Muutus kvaliteedikonkursi „Parim vegantoode Eestis” süsteem

Kvaliteedikonkurss „Parim vegantoode Eestis” sai hoo sisse 2019. aasta alguses. Tänaseks oleme projekti vedanud veidi üle aasta ning selle aja jooksul õppinud palju. Seetõttu on konkursi formaat ja nimetus uuest aastast ka muutunud. Konkursi eesmärk on aga jäänud samaks: parimaks hinnatud tooted saavad võimaluse kanda märki, et paista poeriiulilt paremini silma ning jõuda aina suurema tarbijaskonnani. 

Alates 2019. aasta algusest oleme korraldanud konkurssi „Parim vegantoode Eestis”, kus erinevates toidukategooriates hindasime igast brändist ühte parimat toodet. Eksperdid hindasid iga toote sensoorseid omadusi (välimus, lõhn, tekstuur ja maitse), pakendit, tervislikkust ja keskkonnasõbralikkust. Kõikides hindamiskriteeriumites saadud punktid liideti ning võitis kõrgemate punktidega toode. Kuigi selline hindamissüsteem on põhjalik, kaasneb sellega keerukusi. Hindamine nõuab tohutult ajaressurssi ja nii ei jõua kõiki Eesti kaubanduses saadaolevaid vegantooteid hinnata. Et saaksime teieni tuua kogu Eestis müüdava vegansortimendi ja anda kõikidele toodetele eksperthinnangu, otsustasime konkurssi lihtsustada.

Edaspidi hindame ainult toote sensoorseid omadusi ehk välimust, lõhna, tekstuuri ja maitset. Sellest tulenevalt on konkursi ja tunnusmärgi nimi edaspidi teistsugune – Hinnatud Maitse. Kõik tooted, mis on saanud kümnest punktist kaheksa või rohkem, saavad võimaluse oma tootele lisada Hinnatud Maitse märgi. Seadsime lävendi nii kõrgeks seetõttu, et edaspidi leiab märgilt ka kirje „ajakiri Vegan soovitab” ja soovitada tahame vaid parimaid.

Sarnaselt eelmise aastaga oli konkursi esimene kategooria piima alternatiiv. Eraldi kategooriana oleme sel aastal välja toonud ka kohvipiimad. Toodete sensoorsel hindamisel andsid hääle koolituse läbinud spetsialistid, kellest pooled peavad end segatoidulisteks ning pooled on veganid. 

Spetsialistide sekka kuuluvad erialaprofessionaalid, kes tunnevad oma valdkonda või omavad erialast haridust, töötavad aktiivselt toidutootmises ning on kursis erialaste probleemidega ning tehnoloogiatega. Suur osa toiduarenduse spetsialistidest on Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadlased, kel on kogemus Eesti parima toiduaine valimisel ja kes aitasid eelmise aasta alguses välja arendada ka konkursi hindamismetoodika. 

Kohvipiimade kategooria hindamisel andsid lisaks professionaalse hinde ka koolitatud teadjad – barista ja omanik Lisanna – Vegan Coffee Shop’ist ja spetsialist Eesti ühest kuulsaimast röstikojast Coffee People.

JÄTA VASTUS

Palun sisesta kommentaar
Palun sisesta oma nimi