Suurbritannia valitsus on keelustamas foie gras’ importi ja müüki

Foie Gras. Foto: Wikipedia

Tairi Tuisk
Nähtamatud Loomad

Foie gras tähendab otsetõlkes hane või pardi rasvamaksa. Paljude poolt hinnatud delikatessi tootmiseks sundtoidetakse farmilinde kurku surutava metalltoruga, mille abil pumbatakse linnu kõhtu suur kogus teravilja ja rasva. Protsessi korratakse 2-3 korda päevas.

Sundtoitmisega paisutatakse linnu maks kuni kümnekordselt suuremaks ning tekib maksa patoloogiline rasvumine. Kunstlikult paisutatud rasvamaksa müüakse ekstravagantse toiduainena. Loomakaitsjad on julma praktika vastu aastaid võidelnud. 

Foie gras tootmine on keelatud juba 18 riigis (sh Eestis) ja mitmes linnas, millest värskeimaks on New York. Alates 2016. aastast toodavad foie gras’d veel vaid viis Euroopa riiki: Prantsusmaa, Belgia, Bulgaaria, Ungari ja Hispaania. Toote globaalne turuväärtus on hinnanguliselt 932 miljonit eurot. Suurema osa toodangust tarbivad prantslased. Peamisteks eksporditurgudeks on Euroopa, USA ja Hiina.

Senised arengud Suurbritannias

Foie gras’ tootmine ja sundtoitmise praktika on Suurbritannias ebaseaduslik juba 2006. aastast, mil kehtestati uued loomade heaolu käsitlevad seadused, mille kohaselt tuli peatada loomadele asjatuid kannatusi põhjustavad tootmistavad.

Tootmiskeeld ei lõpetanud foie gras’ müüki. Suurbritannia kuulumine ühtsele Euroopa Liidu turule tähendas, et foie gras’ importi ning müüki oli keeruline takistada. Kuigi Briti talunikele on foie gras’ tootmine keelatud, võivad restoranid ja kauplused toodet välismaalt sisse osta ja edasi müüa. Olenemata tootmiskeelust imporditakse Suurbritanniasse igal aastal 180-200 tonni foie gras’d. 

BREXIT loob keelustamiseks uued võimalused

Valitsuse allikad teatasid märtsi alguses, et loomakaitseminister Lord Goldsmith on valmis kehtestama foie gras’ Suurbritanniasse importimise keelu juba lähikuudel. Ministrid koostavad õigusakte, et kõrvaldada lünk ja takistada selle toiduaine importimist mis tahes kujul.

Keskkonna-, toidu- ja maaeluministeeriumi pressiesindaja ütles: „Valitsus on selgelt mõista andnud, et foie gras’ tootmiseks vajalik sundtoitmise protsess tõstatab olulisi loomade heaolu probleeme ja see on Ühendkuningriigis õigusega keelatud. Valitsus kaalub edasisi samme, mida teha seoses foie gras’ga”. 

Loomakaitseminister Lord Goldsmith on pikka aega foie gras’ müügi keelustamise nimel töötanud ning vihjas juba eelmisel aastal, et uus seadusandlus on tõenäoline. Kui teatati mandrilt elusloomade vedude järkjärgulisest keelustamisest, ütles ta, et see on „vaid üks paljudest tulevastest loomade heaolu parandavatest Brexiti boonustest“.

Foie gras’ keelustamine on pälvinud avalikkuse tähelepanu

Ajakirja The Times toidu- ja joogirubriigi toimetaja, kes on koostöös Gordon Ramsayga kaks kokaraamatut välja andnud, kommenteeris samuti uudist.

„Nagu kaaviar ja homaar, oli ka foie gras üks neist asjadest, mida einestajad eeldasid Michelini tärniga tähistatud menüüst. Ükskõik, kas pressituna terriiniks või pannil praetuna ja brioche’il serveerituna, tähistas see ekstravagantsust ja luksust. Sellegipoolest on juba mõnda aega näha, et ajad on muutumas. 2008. aastal küsis Albert Roux, kas sellel peaks olema sigaretilaadne tervisealane hoiatus kaasneva julmuse kohta, „et inimesed teaksid, mida loomaga on tehtud”.”

Samal aastal eemaldas kahe Michelini tärniga pärjatud peakokk Daniel Clifford Cambridge’is asuvas restoranis Midsummer House selle pärast proteste oma menüüst. “Täna ei saa keegi väita, et ei ole foie gras’ tootmise taustast teadlik. Kui see nüüd leiutataks, tekiks kisa. See on nii selgelt barbaarne. Nii et ma kahtlen, kas kokkade vastu palju protestitakse. Nad tahavad pakkuda seda, mida kliendid nõuavad ja foie gras’d on nende menüüdes olnud üha vähem.“

PETA direktor Elisa Allen tervitas uudist. „Kui kasutada foie gras’ tootmise kirjeldamiseks nelja sõna, oleksid need: groteskne, julm, rõve ja vastuvõetamatu. Kui inimesed teadvustavad, et see tähendab partide ja hanede kurkudesse torude rammimist ja neile tohutus koguses teravilja kõhtu pumpamist, rebides tihti nende õrnadesse kaeltesse auke ning vahel vigastades nende siseorganeid, tunnevad inimesed tülgastust. Suurbritannias kehtib juba foie gras’ tootmise keeld ja järgmine loogiline samm on hoida see riigist täielikult eemal“.

