RETSEPTID | Kõik, mida vabariigi aastapäeval pidulauale panna

Aastapäev on tulemas ning suure tõenäosusega veedame selle kodus pere ja sõprade seltsis. Selleks, et see päev põnevamaks muuta, oleme välja otsinud ägedaimad veganretseptid mõeldes just kodumaale, alustades suupistetest lõpetades magustoiduga. Meie anname inspiratsiooni ja sina tee oma valik!

Suupisted

Biluvõileib
10 väikest võileiba

Retsepti autoriks on Spice the Spirit.

Vaja läheb:
150 g baklažaani
100 ml hapukurgi vedelikku
5 g tilli
5 g kuivatatud wakame’t
2 teelusikatäis soola
1 tl sidrunipipart
1 norileht
5 musta leiva viilu
1 supilusikatäis margariini

Kreem:
2 kartulit
1 tl majoneesi
1 tl jogurtit
0,5 tl musta soola
pisut kurkumit

Valmistamine:

Alustuseks pane baklažaan marinaadi. Selleks on vaja lõigata baklažaan 0,5 cm paksusteks viiludeks. Aseta kaussi hapukurgi vedelik, till, kuivatatud wakame ja baklažaanilaastud. Sega korralikult läbi ja puista peale 1 tl soola ja sidrunipipar. Pane kauss külmkappi 10 minutiks.

Kreemi valmistamiseks läheb vaja kahte väikest keedetud kartulit. Selle jaoks pane väiksesse potti vesi ja lase keema. Koori ja tükelda kartulid väikesteks tükkideks, et need keeksid kiiremini pehmeks. Kui vesi keeb, pane kartulid potti ja keeda ligikaudu 10 minutit. Kui kartulid on piisavalt pehmed, kurna. Võta pudrunui või käsiblender ja lisa kaussi keedetud kartulid, majonees, jogurt, kurkum ja must sool. Purusta kogu mass ja maitse. Vajadusel lisa soola.

Võta külmkapist marineeritud baklažaanid. Kuumuta pann ja lisa pisut õli. Lõika baklažaaniviilud pooleks. Võta norileht ja lõika omakorda 10 pikaks viiluks. Kata baklažaaniribad noriga ja aseta kuumale pannile. Prae alt 3–5 minutit. Seejärel keera viilud teistpidi ja prae veel 1–2 minutit nori poolelt. 

Kaunilt serveerimiseks võta leivaviilud ja ümara suuga klaas. Lõika klaasi äärega ringikujulised leivakesed ja määri need võiga. Seejärel aseta baklažaan leivakesele ja kõige peale pane kreem. Kaunistuseks võid lisada rohelist sibulat, sidrunipipart ja rukkilille kroonlehti.

Täidetud “munad”
20 suupistet

Retsepti autoriks on Spice the Spirit.

Vaja läheb:
10 väga väikest kartulit
1 tl veganjogurtit
1 tl majoneesi
näpuotsaga musta soola
näpuotsaga kurkumit
tilli
paprikamaitseainet

Valmistamine:Võta 10 miniatuurset kartulit, pese need puhtaks ja aseta potti. Lisa vesi ja pane siis pliidile 10 minutiks keema. Kontrolli noaga, kas kartulid on seest pehmed. Kurna ja loputa kartulid külma veega. Lõika kartulid pooleks ja eemalda väikse lusikaga keskelt pisut sisu. Pane eemaldatud sisu eraldi kaussi ja lisa sinna jogurt, majonees, kurkum ja must sool. Käsiblenderiga tee nendest kreem. Pane kartulikreem pritskotti (või väiksesse kilekotti). Lõika ots ja pressi kreem kartuli südamikku. Kaunista, raputades peale pisut paprikamaitseainet ja tilli.

Porgandist “lõhe”

Retsepti autoriks on Spice the Spirit.

Vaja läheb:

2 porgandit
0,5 kg meresoola
1 sl sojakastet
1 sl maitsepärmi
1 sl õli
2 norilehte
2 g tilli

Valmistamine:

Porgandite küpsetamine ja marineerimine võtab aega ööpäeva. Kõigepealt kuumuta ahi 200 kraadini. Pese porgandid puhtaks, kuid ära koori. Pane leivavormi põhja pisut meresoola, lisa pestud porgandid ja kata need meresoolaga. Aseta vorm ahju 45 minutiks ja siis lase jahtuda 10 minutit. Samal ajal valmista marinaad. Pane purki või marineerimiskotti sool, maitsepärm, tükeldatud nori, õli, sojakaste ja till. Sega korralikult läbi. Koori porgandid ära ja lõika seejärel fileerimisnoaga õhukesed viilud. Pane viilud marinaadiga külmkappi kaheksaks tunniks või ööpäevaks. Mida kauem on need marinaadis, seda tugevam maitse.

Toekam

Vegan kartulisalat
10-12 portsjonit

Retsepti autoriks on Angelina Sorgina.

