PÜHADERETSEPT | Piparkoogi-jõhvika TOORKOOK

Detsembris tähistame loomasõbralikke jõule! Sellega seoses avaldab ajakiri Vegan terve detsembrikuu jooksul vaid selliseid retsepte, mis võiksid sobida pühadelauale. Kui sinulgi on mõni tore jõuluretsept ja kenad fotod, mida maailmaga jagada tahaksid, aga puudub platvorm, kirjuta anett@ajakirivegan.ee ja äkki saame su toiduloomingule tiivad anda! Siin on aga üks gluteeni- ja teraviljavaba toorkoogi retsept, mille autoriks on Kaie Hakonen.

Piparkoogi-jõhvika toorkook
(gluteeni- ja teraviljavaba) 
6–8-le

Põhi:

3 dl pekanipähkleid
2 dl mandleid
10 värsket datlit
1 tl piparkoogimaitseainet

Täidis:

1 toores punapeet (5–6 cm läbimõõduga)
3 dl jõhvikaid (kui kasutad külmutatuid, lase sulada ja nõruta üleliigne vedelik)
1–1,5 dl vahtrasiirupit
2 dl mandlijahu
1/3 tl vaniljet
1,75 dl toasooja kookosõli

Kaunistuseks:

jõhvikaid, kookoshelbeid või -laaste 
1spl põhja segu 
soovi korral lilli

Valmistamine:

Võta 17–18 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm, vooderda põhi küpsetuspaberiga, pintselda ääred kookosõliga.

Eemalda datlitelt kivid ja pane kõik põhja koostisosad kannmikserisse. Blenderda kleepuvaks massiks. Vajadusel aita lusikaga. Aseta 1 spl segu kaunistamiseks kõrvale, vooli sellest pallikesi. Ülejäänud osa vala vormi ja vajuta tihedalt põhjale.

Koori ja tükelda punapeet ning pane blenderisse, mõõda juurde marjad, siirup, vanilje ja blenderda ühtlaseks. Sulata kookosõli kuumaveehaudes. Keera mikser miinimumvõimsusele ja nõruta sulanud kookosõli täidisesse. Jätka blenderdamist ning lisa mandlijahu. Mikserda siidiselt siledaks. Vala täidis vormi. Lisa jõhvikad ettevaatlikult koogile kaunistuseks. Tõsta külmkappi ning lase üle öö (vähemalt 12 h) tahkuda. Eemalda ettevaatlikult vormist ja lisa ülejäänud kaunistused.