Alexis Gauthier Romilly tänava Gauthieri restoranist väljaandele The Standard: „Prantsuse peakokana on muljetavaldav näha, et Suurbritannia on käitunud nii moodsalt. Loodan, et Prantsusmaa ja teised eesrindlikud rahvad üle kogu maailma järgivad seda eeskuju. Hommikul pärast Ühendkuningriigi lahkumist EL-ist kirjutasin Borisile ja Carrie’le sel teemal ning olin üllatunud, kui sain isikliku vastuse, milles lubati mulle, et minut, mil BREXIT tehti, oli esmatähtis foie gras’ keelustamine. Nii et mul on hea meel, et peaminister on oma lubadust pidanud.”

Uudist pole aga vastu võetud ühekülgse rõõmuga. Michelini tärniga tähistatud restorani Sola omanik ja kokk Victor Garvey kommenteeris oma mõtteid väljaandele Evening Standard.

„Ma arvan, et see on täiesti hullumeelne, et me räägime foie gras’ ja mitte puurikanalate keelustamisest. See ei tähenda mitte julmust, vaid rikaste ärakasutamist. Kas soovite julmust keelata? Tehke seda täielikult. Ärge keelake midagi lihtsalt sellepärast, et see on elamuslik ja võõramaine.”

Richard Corrigan, kes juhib teiste seas ka Bentley’si ja Daffodil Mulligani, väljendas sarnaseid meeleolusid. Rääkides uudisteportaali „i“-ga, ütles ta, et peab foie gras’ keelustamist naeruväärseks.

Prantsusmaa foie gras’ tootjad on Ühendkuningriigi impordi keelu vastu

Prantsuse foie gras’ kaubandusliidu Cifog tegevdirektor Marie-Pierre Pé nimetas keelustamise ettepanekut „rünnakuks Briti foie gras’ austajate vabadusele“, öeldes, et julmuse süüdistused on ebaõiglased. Foie gras’ pooldajad väidavad, et tootmisprotsess jäljendab lindude tavapärast toitumismustrit, milles nad sügisel rohkem söövad, et talveks või rändeks varusid koguda. Foie gras’ vastased aga kinnitavad, et praktika on julm – eriti, kui seda tehakse tööstuslikul skaalal, kus masinad pumpavad toitu lindude söögitorust alla ja kus töötajad ei käsitle neid alati hästi.

Pé sõnul toetab  foie gras’ tööstus 30 000 tootmisega tegelevat perekonda ning 100 tuhandet otsest ja kaudset töökohta Prantsusmaal. Hoolimata koroonakriisist, mis on põhjustanud restoranide sulgemise ja vähendanud prantslaste foie gras’ tarbimist 40% ulatuses, oli tegevusharul hea 2020. aasta lõpp. Jõuludel kasvas müük võrreldes 2019. aasta sama ajaga 32% ja uusaastal 27% kõrgemaks. Praegune linnugripi puhang on erinevates Prantsusmaa piirkondades toonud kaasa partide ja hanede massilise hukkamise ning eeldatakse, et 2021. aastal langeb Prantsusmaa foie gras’ tootmine võrreldes eelmise aastaga seetõttu umbes 20% ulatuses madalamaks.

Prantsuse loomakaitseorganisatsioon L214 Éthique et Animaux on kutsunud valitsust üles sundtoitmist keelustama. „Pärast igat toitmist kannatavad linnud kõhulahtisuse ja hüperventilatsiooni all. Maksafunktsioon on häiritud ja loomadel on raskusi oma kehatemperatuuri reguleerimisega,“ märgib ühendus oma veebilehel.

See pole esimene kord 2021. aastal, kui foie gras Briti ajalehtede esikaantele jõuab. Alles hiljuti teatas luksuskaubamaja Fortnum & Mason, kes vastutab Ühendkuningriigi kuninganna toitlustamise eest, et lõpetab foie gras’ toodete importimise ja kaotab järk-järgult oma varud. Uudis oli suureks rõõmuks Briti avaliku elu tegelastele ja loomakaitseorganisatsioonidele, kes juba üle kümne aasta on palunud kaubamajal julma toote müük lõpetada.

Hoolimata tootmiskeelust on ka Eestis lubatud foie gras’ toodete import ja müük. Nähtamatud Loomad töötab Eestis aktiivselt selle nimel, et selle julma toote müük meie restoranides ja kauplustes lõpeks. Foie gras’ müügi vastasele petitsioonile on toetust avaldanud juba üle 8000 Eesti inimese. Oma toetusallkirja saad anda siin: https://foiegras.nahtamatudloomad.ee/.

Loe ka uudist “Londoni luksuskaubamajae kett loobub foie gras’ müügist”.

KASUTATUD ALLIKAD:

https://www.thetimes.co.uk/article/foie-gras-will-be-off-the-menu-after-british-import-ban-xfh7qn57p

https://www.standard.co.uk/reveller/restaurants/fois-gras-banned-uk-brexit-b923155.html

https://www.finedininglovers.com/article/UK-foie-gras-ban

https://www.connexionfrance.com/French-news/Foie-gras-producers-in-France-oppose-UK-plans-to-ban-imports