetest toitudes täiesti puuduvad. Kiudiantest ja nende tarbimise vajadusest on lähiaastatel hakatud ka väga palju rääkima ja Eestis, nagu ka mujal Lääne ühiskonnas, on nende vähene tarbimine probleemiks.

Milliseid uuendusi ja arenguid näed oma tegevusvaldkonnas lähiaastatel?

Kui vaatame valgurikaste toodete poole, mis võiksid toidulaual liha asendada, siis täna domineerivad poeriiulitel taimsest valgust valmistatud tooted. Kindlasti tõusevad taimede kõrvale esmalt seenevalgul baseeruvad tooted ning seejärel juba ka muudel fermenteeritud valkudel põhinevad toidud. Kui täna on valdav enamus tootjaid võtnud suuna liha imiteerimisele, siis usun, et ka selles osas võiks toimuda muutusi. Seentel on siinkohal minu arvates hea võimalus pakkuda inimeste toidulauale uusi maitseelamusi, suurepärast toiteväärtust ning olles seejuures ka keskkonnasõbralikult toodetud, mis võiks olla uute toitude puhul juba loomulik eeldus.

Mis Sind kõige enim motiveerib oma töös?

Võimalus muuta inimeste toidulauda tervislikumaks ning keskkonnasõbralikumaks. Siiras positiivne tagasiside, mida saame inimestelt, kes Funkit maitsevad on igapäevane südantsoojendav tasu.


31. oktoobril toimub juba viiendat korda põhjamaade suurim toiduinnovatsiooni konverents Food Innovation Summit, kus ühe esinejana osaleb ka Sirli Rosenvald Funkist. Konverentsi korraldab Taimne Teisipäev.