Miks on oluline C-VITAMIIN?

Inimesed on ühed vähestest imetajatest, kes ei sünteesi ise oma kehas C-vitamiini. Meie saatust selles osas jagavad veel vaid ahvlased ja merisead. Imetaja elu pikkuse ja C-vitamiini sünteesi vahel on leitud oluline seos – imetajad, kes toodavad ise C-vitamiini, elavad 8-10 korda aja, mis neil kulub täisealiseks saamiseks. Inimesed elavad vaid 3-4 korda nii pika aja, kirjutab Bioforyou ökopood.

Nimekiri põhjustest, miks on C-vitamiin oluline, on pikk. Vaatleme lähemalt peamisi neist.

C-VITAMIINI OLULISUS

  1. C-vitamiin on oluline antioksüdant, mis aitab meil haigustega võidelda. Antioksüdandid on immuunsust tugevdavad molekulid, mis võitlevad haigusi tekitavate vabade radikaalidega. Vabade radikaalide arvu suurenemisel tekib kehas oksüdatiivne stress, mis omakorda võib põhjustada mitmete erinevate haiguste teket ja süvenemist. Näiteks võib suur oksüdatiivne stress põhjustada või süvendada vähki, kardiovaskulaarsed haiguseid, suhkruhaigust, ateroskleroosi, hüpertensiooni ja Parkinsoni tõve.
  2. C-vitamiin reguleerib vererõhku – on leitud, et C-vitamiin alandab kroonilise kõrgvererõhu tõve all kannatavate inimeste vererõhku. C-vitamiin omab veresooni lõdvestavat toimet ja seega vererõhku alandavat mõju.
  3. C-vitamiin vähendab südamehaiguste riski. On leitud, et inimestel, kes tarbivad igapäevaselt C-vitamiini toidulisandi kujul, on märgatavalt vähem südameprobleeme. Üheksa, 293172 inimesega läbiviidud teaduslikku uuringut näitasid, et neil, kes võtsid iga päev vähemalt 700 mg C-vitamiini 10 aastase perioodi jooksul,  vähenes südamehaiguste risk 25% võrra.
  4. C-vitamiin aitab meil paremini omastada rauda. C-vitamiin aitab muuta tavapäraselt raskesti omastatava raua – nt taimsetest allikatest pärineva – kergelt omastatavaks. C-vitamiin on seega eriti oluline taimetoitlastele. Juba 100 mg c-vitamiini päevas suurendab raua omastamist kuni 67% võrra.
  5. Immuunsuse tugevdaja – C-vitamiin suurendab valgete vereliblede tootmist ning aitab seeläbi võidelda põletikega. Lisaks kaitseb C-vitamiin valgeid vereliblesid neid kahjustavate vabade radikaalide eest. Ka on C-vitamiin on oluline naha tervise toetaja ja aitab haavadel kiiremini paraneda. On tõdetud, et madal C-vitamiini tase kehas on seotud pikema haigusest paranemise ajaga. Paljud teaduslikud uuringud on jõudnud järeldusele, et need inimesed, kes võtavad C-vitamiini toidulisandina, paranevad kiiremini rasketest haigustest nagu kopsupõletik.
  6. Mõttetöö toetamine – oksüdatiivne stress ja põletikud aju, selgroo ja närvide ümber võivad viia krooniliste mälu- ja närvisüsteemi mõjutavate haiguste tekkeni nagu nt dementsus. Madalat C-vitamiini taset kehas on seostatud halvenenud mälu ja mõtlemisvõimega.

Oluline on veel märkida, et C-vitamiini on üldiselt ohutu – kõige tõsisem kõrvalmõju suurte dooside korral on kõhulahtisus. Küll aga peavad koguste ületamise suhtes olema ettevaatlikud neeruprobleemide all kannatavad inimesed ning suured doosid ei ole soovitatavad ka verevedeldajaid võtvatele inimestele.

C-VITAMIINI VAJADUS

See, milline on iga inimese jaoks optimaalne C-vitamiini päevane kogus, sõltub paljudest faktoritest – mängu tulevad vanus, sugu, kroonilised haigused jms.

