ŠAŠLÕKI RETSEPT | Peame kerged jaanid!

Jaanipäeva ei peaks seostama hirmuga ülesöömisest ja sellele järgnevast kehvast enesetundest. Taimetoit, värsked puu- ja köögiviljad ning lihaalternatiivid tagavad kergema enesetunde, kuna on meie organismile lihtsamini seeditavad, soovitab Taimne Teisipäev.

Kantar Emori 2020. aasta septembris läbi viidud uuringus selgus, et lausa 40% eestlastest vähendab igapäevaselt lihatoodete tarbimist. Põhjused võivad peituda nii rohelises ja keskkonnasäästlikus mõtteviisis kui tõsiasjas, et soovitakse enda ja oma lähedaste tervisele mõeldes paremaid valikuid langetada. Lihatoodete liigtarbimine on seotud mitmete tõsiste terviseriskidega, sealhulgas on kõrgem risk haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse.

Taimne jaanilaud ei tähenda, et traditsiooniline grillpidu peaks ära jääma. Taimetoidud võimaldavad jaanilaua hoopis mitmekülgsemaks muuta. Taimsete toitudega eksperimenteerimine võimaldab astuda mugavustsoonist välja ning katsetada uusi erinevaid maitseid. Tänaseks on poodides lihaalternatiive väga palju. Keda ei köida mõte grillitud suvikõrvitsast, šampinjonist või baklažaanist, saab proovida hoopis sojašašlõkki, taimset šnitslit või taimse kotletiga burgerit. 

Taimsete toitude eelistamine jaanidel ei sea ohtu ka ühtegi vana traditsiooni, sest ega jaanipäev ainuüksi liha grillimises seisne. Suvise pidupäeva keskmeks jäägu ikka jaanituli, hea seltskond ja seltskonnamängud. Lisaks korraldatakse kontsertüritusi ja muid vahvaid külapidusid, mis jaanipäeva juurde kuuluvad. 

TAIMSE TEISIPÄEVA BBQ ŠAŠLÕKI RETSEPT

Vaja läheb:

1 pakk kuivatatud sojakotlette
1 pudel Santa Maria BBQ kastet
3 sl oliiviõli
5 tl tšillipulbrit
5 sl teravat tšillikastet
2 sl sojakastet
ühe laimi mahl
meelepäraseid ürte, pipart ja soola

Valmistamine:

  1. Pane sojakotletid soolaga maitsestatud vette keema umbes 20 minutiks, kuni kotletid on pinnale kerkinud ja pehmed.
  2. Jäta kotletid sõelale kurnama ja jahtuma. Pigista igast kotletist välja võimalikult palju vett.
  3. Sega kokku marinaadi koostisosad. Arvesta, et kotletid tõmbavad maitseid väga hästi sisse ja seetõttu peaks marinaad maitsema väga vürtsiselt, suitsuselt ja intensiivselt.
  4. Kalla kotletid suletavasse anumasse ning vala üle marinaad. Raputa anumat hoolega, et kõik kotletid saaksid kaetud.
  5. Jäta anum külmikusse vähemalt üheks ööpäevaks marineerima.
  6. Grilli või prae pannil kotletid mõlemalt poolt krõbedaks.

Kui teiste suviste toimingute kõrvalt ise kokata ei jõua, võib nii külma- kui sügavkülmaletist leida Naturli, Marta Pagari või Bon Soya grillvorste, šašlõkki, šnitšleid või lausa tellida kastitäie taimseid grilltooteid otse koju. 

JÄTA VASTUS

Palun sisesta kommentaar
Palun sisesta oma nimi