PASHA RETSEPT | Tähista munadepühi munavabalt!

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus kutsub juba teist aastat inimesi üles veetma munavabasid munadepühi.

Facebooki ürituse “Munavabad munadepühad 2021” alla on koondunud juba ligi 20 Eesti organisatsiooni ja ettevõtet, kes kutsuvad üles katsetama traditsioonilisi pühaderoogi taimsel kujul. Facebooki ürituse all jagavad osalejad hõrgutavaid veganretsepte ja kasulikke nippe, kuidas veeta pühad loomasõbralikult ja põnevalt.

Lisaks toiduideede jagamisele soovitakse üritusega pöörata tähelepanu munatööstuse pahupoolele ja kanade halbadele elutingimustele. Loomuse vegnaprogrammi Taimsed Valikud programmijuht Anu Tensingu sõnul on intensiivtööstuses munakanade kasvatamine juba eos julm.

“Munatööstuses on kasutusel mitmed problemaatilised praktikad, näiteks isaste tibude hävitamine, kanade loomuomaste tingimuste puudumine ja kanade aretamine munema tohutus koguses mune, kuid see on nende kehale väga kurnav,” kirjeldas Tensing. “Muna tarbimisele on tänapäeval palju põnevaid ja tervislikke alternatiive, mistõttu loomasõbralikumate valikute tegemine on aina lihtsam.”

“Munavabad munadepühad ei tähenda, et jääd millestki ilma, vaid see pakub hea tunde, et oled loomade heaks midagi ära teinud, ning paneb mõtlema kastist välja,” selgitas Loomuse kommunikatsioonijuht Annaliisa Post. “Söögitegemises on munale väga palju asendusi, näiteks saab kasutada banaani, õunapüreed või jahvatatud linaseemneid. Munade värvimise asemel võib aga hoopis kive kaunistada või valmistada maitsva ovaalse munavaba koogi ning selle ära kaunistada.”

Munavabade munadepühade tähistajad ei pea loobuma ka klassikalistest munadepüha toitudest. Näiteks saab valmistada pashat täistaimselt. Inspiratsiooniks jagas oma retsepti Loomuse veganprogrammi Taimsed Valikud vabatahtlik Jelizaveta Kudrjašova.

Munavabasid munadepühi tähistavad koos Loomusega Taimsed Valikud, Eesti Vegan Selts, Loomade Hääl, Taimetoidumess, Ajakiri Vegan, Veganmaailm, Spice the Spirit, Veganfoodie, RoheValik, Vöner, Rohebox, VegB12, Rohe Kohvik, St. Maria, Inspiratsioon, Kringel, Vegan Restoran V, Vaba Köök ja Lisanna kohvikud.

Pasha Snickersi moodi

Koostisosad:

165 g idandatud toortatrat*
260 g leotatud India pähkleid
100 g mahlaseid kivideta datleid (nt Rimi Juicy Dates)
100 g maapähklivõid
130 g kookoskreemi ~24% rasvasisaldusega
150 g taimset piima
15 g kakaopulbrit
Peotäis soolatud maapähkleid ja šokolaaditükke

Valmistamine:

Kuivata keotatud India pähklid majapidamispaberiga, et ei oleks lisavedelikku.

Blendera toortatar, India pähklid, datlid, maapähklivõi, kookoskreem ja taimne piim, kuni segu on ühtlane.

Pane pool kogusest sobiva vormi sisse (nt marliga kaetud lillepotti) ja puista peale maapähklid.

Ülejäänud segule lisa kakaopulber ja šokolaaditükid. Sega korralikult läbi ja vala esimese kihi peale.

Pane pasha 6-8 tunniks külmikusse. Naudi!

* Toortatra idandamiseks pane toortatar hommikul umbes 6 tunniks vette. Seejärel pese voolava vee all ning laota taldrikule. Kata märja majapidamispaberi ja rätikuga. Õhtul pese uuesti ning pane jälle märja majapidamispaberi ja rätiku alla. Hommikuks on tatral idud küljes ning saad alustada pasha valmistamist.

JÄTA VASTUS

Palun sisesta kommentaar
Palun sisesta oma nimi