Tartu kui taimse tänavatoidukultuuri pärl – 6 parimat toidukohta

Tartu on teadupärast heade mõtete linn – seal puhkab keha ja vaim ning boheemlaslikust õhkkonnast lausa kiirgub värsket energiat. Lossimäest üles vantsides ja Toomemäel vaadet imetledes läheb kindlasti lõpuks kõht tühjaks. Kuhu minna, mida süüa?

Kui soovid seekord traditsioonilise seašnitsli asemel midagi põnevamat proovida, siis oled just õiges kohas. “Tartu toidukohad paistavad eelkõige silma julgete ja loominguliste taimsete katsetustega, mis on taskukohased ka tudengile. Menüüd arenevad pidevalt, kõik on nooruslik ja pead tõstab põnev eurooplaslik taimse tänavatoidu kultuur,” sõnab Taimse Teisipäeva kampaaniajuht Anna Kaplina.

Gengöök

Ilmselt vaieldamatu lemmik nii tartlaste kui ka mujalt pärit külaliste seas on Gengöök. Seal õhkab kohe eriti hoogsalt ülikoolilinnale omast meeleolu. Legendaarse Genialistide klubi allkorrusel asuv söögikoht pakub vaid täistaimseid toite. Külla oodatakse neljapäeva, reede ja laupäeva õhtuti.

Lisaks on võimalik Gengöögist ka catering-teenust tellida. Laupäeviti saab sõpradega aga brunchile minna. Taimse Teisipäeva tiim soovitab kindlasti proovida legendaarset Ränduri burksi, mille vahel on mõnus ja mahlane sojakotlet.

Fresko kohvik

Taimse Teisipäeva lemmikkohvik on Fresko, kus kohvi- ja saialõhnaline hommik kestab terve päeva. Lisaks võrratule kohvile saab sealt ka ülimaitsvaid kooke, saiakesi, panini’sid, toorputrusid, küpsiseid, salateid, sušivõikusid ja muidugi ka Fresko käsitööjäätist, mis valmib kohapeal.

Aparaat

Teine äärmiselt populaarne söögikoht on Aparaadiresto Aparaaditehases. Tõestuseks tõsiasi, et lauda sinna saada võib olla üpris raske. Kindlasti tasuks nädalavahetusel reserveeringu peale mõelda, kui pettunult välja kõndida ei soovi. Asja positiivne külg: tõenäoliselt on seal siis ka toidud maitsvad, kui huvi ei kao ja restoran pidevalt einestajatest kihab; pahupool muidugi, et toitude ooteaeg on pikk.

Menüüs on mitmeid taimseid toite alates bataadikrõpsudest ja lõpetades kreemise risotoga. Suu saab magusaks brownie‘ga. Aparaadiresto pakub iga päev ka maitsvaid päevapakkumisi, neist vähemalt üks on alati taimne. Põhimenüü vahetub üsna tihti, seega on kindlasti põhjust sinna iga natukese aja tagant kaema minna, et mõni uus ja põnev maitseelamus avastada.

Trikster Tihane

Kui Aparaadiresto on ülerahvastatud, siis tasub kohe kõrvale Trikster Tihasesse põigata. Päevapakkumiste kõrval on ka isuäratavate söökidega à la carte menüü, kust leiab ilmselt linna parimad bataadifriikartulid, mis nii mõnegi külastaja südamed võitnud.

Hetkel särab menüüs kurikuulus Beyond Meat burger. Taimsete toitude valik jääb küll lihatoitudele oma arvukuselt alla, ent midagi maitsvat leiab endale kindlasti igaüks. Ruumid on avarad, valgus hubane ja teenindus soe.

Ossu burger

Kui rääkida tänapäeval burgerist, siis ilmselt ei meenu enam kellelegi kastmest tilkuv nn rotiburks. Ei, tänapäeval eelistatakse just selliseid burgereid, mis näevad taldrikul uhked välja ja mida tuleb vaat’ et isegi noa-kahvliga süüa. Tartus on üks vahva burgerimeka nimega Ossu, mis just sellist söögielamust pakubki.

Menüüd piiludes näeb, et väga suur osakaal on taimsetel toitudel: lisaks suurele valikule burgeritele, mille vahel on raske valida (Vöner? Beyond Meat? Krõbetofu?), on võimalus proovida ka not dog’i, vrappi või näiteks nacho‘sid. Iga tänavatoitlase paradiis! Kindlasti tasub proovida midagi veidi erilisemat, milleks on mitte-kana burger. Krõbe ja mõnus amps! Lisaks on iga päev päevapakkumises üks burger või vrapp koos friikartulitega. Sest vahepeal tuleb ju endale ka patustamispäevi lubada, eks?

Kolm tilli

Veidi rohkem fine-dinelikuma olekuga restoran Kolm Tilli valgub oma menüüga igasse ilmanurka: maiustada saab nii aasiapäraste toitude kui ka itaalia köögipärlitega. Ilmselt on seal üks peamisi tõmbenumbreid pitsamenüü, kus on ka kaks taimset pitsat. A la carte menüüst leiab porgandiga not dogi, taimse bao ja rameni ning pad thai nuudliroa. Seal tasuks kindlasti ära proovida kale pitsa, mis on mõnusa krõbeda põhjaga ja mahlane.