Vaja läheb:

800 g kartulit
200 g porgandit
300 g marineeritud kurki
300 g konserveeritud herneid
250 g maitsestamata tofut
30 g värsket tilli
250 g veganmajoneesi
50 g veganhapukoort
2 tl soola
pipart maitse järgi

Valmistamine:

Koori kartulid ja porgandid ja keeda pehmeks. Lase jahtuda. Haki porgandid ja marineeritud kurgid väikesteks tükkideks. Kartulid lõika veidi suuremateks kuubikuteks. Purusta tofu sõrmede vahel, jättes veidi suuremad tükid sisse. Haki värske till. Sega kõik salati komponendid suures kausis õrnalt kokku. Soovi korral lisa rohkem majoneesi. Lase salatil paar tundi külmkapis maitsestuda.

Suitsused vorstid pidulauale
Kaheksale

untitled image

Retsepti autoriks on Elys Limbak.

Vaja läheb: 

0,5 dl toortatart
0,5 dl täisterakaerahelbeid 
2 sl linaseemneid
50 g šampinjone
0,3 tl suitsupaprikapulbrit
0,5 tl suitsutatud pipart
0,3 tl küüslaugupulbrit
0,5 tl soola
125 g aedube 
õli praadimiseks 

Valmistamine:

Pese ja keeda toortatar soolaga maitsestatud vees pehmeks. Purusta köögikombainis või blenderis kaerahelbed ja linaseemned ning vala suuremasse kaussi ootama. Seejärel purusta köögikombainis ka šampinjonid (või haki käsitsi hästi peeneks). Lisa ka šampinjonid kaerahelveste ja linaseemnete sekka kaussi. Pese, kurna ning purusta kahvliga oad ning lisa ka need kaussi koos maitseainetega. Sega kõik ühtlaseks seguks ning vormi umbes 1,5 cm läbimõõduga vorstid. Kui vorstid jäävad liiga vedelad ning ei taha hästi kokku hakata, lisa veel veidi kaerajahu. 

Prae vorste keskmisel kuumusel aeg-ajalt keerates u 5 minutit. Serveeri soojalt. 

Savoia kapsa rullid
neljale

Retsepti autoriks on Spice the Spirit.

Vaja läheb:

7 savoia kapsa lehte
1 dl kinoad
200 g läätsesid
100 ml tomatipastat
7 päikesekuivatatud tomatit
2 sl hapukoore asendajat
1 sl maisitärklist
2 tl köögiviljapuljongi pulbrit

Valmistamine:

Pese kinoa vee all puhtaks ja aseta potti. Lisa juurde 2 dl vett ja teelusikatäis puljongit. Keeda kinoad 15 minutit. Seejärel pane pliit kinni ja potile kaas. Lase kaane all haududa veel 10 minutit. Haki päikesekuivatatud tomatid tükkideks. Pane kaussi päikesekuivatatud tomati tükid, kinoa ja läätsed. Sega kõik läbi. Pese kapsalehed puhtaks ja lõika noaga lehe alumisest osast jämedam varreosa ära. Vala ahjuvormi põhja tomatipasta. Valmista rullid: tõsta kapsalehe keskele kinoasegu, keera leht rulli ja aseta ahjuvormi tomatipasta peale. 

Keeda 75 ml vett. Pane vesi kaussi koos hapukooreasendaja, maisitärklise ja teelusikatäie puljongipulbriga. Sega kõik omavahel läbi ja kalla ahjuvormis olevatele kapsarullidele.  Kuumuta ahi 180 kraadini ja tõsta vorm ahju. Küpseta 25 minutit. Enne söömist lase kapsarullidel pisut jahtuda.

Ahjupeedid
neljale kuni kuuele

untitled image

Retsepti autoriks on Elys Limbak.

Vaja läheb: 

400 g aurutatud peeti
100 g pestot

Valmistamine:

Pane ahi 190 kraadi juurde soojenema. Sega ahjuvormis peet ja pesto (valmista pestopasta retseptis oleva juhendi järgi). Soovi korral võid suuremad peedid pooleks lõigata. Küpseta ahjus 25 minutit ning serveeri omaette või kõrvalroana.

Baklazaanist šnitsel
Neljale

Retsepti autoriks on Geter Gerlein.

Vaja läheb:

2 keskmist baklažaani
1 l vett
100 g õunaäädikat
30–40 pipratera (umbes 5g)
1 sl (toor-roo) suhkrut
1 sl (Dijoni) sinepit
150 g kikerhernejahu
30 g broilerimaitseainet
100 g riivsaia
140 g taimset piima

Valmistamine:

Alusta baklažaani koorimisest ning viilutamisest  –  viiluta mõnusateks 1-2 cm paksusteks viiludeks. Valmista marinaad: kuumuta vesi ning õunaäädikas, lisa pipar, sinep ja suhkur ning pane baklažaani tükid mõneks ajaks keema. Lase neil marinaadis seista paar tundi kuni terve öö.  Kurna marinaad ning alusta paneerimist. Selleks pane ühte kausi taimne piim, teise riivsai ning kolmandasse kikerhernejahu ning broilerimaitseaine segu. Kõigepealt kasta baklazaaniviilud piima sisse, siis kikerhernejahu sisse. Siis uuesti piima sisse ning seejärel riivsaia sisse. Aseta taldrikule tahenema. Paneeri kõik ülejäänud viilud. Pane pannile ning prae mõlemalt poolt krõbedaks.

