Napib ideid, mida magusat panna jõululauale? See kook on kindlasti väga hea valik!
Koogipõhjad:
- 300 g kuivatatud datleid
- 100 g riivitud porgandit
- 3 dl taimset piima
- 1 spl õunaäädikat
- näpuotsatäis soola
- 0,5 dl õli
- 100 g mandlijahu
- 100 g toortatrajahu
- 1 tl söögisoodat
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 2 tl kaneeli
- 1 tl jahvatatud nelki
- 1 tl jahvatatud ingverit
- 0,5 tl jahvatatud kardemoni
Täidis:
- 1 purk (400 ml) vähemalt üle öö külmkapis seisnud kookospiima (rasvasisaldus vähemalt 16%)
- 2 tl vanilli
Valmistamine:
- Pane datlid kaussi ning vala neile peale nii palju vett, et need oleksid kaetud. Lase seista vähemalt tund aega. Kurna datlid ning tükelda need natuke väiksemaks. Püreesta saumikseriga. Lisa riivitud porgandid, sool ja õli ning sega omavahel.
- Võta teine kauss, vala sinna taimne piim ja õunaäädikas. Sega.
- Järgmises kausis sega omavahel jahud, söögisooda, küpsetuspulber, kaneel, jahvatatud nelk, jahvatatud ingver ja jahvatatud kardemon.
- Sega piimasegu datli-porgandi-õli seguga. Lisa jahusegu. Sega ühtlaseks koogitaignaks.
- Küpseta koogipõhjad, neid tulebsellest taignast viis. Kui sul on mitu 20 cm läbimõõduga koogivormi, saad samal ajal mitu koogipõhja ahjus valmis küpsetada.
- Võta 20 cm läbimõõduga koogivorm ning vooderda see küpsetuspaberiga. Tõsta umbes 3 kuhjaga supilusikatäit tainast vormi ning silu ühtlaseks. Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 20 min.
- Ahjust välja võttes lase koogipõhjal paar minutit jahtuda. Seejärel eemalda koogivormi äär ning kummuta koogipõhi taldrikule. Tõmba ettevaatlikult küpsetuspaber koogipõhja küljest ning jäta taldrikule jahtuma.
- Vooderda uuesti koogivorm ning küpseta samamoodi veel neli koogipõhja ning lase neil jahtuda.
- Valmista täidis. Ava üle öö külmkapis seisnud kookospiima purk ning kraabi sealt tahkem segu kaussi. Kui segu on väga tahke, lisa purgist vedelikku juurde ja sega lusikaga segu pehmemaks, et oleks parem vahustada.
- Lisa 2 tl vanilli ning vahusta. Täidis peaks olema umbes hapukoore paksune.
- Koogi kokkupanekuks aseta üks koogipõhi tordialusele, tõsta sellele umbes 1,5 spl täidist ning aja ühtlaselt laiali. Seejärel aseta selle peale järgmine koogipõhi ning tõsta sellele u 1,5 spl täidist.
- Korda sama kahe järgneva kihi puhul nii, et pealmiseks kihiks jääb täidisekiht. Jäta üks koogipõhi alles. Pudista see väikesteks tükikesteks ning puista viimasele täidisekihile. Lase tordil üle öö külmkapis seista.
- Kaunista tort enne serveerimist jõhvikate, rosmariini okste ja mandlilaastudega.
Retsept: Maris Soobik-Saluste