Boršipõhi

Foto: Kati Sulp

Mõnikord ei jaksa õhtuti, pärast tööpäeva, kokata ja siis on hea haarata sahvrist või keldrist üks purk valmistoitu. Eriti hea, kui see valmistoit on tervislik ja enda tehtud. Selleks võib olla näiteks hoidis või supipõhi. Seetõttu jagame ühte supipõhja retsepti, mille saab endale valmis teha ja jätta laisemaid päevi ootama.

Koostisosad:

3 kg värsket kapsast
1 kg peeti
1 kg sibulat
1 kg porgandit
1 kg tomatit (või tomatipastat
või purustatud tomateid)
1 kg kurki (valikuline)
1 kg kartulit (valikuline)
2,5 dl õli
2 sl söögiäädikat
5 loorberilehte
soola
pipart

Valmistamine:

1. Riivi porgand ja peet jämeda riiviga. Tükeldada kapsas, sibul, tomat ning soovi korral kartul ja kurk.

2. Lisa 10-liitrise poti põhja 2,5 dl

õli. Kui õli on kuum, lisa sibul. Prae veidi, seejärel lisa riivitud porgand ja peet. Lase kaane all küpseda umbes 20 minutit, kuni porgand ja peet on pooleldi pehmed.

3. Lisa kapsas, kartul, tomat, kurk ja loorberilehed. Maitsesta soola ning pipraga. Lase kaane all küpseda, kuni kõik on pehme ehk 20–30 minutit. Sega aeg-ajalt.

4. Lõpuks lisa äädikas ja sega boršipõhi korralikult läbi.

5. Valmista ette purgid. Pese need korralikult ning kuumuta ahjus

(15–20 minutit 80 kraadi juures) või vala üle keeva veega. Ole ettevaatlik, et purgid ei puruneks!

6. Kui supipõhi on valmis, pane kõik steriliseeritud purkidesse ning kaaneta. Lase purkidel öö läbi jahtuda enne, kui viid nad keldrisse või sahvrisse talveks hoiule.

Retsept: Kati Sulp