SUUPISTED AASTAPÄEVALAUALE! 3 vegansnäkki, mida külalistele pakkuda

Esmaspäeval tähistame Eesti Vabariigi sünnipäeva. Selleks puhuks on Spice the Spirit loonud spetsiaalsed suupisteretseptid, et su pidulaualt ei puuduks traditsioonilise hõnguga ent vegankuues maitsvad snäkid.


Biluvõileib
10 väikest võileiba

Vaja läheb:
150 g baklažaani
100 ml hapukurgi vedelikku
5 g tilli
5 g kuivatatud wakame’t
2 teelusikatäis soola
1 tl sidrunipipart
1 norileht
5 musta leiva viilu
1 supilusikatäis margariini

Kreem:
2 kartulit
1 tl majoneesi
1 tl jogurtit
0,5 tl musta soola
pisut kurkumit

Valmistamine:

Alustuseks pane baklažaan marinaadi. Selleks on vaja lõigata baklažaan 0,5 cm paksusteks viiludeks. Aseta kaussi hapukurgi vedelik, till, kuivatatud wakame ja baklažaanilaastud. Sega korralikult läbi ja puista peale 1 tl soola ja sidrunipipar. Pane kauss külmkappi 10 minutiks.

Kreemi valmistamiseks läheb vaja kahte väikest keedetud kartulit. Selle jaoks pane väiksesse potti vesi ja lase keema. Koori ja tükelda kartulid väikesteks tükkideks, et need keeksid kiiremini pehmeks. Kui vesi keeb, pane kartulid potti ja keeda ligikaudu 10 minutit. Kui kartulid on piisavalt pehmed, kurna. Võta pudrunui või käsiblender ja lisa kaussi keedetud kartulid, majonees, jogurt, kurkum ja must sool. Purusta kogu mass ja maitse. Vajadusel lisa soola.

Võta külmkapist marineeritud baklažaanid. Kuumuta pann ja lisa pisut õli. Lõika baklažaaniviilud pooleks. Võta norileht ja lõika omakorda 10 pikaks viiluks. Kata baklažaaniribad noriga ja aseta kuumale pannile. Prae alt 3–5 minutit. Seejärel keera viilud teistpidi ja prae veel 1–2 minutit nori poolelt. 

Kaunilt serveerimiseks võta leivaviilud ja ümara suuga klaas. Lõika klaasi äärega ringikujulised leivakesed ja määri need võiga. Seejärel aseta baklažaan leivakesele ja kõige peale pane kreem. Kaunistuseks võid lisada rohelist sibulat, sidrunipipart ja rukkilille kroonlehti.

Täidetud “munad”
20 suupistet

Vaja läheb:
10 väga väikest kartulit
1 tl veganjogurtit
1 tl majoneesi
näpuotsaga musta soola
näpuotsaga kurkumit
tilli
paprikamaitseainet

Valmistamine:

Võta 10 miniatuurset kartulit, pese need puhtaks ja aseta potti. Lisa vesi ja pane siis pliidile 10 minutiks keema. Kontrolli noaga, kas kartulid on seest pehmed. Kurna ja loputa kartulid külma veega. Lõika kartulid pooleks ja eemalda väikse lusikaga keskelt pisut sisu. Pane eemaldatud sisu eraldi kaussi ja lisa sinna jogurt, majonees, kurkum ja must sool. Käsiblenderiga tee nendest kreem. Pane kartulikreem pritskotti (või väiksesse kilekotti). Lõika ots ja pressi kreem kartuli südamikku. Kaunista, raputades peale pisut paprikamaitseainet ja tilli.

Metsaseenesalati korvikesed
20 suupistet

Vaja läheb:
20 leivakorvikest
200 g soolatud männiriisikaid
1 sibul
2 sl veganjogurtit
2 sl salatikastet
1 sl majoneesi
0,5 tl musta soola 
näpuotsaga soola
rohelist sibulat

Valmistamine:

Haki metsaseened väikesteks tükkideks (võib kasutada ka marineeritud šampinjone). Seejärel koori sibul ja haki väga peeneks. Pane kaussi seened, sibul, jogurt, majonees, salatikaste, must sool ja tavaline sool. Sega kõik omavahel läbi. Võta korvike, lisa supilusikaga täidist ja kaunista rohelise sibulaga.