RETSEPT | Tofu-gilupirukas

Tofupirukas marineeritud baklažaaniga ehk tofu-gilupirukas on ideaalne amps pidulikule aastapäeva lauale. Palju õnne, Eesti!

Retsepti autoriks on Geter Gerlein.

20 pirukat

Marineeritud baklažaan:

2 baklažaani
1 sl kiluvürtsi
1 sl soola
6 sl oliiviõli
1 sidruni mahl
5–6 norilehte
vett

Tofu:

300 g pehmet tofut
1 tl musta soola
0,5 tl kurkumit 
õli

Tainas:

25 g pärmi
250 g käesooja vett
1 tl soola
3 sl oliiviõli
300 g nisujahu

Valmistamine:

Koori koorimisnoaga baklažaanid ja seejärel viiluta selle sama noaga need ribadeks. Pane viilud potti ning seejärel lisa oliiviõli, sidrunimahl, sool ja kiluvürts. Lisa vett nii palju, et baklažaaniribad oleksid napilt veega kaetud. Võid arvestada, et kuumutades vajuvad ribad kokku ning läbi kuumutatult saavad ka kõige pealmised ilusti marinaadi. Keeda baklažaaniribasid marinaadis, kuni need on peaaegu pehmed. Seejärel võta pott pliidilt. Kui sul jäi potti liigselt vett, vala see ära. Lõika norilehed väikesteks tükikesteks ja sega läbi baklažaaniribadega. Jäta jahtuma ja maitsestuma terveks ööks.

Prae tofu maitseainetega läbi nii, et jääks pisikesed kollased munapudi meenutavad tükikesed. 

Pane kaussi pärm ning vesi. Lahusta pärm segades. Seejärel lisa muud koostisosad ning sõtku tainapalliks. Tainas peab olema selline, et ei jää enam käte külge kinni. Vajadusel lisa jahu. Seejärel rulli tainas laiali. Kasuta ümarat küpsisevormi või tassi, et välja lõigata ringikujulised tainakettad. Seejärel võta üks tainaketas enda peopesale. Lisa sellele lusikaga maitsestatud tofut ja marineeritud baklažaani. Aseta peale teine tainaketas ning vajuta kahvliga ääred kinni. Võid õrnalt veega ääred niisutada, et pirukas lahti ei läheks. Küpseta 190–200 kraadi juures kuldpruuniks.