PÜHADERETSEPT | Gluteenivaba tatrakarask seemnete ja päikesekuivatatud tomatitega

Detsembris tähistame loomasõbralikke jõule! Sellega seoses avaldab ajakiri Vegan terve detsembrikuu jooksul vaid selliseid retsepte, mis võiksid sobida pühadelauale. Kui sinulgi on mõni tore jõuluretsept ja kenad fotod, mida maailmaga jagada tahaksid, aga puudub platvorm, kirjuta anett@ajakirivegan.ee ja äkki saame su toiduloomingule tiivad anda! Siin on aga gluteenivaba tatrakaraski retsept, mille autoriks on Vegan Inspiratsioon.

Gluteenivaba tatraleib seemnete ja päikesekuivatatud tomatiga

Kuivained:

350 g (toor)tatrajahu 
75 g kikerhernejahu 
75 g maisijahu 
40 g erinevaid seemneid 
3 tl maitsepärmi 
1,5 tl soodat 
1 tl soola
1 tl rosmariini 
1 tl jahvatatud basiilikut
1 tl paprikapulbrit
muid maitseaineid omal soovil

Vedelikuga koostisosad:

600 g vett
100 g tükeldatud päikesekuivatatud tomateid 
85 g õunaäädikat 
30 g päikesekuivatatud tomatite õli 

Valmistamine:

Mõõda kuivained ühte suurde kaussi kokku ja sega korralikult. Väiksemasse kaussi sega märjad koostisosad. Nüüd vala märg segu kuivainete juurde ja sega hoolega, kuni mass on ühtlane.

Kata leivavorm küpsetuspaberiga ja vala segu vormi. Lisa leivale seemned. Soovi korral võid ka taigna sisse seemneid lisada. Küpseta ahjus 220 kraadi juures 50 minutit. Kontrolli puutikuga, kas leib on keskelt kuiv, ja võta siis leib ahjust välja. Eemalda leib vormist ja küpsetuspaberi seest. Hea oleks seejärel leiba veel tunnikese rätiku sees soojas hoida.