Magusamat

Kamaküpsised

Retsepti autoriks on NURK.

Vaja läheb:

200 g margariini
200 g pruuni suhkrut
2 sl vaniljesuhkrut
200 g jahu
100 g kama
3 sl tavalist suhkrut
1 sl kama
2 tl kaneeli

Valmistamine:

Sega kokku 1 sl tavalist suhkrut, 1 sl kama ja 1 tl kaneeli. Kuumuta ahi 180 kraadini.

Hõõru kokku pruun suhkur, toasoe margariin, vaniljesuhkur, 1 tl kaneeli. Kui suhkrusegu on hele ja õhuline, sega juurde jahu ja kamajahu. Võta kuhjaga supilusikatäis tainast, rulli palliks ja veereta kaneeli-kama-suhkrusegus. Kui tainast ei saa hästi rullida, hoia seda eelnevalt natuke külmkapis. Küpseta 180-kraadises ahjus 11 minutit. Jahtudes muutuvad küpsised kõvemaks. 

Lihtne kamamaius
kaheksale

Retsepti autoriks on Geter Gerlein.

Vaja läheb:

200 g veganvahukoort 
349 g siidist tofut
200 g veganhapukoort
2 sl rukkikama
1 sl sidrunimahla
5 sl kookossuhkrut
näpuotsaga soola

Serveerimiseks:

haput moosi
Kreeka pähkleid
digestiivküpsiseid 

Valmistamine:

Alusta magustoidu valmistamist vahukoore vahustamisega. Kui vahukoor on saanud tugevaks vahuks, lisa suhkur ja sool. Lisa tofu, hapukoor ja sidrunimahl. Serveeri meelepärasega, näiteks hapu pohlamoosi, purustatud Kreeka pähklite ning purustatud küpsistega.

Kirju koer
10-15 tk

Retsepti autoriks on ROHE.

Vaja läheb:

400 g täistera digestive küpsiseid
175 ml 17-19% kookospiima
100 g tumedat šokolaadi
50 g kakaod
100 g (maapähkli) halvaad
150 g margariini

Valmistamine:

Alusta kookose kondentspiima valmistamisest. Sügavas potis keeda kookosepiima tasasel kuumusel ca 50min – nii kaua kuni 2/3 vedelikust on välja keenud ning järel on mõnusa konsistentsiga kondenspiim. Meie suhkurt ei lisa, kuid magusama koera soovijad võivad seda teha vastavalt eelistusele.

Samal ajal, kui piim podiseb, murenda küpsised suurde kaussi. Suuremad tükid lisavad mõnusa tektuuri. Sega valmis kondentspiima, šokolaad, halvaa ja margariin ning soovi korral rumm. Kuumuta sega tasasel kuumusel, kuni kõik koostisosad on sulanud.

Sega jahtunud segu murendatud küpsistega ning vormi meelepärase kujuga kirjuks koeraks. Jäta võimalusel üleöö külmikusse seisma, et maitsed saaksid settida. Serveerimisel kasuta agar-agari või pektiiniga valmistatud marmelaadi komme! 

Kihiline hapukoorekook

Retsepti autoriks on Geter Gerlein.

Vaja läheb:

260 g jahu
200 g roosuhkrut/kookossuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
2 tl vanillisuhkrut
30 g kakaod
20 g oliiviõli
300 g taimset piima
immutamiseks õunamahla või kirsikompoti vedelikku.

Kreem: 

1 kg veganhapukoort
150 g kookossuhkrut

Šokolaadikiht: 

150 g tumedat šokolaadi
80 g taimset piima

Valmistamine:

Sega koostisosad kokku ning jaga mõttes kogus neljaks. Tainas peab jääma sama vedel nagu hapukoor. Kui üks põhi jääb veidi paksem ja teine õhem, pole sellest midagi. Pane paksem põhi allapoole. Küpseta kõik põhjad eraldi 180-kraadises ahjus 15 minutit või kuni läbiküpsemiseni (katseta hambatikuga). Seejärel sega eraldi kausis kokku hapukoor ja kookossuhkur. 

Kata koogivorm küpsetuspaberiga, et oleks lihtsam pärast kooki serveerida. Pane vormi esimene kiht biskviiti ja immuta. Lisa kreem ja järgmine kiht biskviiti. Korda, kuni biskviit otsa saab. Ka kõige viimasele kihile läheb kreem. 

Aseta kook külmikusse tahenema ja valmista šokolaadikiht. Sulata šokolaad ning sega sisse taimne piim. Sega korralikult ühtlaseks ning kata kook. Lase koogil terve öö külmikus seista.