PÜHADERETSEPT | Terve jõulupraad: šnitsel, jõuluriis, kaste, pohlasalat ja hapukapsas

Ja ukse taga ongi jälle see aeg, kui lauad on heast toidust lookas ning taustaks mängivad jõululaulud. Veel viimasel hetkel oleme siin, et anda teile inspiratsiooni.

Retseptide autor on Geter Gerlein, kelle maitsvatel katsetustel saab silma peab hoida Instagramis @vegmomfood. Retseptid ilmusid 2020. aasta ajakirjas, mida on võimalik siiani endale soetada ja teistele kingikotti sutsata. Selverist on ajakirjad otsas, seega otsi hoopis lähimast lehepunktist Rimist, Prismast, Konsumist, Maksimarketist, Maximast või R-kioskist. Ajakirja kaanehinnaks lehepunktis on 2,49.

Baklažaanist šnitsel
neljale

Vaja läheb:

2 keskmist baklažaani
1 l vett
100 g õunaäädikat
30–40 pipratera (umbes 5g)
1 sl (toor-roo) suhkrut
1 sl (Dijoni) sinepit
150 g kikerhernejahu
30 g broilerimaitseainet
100 g riivsaia
140 g taimset piima

Valmistamine:

Alusta baklažaani koorimisest ning viilutamisest – lõika mõnusad 1–2 cm paksused viilud. Valmista marinaad: kuumuta vesi ja õunaäädikas, lisa pipar, sinep ja suhkur ning pane baklažaanitükid mõneks ajaks keema. Lase neil marinaadis seista paar tundi kuni terve öö.  Kurna marinaad ning alusta paneerimist. Selleks pane ühte kaussi taimne piim, teise riivsai ning kolmandasse segu kikerhernejahust ja broilerimaitseainest. Kõigepealt kasta baklažaaniviilud piima sisse, siis kikerhernejahu sisse. Seejärel uuesti piima ning siis riivsaia sisse. Aseta taldrikule tahenema. Paneeri kõik viilud. Prae mõlemalt poolt krõbedaks.

Jõuluriis
neljale

Vaja läheb:

2 sibulat
5 küüslauguküünt
20 g ingverit
1–2 sellerivart
0,5 paprikat
150 g rohelisi külmutatud herneid
60 g Kreeka pähkleid
120 g keetmata riisi
1 tl kaneeli

Valmistamine:

Keeda riis eraldi potis vastavalt pakil olevale juhendile. Pildil olevas roas on kasutatud pikateralist täisterariisi, aga võib kasutada ka teisi sorte. Haki samal ajal väikesteks kuubikuteks sibul, küüslauk, ingver, varsseller ja paprika. Haki väiksemaks ka Kreeka pähklid. Prae sibul ja küüslauk ning lisa kaneel, seejärel teised köögiviljad ja pähklitükid. Kui riis on valmis, sega see praetud köögiviljadega. 

Koorekaste

neljale

Vaja läheb:

2 sibulat
4–5 küüslauguküünt
400 g taimset piima
1 sl kartulitärklist
2 sl maitsepärmi
100 g valget veini (või 2 sl sidrunimahla)
soola
pipart
soovi korral veidi riivitud porgandit

Valmistamine:

Prae sibul ja küüslauk. Kui kasutad porgandit, siis lisa ka see. Porgand annab kastmele mõnusa magusa noodi. Seejärel lisa vein (või sidrunimahl) ning lase alkoholil aurustuda. Lisa piim ning lase keema. Vispeldades sega sisse tärklis ning lase kastmel pakseneda. Lisa maitsepärm, sool ja pipar. 

Pohlasalat
neljale

Valmistamine:

1 mandariin
3 peotäit pohli
koriandrilehti või -võrseid
roseepipart

Valmistamine:

Haki pohlad, koori mandariin ja eemalda igalt mandariinisektorilt „nahk“ ning haki ka mandariin peenemaks. Sega omavahel pohlad, mandariin, koriander ja pipar. 

Hautatud hapukapsas

Vaja läheb:

1 kg hapukapsast
1 dl suhkrut
20-30g oliiviõli
Vett

Valmistamine:

Lisa vesi kapsale nii, et see oleks peaaegu veega kaetud (u liiter). Hauta madalal tulel võimalikult kaua (retsepti autor hautas 5-6 tundi). Nii saab kõige mõnusama suussulava kapsa. Piisab samas ka 1-2 tunnist. Kuna teised selle roa komponendid on maitsestatud, jäta hapukapsas võimalikult naturaalseks. Kui aga soovid, lisa köömneid või riivitud apelsinikoort.