RETSEPT | Must leib: täpselt nii, nagu ema teeb (juuretisega)

Retsepti autoriks on Anett Rannamets.

Vaja läheb:

Eeltaigen

150 g juuretist
1 l käesooja vett
400 g rukkijahu

Leivataigen

1.5 dl leivasiirupit
1.5 sl soola
2 sl linnasejahu
800 g rukkijahu
erinevaid seemneid (leivasegu, kanepiseemned)

Valmistamine: 

Eeltaignaks sega juuretis, soe vesi ja rukkijahu. Jäta see seisma 8-10ks tunniks (tee eelmisel päeval valmis).

Tõsta 150 g eeltaignast tagasi juuretisetopsi, et saaksid järgmine kord jälle leiba teha. Lisa eetaignale leivataigna koostisosad, sega korralikult ja tõsta kahte vormi (30 cm). Lase kerkida 6 tundi soojemas kohas.

Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit ja edasi 180 kraadiga (pöördõhuga) tund aega. Ahjust võttes määri leib üle võiga (Keiju tumesinine margariin või muu taimne või) ja hoia seejärel tunnike märja rätiku sees. 

Palun pane tähele! Leiva küpsemine sõltub nii mitmetest asjaolust. Näiteks ahjust ja ka sellest, kuidas juuretis toas eelnevalt kerib. Leivategu ei pruugi esimese korraga välja tulla, kuid harjutamine teeb meistriks. Leia üles täpselt see retsept, mis sobib sinu koduste tingimustega!

JÄTA VASTUS

Palun sisesta kommentaar
Palun sisesta oma nimi