TÜ Kliinikum liitus Taimse Teisipäevaga

Foto: kuvatõmmis (Google Maps)

Tartu Ülikooli Kliinikumi kohvik pakub igapäevaselt oma menüüs mitmeid taimseid valikuid. Kuigi töötajate ja haiglakülastajate seas on need juba populaarseks kujunenud, otsustati teha koostööd ka Taimse Teisipäevaga, et teadlikkust tasakaalustatud toitumisest veelgi tõsta.

“Paljude eestlaste söömisharjumused ei ole vastavuses riiklike toitumissoovitustega. Umbes kolm korda rohkem süüakse liha ja lihatooteid ning soovituslikust oluliselt vähem puu- ja köögivilju, marju, täisteratooteid, ka pähkleid ja seemneid. Selline toiduvalik ei kata igapäevast vitamiinide ja mineraalainete vajadust ning suurendab mitmetesse haigustesse, sh südame-veresoonkonnahaigused ja diabeet, haigestumise riski,” sõnabTartu Ülikooli Kliinikumi toitlustusteenistuse juht Piret Tammvere.

Sellest sügisest oleme kaasanud ka ülikoole ning haiglaid. Kui üldhariduskoolides ja lasteaedades pakutakse Taimse Teisipäeva raames kord nädalas taimset lõunat kõigile, siis ülikoolide ja haiglate kohvikute puhul on lugu teistsugune. Viimastes saab igapäevaselt valida nii taimse kui lihaga toidu vahel, kuid teisipäeviti on taimne valik päevapakkumiste seas esikohale tõstetud. Lisaks toetavad teadlikkuse tõstmist informatiivsed lauasildid ning postrid.

“Pakkudes rohkem taimseid valikuid soovime anda Kohvikumi klientidele, eelkõige Tartu Ülikooli Kliinikumi töötajatele ja patsientidele, võimaluse suurendada taimse toidu osakaalu oma menüüs ning muuta seeläbi toitumine tasakaalustatumaks,” ütleb Tammvere.

“Taolised algatused välismaistes sööklates on näidanud, et kui teha taimse toidu valimine lihtsaks, eelistab seda palju kliente, kes muidu valiks tavapärase kanašnitsel-kartulipuder kombinatsiooni,” sõnab Taimse Teisipäeva koostööjuht Karin Kanamäe.

Taimne Teisipäev on rahvatervise algatus, mille eesmärk on aastaks 2040 viia Eesti elanike toidulaud tasakaalu. Selle eesmärgi saavutamiseks tehakse koostööd nii söögikohtade, toidutootjate kui koolide ja lasteaedadega.