RETSEPTID | Tähistagem vabariigi aastapäeva loomasõbralikult ja taimselt

Foto: Anu Tensing

Taimsed Valikud

Taimsed Valikud kutsub kõiki üles tähistama Eesti Vabariigi aastapäeva loomasõbralikult ja taimselt ning mõtlema kõikidele Eesti elanikele, sh loomadele.

Vabariigi aastapäev paistab ja paljud meist ilmselt juba planeerivad, millise toiduga pidulaud katta. Kindlasti ei peaks laualt puuduma must leib, aga kala soovitame ära jätta ja soovi korral asendada taimsete alternatiividega. Magusaks sobib imeliselt just sini-must-valge magustoit.

“Oma toiduvalikutega saame mõjutada palju ja hoida ära ka paljude elusolendite kannatusi,” kommenteeris loomade eestkoste organisatsiooni Loomus juhatuse liige ning selle veganprogrammi Taimsed Valikud juht Anu Tensing. “Et hoida meie armsat riiki, hoiame kõiki, mis minu meelest ei piirdu vaid inimeste hoidmisega.”

Tikuvõileivad suitsutofumäärdega

Foto: Anu Tensing

Koostisosad

  • 220 g suitsutofut
  • 200 g maitsestamata kaerakreem või täistaimset hapukoore alternatiiv
  • keskmine punane sibul
  • maitse järgi soola ja sidrunipipart
  • must leib
  • margariin
  • kurk
  • till

Valmistamine

  1. Haki suitsutofu ja punane sibul võimalikult peeneks. Võid selleks kasutada ka köögikombaini või riivi.
  2. Sega suitsutofu, punane sibul ja kaerakreem.
  3. Maitsesta soola ja sidrunipipraga.
  4. Tükelda leib ja määri leivatükkidele margariin. Lisa viilutatud kurk, suitsufoumääre ja till. Soovi korral lisa veel teisigi lisandeid.

PS! Need, kes veel mäletavad, kuidas tuunikala maitseb, ütlevad, et just seda see määre meenutab.

Retsept: Anu Tensing, MTÜ Loomus

Taimse vürtsikiluga võileib

Foto: Farištamo Eller

Koostisosad

  • lemmikleib
  • taimne margariin
  • taimne vürtsikilu, nt Plaan B
  • maitseroheline
  • hakitud punane sibul
  • kirsstomatisektorid

Valmistamine

  1. Võta viil oma lemmikleiba ja määri sellele taimset margariini, millele omakorda laotad lahkelt Plaan B-d.
  2. Viimaseks lihviks lisa ohtralt maitserohelist, hakitud punast sibulat ja mõned kirsstomatisektorid.
  3. Edasi on juba igaühe enda teha, kas võtab kõrvale pitsi haljast või lonksu memme morssi. Peaasi, et lipud lehviks ja Eesti kestaks!

Retsept: Myrakas

Oreo-mustikamagustoit

Foto: Anu Tensing

Koostisosad

  • 176 g Oreo küpsiseid
  • 350 g kreekapärast vanilli kaerasuupistet
  • paar peotäit mustikaid

Valmistamine

  1. Lahuta Oreo küpsised: ühte kaussi küpsised ja teise nende vahel olev kreem.
  2. Purusta küpsised nii, et jääks sisse ka natuke suuremaid tükke.
  3. Sega kaerasuupiste ja küpsiste vahelt saadud kreem. Lihtsam on ühtlast kreemi saada, kui lisad küpsisekreemile kaerasuupiste järgemööda, mitte korraga.
  4. Jaga kaussidesse kõigepealt kreem, siis küpsisepuru ja kõige viimasena peotäis mustikaid.

PS! Kui lased magustoidul natuke seista, lähevad küpsised veidi pehmemaks, aga kohe serveerides on küpsised krõmpsuvamad. Ma ise eelistan krõmpsuvamat varianti.

Retsept ja pilt: Anu Tensing, MTÜ Loomus