Sellest, mida jaanidel grillida juba kirjutasime SIIN. Nüüd on aeg mõtiskleda, mida grilltoidu kõrvale võiks teha. Suvi on salatite aeg, seega siin on viis salatit, mida grilli kõrvale valmistada!
Klassikaline makaronisalat

Vaja läheb:
neljale
350 g makarone (sarvekesed)
250 g Bon Soya viinereid
200 g marineeritud kurki
1/4 väga peeneks hakitud sibulat
4 spl Hellmanns veganmajoneesi
4 spl Tarplan veganmajoneesi
1 tl suitsutatud paprika pulbrit
1 tl sibulapulbrit
soola
pipart
soovi korral ka 100 g rohelisi herneid (Bonduelle)
Valmistamine:
Keeda makaronid, haki pisikesteks kuubikuteks hapukurk, viinerid ja väga peeneks veerand sibulat. Kurna ja pese herned. Lisa kõik koostisosad kaussi kokku, sega. Viimasena lisa maitse järgi soola ja pipart.
Bataadisalat klaasnuudlite ja basiilikukastmega

Vaja läheb:
neljale
100 g klaasnuudleid
0.5 punast kapsast
100 g beebispinatit
200 g Rooma salatit
1 suurem bataat
Kastmeks:
150 g India pähkleid
150 ml vett
kaks peotäit basiilikut
1 laimi mahl
soola
pipart
Valmistamine:
Valmista ette köögiviljad. Keeda või küpseta ahjus terve bataat kuni küps. Valmista klaasnuudlid pakendil olevate instruktsioonide järgi. Haki väiksemaks Rooma salat ning punane kapsas. Kui bataat on küpsenud ja jahtunud, eemalda sellelt koor ning lõika kuubikuteks.
Kastmeks jaoks pane eelnevalt paar tundi vees leotatud India pähklid blenderisse, lisa neile 150 ml vett ja kaks peotäit basiilikut, laimimahl. Lisa maitse järgi soola ja pipart. Blenderda kuni kaste on siidine.
Võid kõik koostisosad kausis kokku segada, kuid võid need sättida ka kenasti üksteise kõrvale. Peale vala basiilikukastet.
Värske ja kerge salat kapsa ja granaatõunaga
Vaja läheb:
neljale
1 väike peakapsas
1 granaatõun
0,5 punast sibulat (väga peeneks hakitud)
1 sl musti seesamiseemneid
1 sidruni mahl
3 sl õli
soola
suhkrut
pipart
Valmistamine:
Haki kapsas väikeseks, lisa granaatõuna seemned, sibul, seemned ja pigista peale sidrunimahl ja õli. Sega korralikult. Lisa maitse järgi soola, suhkrut ja pipart.
Arbuusi-“feta”juustu salat

Vaja läheb:
neljale
3 kg arbuusi
230 g Kreeka juustu (Violife Creek white block, Sheese või Bedda)
3 sl palsamiäädikakreemi
peotäis münti või basiilikut
musta pipart
Valmistamine:
Lõika arbuus ja juust kuubikuteks, lisa kaussi. Pane peale palsamiäädikakreem ja ürdid. Puista peale musta pipart. Naudi!
Vegan coleslaw

Vaja läheb:
kahele-kolmele
500 g valget peakapsast
2-3 kooritud porgandit
1 väike punane sibul
peotäis hakitud värsket peterselli
3 sl Hellmann’si veganmajoneesi
2 sl maitsestamata veganjogurtit (Alpro) või hapukoort (Planton cream)
1 tl sinepit
soola
pipart
Valmistamine:
Riivi kapsas, porgang. Haki sibul peeneks. Lisa kõik koostisosad kaussi ja sega põhjalikult. Lisa maitse järgi soola ja pipart. See salat sobib hästi ka veganburgerite kõrvale või burgeri vahele.