Parimad taimsed kaltsiumiallikad, mida toidulauale lisada

Artikli autoriks on Taimne Teisipäev
https://taimneteisipaev.ee/

Kaltsiumi vajalikkusest inimorganismile teame vist küll kõik. See mineraalaine hoolitseb selle eest, et luud ja hambad oleksid tugevad. Lisaks on kaltsium oluline ka vere hüübimisprotsessides, vererõhu reguleerimises ning lihaste normaalse töö tagamiseks. Samas ei tea paljud, et kaltsiumit saab väga edukalt ka erinevatest taimedest ning selle imendumine ei jää alla piimatoodetes leiduva kaltsiumi imendumisele. 

Üldise arvamuse kohaselt vajavad täiskasvanud päevas 1000 mg kaltsiumit. Neile, kel vanust üle 50, on kaltsiumivajaduseks 1200 mg ning neile, kes alla 18 aasta vanad, 1300 mg.

Millised on parimad taimsed kaltsiumiallikad?

  • 1 klaasitäis kaltsiumiga rikastatud taimset piima annab 300-500 mg
  • ½ tassis tofus on 300-400 mg
  • 1 tassis edamame ubades on umbes 250 mg 
  • 1 tassis wakame vetikates on umbes 120 mg
  • 2 supilusikatäies tahiinis ehk seesamiseemnepastas on umbes 120 mg
  • ½ tassis kuivatatud viigimarjades on umbes 120 mg
  • 1 tassis küpsetatud lehtkapsas on umbes 100 mg
  • ½ tassis keedetud rohelistes lehttaimedes (spinat, paksoi) on 80-140 mg
  • 1 supilusikatäies mustas melassis on umbes 80 mg
  • 2 supilusikatäies mandlivõis on umbes 80 mg
  • 1 tassitäies apelsinis on umbes 70 mg

Väga headeks kaltsiumiallikateks on ka erinevad oad ja läätsed, chia– ja linaseemned, amaranth, okra, kapsas, Brüsseli kapsas ja brokkoli. 

Eelpool nimetatud toiduaineid süües pea meeles, et D-vitamiin aitab kaltsiumil organismis paremini imenduda ning meie laiuskraadil elades võiks see oluline vitamiin meie kõigi igapäevane kaaslane olla. Samuti on hea teada, et kohvi joomine takistab kaltsiumi ja ka teiste vitamiinide ning mineraalide imendumist. Seetõttu võiks selle mõnusa joogi nautimise jätta söögikordadest eraldi. 

Retsept: kaltsiumirikkad energiapallid

Vaja läheb: 

  • 1 suurem porgand
  • 1/2 tassi kaerahelbeid
  • 1/3 tassi mandleid
  • 10 kuivatatud aprikoosi
  • 2-3 spl mandlivõid (sobib ka muu pähklivõi)
  • 1/3 tassi kookoshelbeid
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1/2 tl jahvatatud kaneeli
  • Näpuotsaga jahvatatud ingverit (võib ka ära jätta)
  • Soovi korral veidi vahtrasiirupit või tuhksuhkrut

Valmistamine:

  1. Purusta kaerahelbed ja mandlid köögikombainis peeneks ning vala suuremasse kaussi. 
  2. Lisa vanillisuhkur, kaneel ja ingver. Riivi porgand peenelt, vajadusel võid seda lisaks ka köögikombainis purustada, lisa kuivadele koostisosadele. 
  3. Purusta aprikoosid köögikombainis koos mandlivõiga pastaks. Hoia aprikoose enne purustamist 10-15 minutit soojas vees, et nad pehmeneksid. 
  4. Lisa aprikoosipasta porgandi-kaera segu hulka ja sega hoolikalt. Maitse ja vajadusel lisa magustajat juurde. 
  5. Vormi segust pallikesed ja veereta neid kookoshelvestes.