Näiteks täiskasvanud mehed vajavad vähemalt 95 mg C-vitamiini päevas, täiskasvanud naised 75 mg. Suitsetajad peaksid tarbima natuke rohkem C-vitamiini kui mitte-suitsetajad. Teatud krooniliste haiguste all kannatavad inimesed vajavad samuti rohkem C-vitamiini – nt Parkinsoni tõve ja depressiooni all kannatajad.

C-VITAMIIN TOIDUS

Taimedest sisaldavad märkimisväärselt C-vitamiini näiteks:

tüümian
kartul
brokoli
kiivi
sidrun
maasikas
apelsin

Petersell ja tüümian – 1 teelusikas peterselli või tüümianit sisaldab 1,3 mg C-vitamiini.

Kartul – 1 keskmise suurusega kartul sisaldab 42 mg C-vitamiini

Brokoli – 1 brokoli sisaldab 134 mg C-vitamiini

Kiivi – 1 kiivi sisaldab 72 mg C-vitamiini

Sidrun – 1 sidrun sisaldab ca 19 mg C-vitamiini

Maasikas – 100 g  maasikaid sisaldab 97 mg C-vitamiini

Apelsin – 1 apelsin sisaldab 112 mg C-vitamiini

C-VITAMIIN TOIDULISANDINA

Liposoomne C-vitamiin

Kuna C-vitamiin on aine, mida inimorganism ei ole võimeline ise tootma, siis seetõttu on eriti oluline selle maksimaalne imendumine. C-vitamiin on vesilahustuv vitamiin ning suukaudselt tarvitatuna imendub tegelikult alla poole vitamiinist – suuremate annuste puhul võib imendumine olla kõigest 33%.

Maksimaalse imendumise tagamiseks on soovitatav tarbida liposoomsel kujul olevat C-vitamiini, sest see on oluliselt paremini omastatav. Uuringud on näitanud, et liposoomid võivad suurendada vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantide imendumist kuni kolmekümnekordselt.

Liposoomne C-vitamiin on vedel ja mugav kasutada ka neile, kel probleeme tablettide neelamisega.

Liposoomid on meie enda rakumembraani koostisele sarnanevad mikroskoopilised fosfolipiidsed kerad, mis on vees stabiilsed ning võivad endas sisaldada nii vesilahustuvaid kui ka vesilahustumatuid aineid – sobides seega suurepäraselt vitamiinide kehasse viimiseks.

C-vitamiin ja tsink

Mitmed teaduslikud uuringud on tõestanud, et C-vitamiini ja tsingi võtmine lühendab külmetushaiguste läbipõdemise aega.

Nii nagu C-vitamiin omab ka tsink keha immuunsust tugevdavat toimet. Lisaks on tsink oluline DNA sünteesis, haavade paranemiseks ning lastele ja rasedatele.

Täiskasvanud meestel soovitatakse tarbida 11 mg tsinki päevas, naistel 8 mg.

Ester-C vitamiin

Enamasti on C-vitamiin happeline ning mõnedel inimestel võib see põhjustada kõhuvaeguseid. Ester C-vitamiin on seotud kaltsiumi ja L-treonaadiga ning on seega 100% happevaba. Ester-C®-s sisalduv C-vitamiin imendub ka verre kaks korda kiiremini ning jääb kehasse kauemaks kui tavaline C-vitamiin.

Kui soovid võtta suuremaid annuseid C-vitamiini, on mõistlik valida järk järgulise imendumisega toode. Näiteks tre-tard C-vitamiinil on kolm erineva imendumise kiirusega kihti, iga paari tunni tagant imendub 1/3 manustatud annusest.

Pärast pikka talve on eriti oluline oma keha vitamiini varusid täiendada – ning seda eriti hetkel maailmas valitseva  pandeemia valguses. Võimalusel söö värsket, vitamiinirikast toitu – ja kui see pole võimalik, siis abista keha toidulisanditega.

Vaata lähemalt ka Bioforyou ökopoe blogist!

Kasutatud allikad:

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/top-foods-high-in-vitamin-c.aspx

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#The-bottom-line

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263176

https://www.consumerlab.com/answers/ester-c-best-form-of-vitamin-c/ester-c/

JÄTA VASTUS

Palun sisesta kommentaar
Palun sisesta oma nimi