TÄHTTOIT | KARULAUK ehk metsik küüslauk ehk hea õnne ja tervise taim

Foto: Anna Auza (Unsplash)

Hea teada

  • Karulauku kutsutakse ka metsikuks küüslauguks.
  • Karulauk kuulub Eestis III kategooria looduskaitse all olevate liikide hulka.
  • Karulaugu lehtede korjamisel ja söögiks ettevalmistamisel tuleb neid hoolikalt pesta, et mitte nakatuda haigusetekitajatega.
  • Söödavad on nii lehed, varred, sibulad kui ka õied.
  • Karulaugu lehed sarnanevad paljude teiste taimedega, näiteks piibelehega. Seetõttu vajab karulaugu korjamine taimetundmist.
  • Karulauk on mitmes rahvafolklooris tuntud kui hea õnne taim. Näiteks Iirimaal istutati karulaugu sibulad aedadesse, et majja õnne tuleks.
  • Keskaja ravitsejad kasutasid karulauku tervendava ravimina. 
  • Karulaugu mahla on kasutatud ka putukate peletamiseks.

Karulauk … 

… võib aidata alandada vererõhku
… takistab kolesterooli ladestumist veresoonte seintele
… ergutab ainevahetust 
… pikendab rakkude eluiga
… toob tagasi kadunud söögiisu
… on väga kõrge c-vitamiini sisaldusega
… tugevdab immuunsüsteemi ja vastupanuvõimet haigustele.

Karulauk (100 g)

 –  23 kcal
 –  45 mg C-vitamiini
–  5 mg A-vitamiini

Allikas: eatweeds.co.uk

Retsept: vegan karulaugupesto 

Vaja läheb: 

100 g karulauku
60 g röstitud seedermänniseemneid
3 sl maitsepärmi
7 sl oliiviõli
soola
pipart

Valmistamine:

Pese karulauk korralikult voolava vee all ning kuivata salvrätikuga. Pane karulauk ja seedermänniseemned köögikombaini ning purusta peeneks. Lisa vähehaaval oliiviõli. Viimasena sega käsitsi hulka maitsepärm, sool ja pipar. Tarbi nädala jooksul.

Toitumisnõustaja Eliis Salm soovitab!

 „Küüslauguga samasse perekonda kuuluv karulauk (ehk metsik küüslauk) on üks esimesi kevadekuulutajaid. Sarnaselt küüslauguga omistatakse talle antibakteriaalseid, antibiootilisi ja antiviraalseid omadusi, tehes selle suurepäraseks immuunsüsteemi turgutajaks. Karulauk on suurepärane C-vitamiini allikas, sisaldades seda asendamatut ja vaid taimses toidus leiduvat vitamiini kolm korda rohkem kui sidrun. Eraldi väljatoomist väärivad vitamiin A (eriti rikkalikult), kaltsium (sarnaselt teiste roheliste köögiviljadega) ning raud. Uuringud näitavad, et karulauk võib vähendada insuldi ja südame-veresoonkonna haiguste riski, kuna alandab vererõhku.

Mina armastan lisaks traditsioonilisele karulaugupestole väga ka karulauguhummust ning värskeid salateid.”