Autor: Triin Krusell, Taimne Teisipäev
Praegusel ajal on eriti tähtis lisada oma menüüsse erinevaid kasulikke köögivilju. Üheks neist on näiteks porgand. Nimelt sisaldab see kiudaineid, A- ja B-grupi vitamiine, karoteene, antioksüdante ja mineraalaineid, näiteks kaaliumi. Porgand on meie toidulaual ka üks laialt levinumaid köögivilju. See on odav, lihtne poest leida ja õigetel tingimustel hoiustades säilib kaua.
Porgandipüreesupp
Vaja läheb:
90 g punast sibulat
15 g ingverit (võib ka vähem panna)
2 küüslauguküünt
700 g porgandit
200 ml vett
100 g lillkapsast
190 g kollast paprikat
400 ml kookospiima
maitsestamiseks soola ja kurkumit
praadimiseks oliiviõli
Valmistamine:
Pruunista hakitud sibul, ingver ja küüslauk oliiviõlis. Lisa tükkideks lõigatud porgand ning kollane paprika ja kuumuta natuke potis. Lisa vesi ja lillkapsas ning keeda, kuni köögiviljad on poolpehmed. Lisa kookospiim ja keeda, kuni köögiviljad on pehmed. Püreesta saumikseriga ja maitseta soola ja soovitud maitseainetega, nt kurkumiga. Serveeri ja naudi!
Porgandi falafelid
Vaja läheb:
4 tassi kuubikuteks tükeldatud porgandeid
1 tl oliiviõli
2,5 tassi kikerherneid
2 sl jahu
0,25 tl Cayenne’i pipart (oleneb, kui vürtsikat soovid)
1,5 tl köömneid
2 küüslauguküünt, hakitud
2/3 tassi koriandri lehti
soola ja pipart maitsestamiseks
Valmistamine:
Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane porgandi kuubikud suurele ahjuplaadile, lisa oliiviõli ja maitsesta soola ning pipraga. Küpseta porgandeid ahjus, kuni need on nii pehmed, et saad kahvli neist kerge vaevaga läbi suruda (umbes 25 minutit). Lase neil paar minutit jahtuda. Pane ülejäänud koostisosad ja porgandid köögikombaini ning mikserda neid, kuni kõik on segunenud. Vali ise, kui kreemist või tükilist segu soovid. Pane segu kaussi ja aseta see 30 minutiks külmkappi seisma. Seejärel vooli segust kätega pallikesed nii, et kasutad umbes 1 tl segu ühe palli jaoks. Pane pallid küpsetuspaberiga kaetud kandikule ja aseta veel 30 minutiks külmkappi. Kuumuta suur pann keskmise kuumuseni ja pane pannile oliiviõli. Küpseta falafele pannil 3-5 minutit iga külje pealt, kuni need on pruunid ja mõnusad!
Porgandikook
Vaja läheb:
350 g riivitud porgandit
80 g kreeka pähkleid
2 tl kaneeli
1 tl värsket riivitud ingverit
220 ml õli
250 g jahu
1 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
100 g rafineeritud suhkrut
100 g rafineerimata suhkrut
2 sl linaseemnejahu
6 sl vett
1 apelsini riivitud koor ja poole apelsini mahl
50 ml taimset piima või vett
Valmistamine:
Sega kokku linaseemnejahu ja 6spl vett ning jätta seisma. Pane kaussi riivitud porgand, kaneel, ingver ja kreeka pähklid ja sega kokku. Lisa jahu, sooda, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Lisa linaseemnejahu ja vee segu. Lisa õli, apelsini koor ja mahl ning taimne piim või vesi ja sega kokku. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20cm vormi ning küpseta vähemalt 45 minutit 180 kraadi juures. Lase jahtuda ning kaunista näiteks apelsinimaitselise glasuuri ja kreeka pähklitega.