PÜHADERETSEPT | Kuum hõõgjook jõuluvürtsidega

Miinuskraadid tervitavad ja automaatselt tahaks hubasesse koju ja sooja jooki käte vahele. Siin on üks vürtsikas hõõgjoogi retsept, mida saab valmistada ükskõik millisest mahlast – kasvõi sellest, mis suvel talveks pudelisse sai pandud.

KUUM HÕÕGJOOK
alkoholivaba viiele
veiniga kümnele

1 l puuviljamahla
1 laim
1 apelsin
1 aniisiseeme
2 kaneelipulka
4 vürtspipart
10 nelgipunga
0,5 tl jahvatatud kardemoni
ingverijuur (1 cm tükk)
pruun suhkur (vajadusel)
___________
Soovi korral 0,7 l punast veini

Valmistamine:

Lõika laim ja apelsin viiludeks (osta võimalusel mahedad ja ära unusta neid enne korralikult voolava vee all pesta). Vala mahl suurde potti. Lisa kõik ülejäänud komponendid ja vürtsid.

Kui teed alkoholivaba joogi ja näed, et vedelik läheb keema, keeda 5 minutit ja võta pott tulelt. Kui tahad lisada veini, alanda temperatuur madalaimale, lisa vein, sega ja soojenda 3 minutit madalal tulel, siis tõsta jahtuma. Veini puhul segu keema ära aja. Korja kuuma vedeliku seest välja ka ingveri-, laimi- ja apelsiniviilud ja sõelu välja vürtsid, et jook liiga kibedaks ei läheks. Maitse! Kui vaja, lisa joogile suhkrut!

Selles retseptis on kasutatud koduõunamahla. Kui soovid, võid kasutada ka poest ostetud viinamarja- või jõhvikamahla või teisi kodumahlu, näiteks sõstramahla.