RETSEPTID | Jaanid ikka lihavabalt!

Foto: Helen Nurmsoo

MTÜ Loomus

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus ja Loomuse programm Taimsed Valikud kutsuvad jaane nii looma- kui ka keskkonnasõbralikult veetma ning valima täistaimsed pühadetoidud.

“Kliimamuutused on kohal, mistõttu vajab toidujulgeolek ümbermõtestamist ning toidusüsteem muutmist,” ütles Taimsete Valikute kampaania “Kahvliga kliimamuutuste vastu” projektijuht Sanne Org. “Pühad vegantoiduga on suurepärane võimalus teha nii loomadele, endale kui looduskeskkonnale jaanidel kingitus.”

Iga aastaga on jaanilaua katmine maitsva veganitoiduga järjest lihtsam – erinevate lihaasendajate ja vegan šašlõkkide valik on nii mitmekülgne, et paljud pole ilmselt neid jõudnud veel kõiki ära katsetadagi. Samas võib vegan šašlõkki teha ka ise sojakotlettidest (vt allpool olevat retsepti). Ent rõhutame ka, et sel aastal on tuleoht eriti suur, mistõttu võib olla vajalik hoiduda tule tegemisest ning pühadetoidudki lõkketulel küpsetamiseta planeerida.

Kutsume kõiki liituma Facebooki üritusega “Lihavabad jaanid 2023” ja teisigi ühinema kutsuma, et veeta looma- ja keskkonnasõbralikud jaanid!

RETSEPT: Vahemere inspiratsiooniga koorene šašlõkk

Foto: Helen Nurmsoo

Retsept: Sanne Org
Kogus: 3–4

Koostisosad

  • 8 kuivatatud sojakotletti + nende keetmiseks vett
  • 400 g maitsestamata sojajogurtit
  • 5 küüslauguküünt
  • 1 sibul (rõngasteks viilutatud)
  • 2 spl sojakastet
  • 2 spl sidrunimahla
  • 1 spl suitsupaprikat
  • 1 spl kaneeli
  • 1 tl Cayenne’i pipart
  • 1,5 tl soola
  • 1 spl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1 tl musta pipart
  • pisut riivitud muskaatpähklit
  • peotäis hakitud peterselli

Valmistamine

  1. Valmista ette sojakotletid. Lase vesi potis keema, lisa kotletid ja keeda 10 min. Nõruta kotletid ja pigista neist võimalikult palju vett välja.
  2. Marinaadi tegemiseks sega anumas, kus plaanid kotlette marineerida, kokku kõik ülejäänud koostisosad. Lisa keedetud sojakotletid ning lase üle öö marineerida.
  3. Marineeritud šašlõkki valmista nii nagu enim meeldib: grilli grilli peal või prae pannil.

Retsept ilmus ka ajakirja Vegan suvenumbris.

RETSEPT: Kinoasalat

Foto: Sanne Org

Retsept: Sanne Org

Salat

  • 250 g kinoad
  • 1 purk artišokid õlis (~314 g neto)
  • 1 purk kikerherned
  • 1 keskmine sibul
  • 1 punane paprika
  • paar suurt peotäit peterselli lehti

Kaste

  • 4 spl õli
  • 3 spl sidrunimahla
  • 0,5 spl valget palsamiäädikat
  • 3 peeneks hakitud küüslauguküünt
  • 1,5 tl pipart
  • 1 tl soola

Valmistamine

  1. Valmista kinoa vastavalt pakil olevale juhendile ja lase jahtuda.
  2. Nõruta ja loputa veel all kikerherned. Haki sibul, paprika, petersell ja artišokid. Sega kausis kikerhernestega kokku.
  3. Eraldi nõus sega kokku kastme koostisosad. Lisa salatile ja sega läbi.