PÜHADERETSEPT | Kõrvitsa-läätse pikkpoiss kastmega

Detsembris tähistame loomasõbralikke jõule! Sellega seoses avaldab ajakiri Vegan terve detsembrikuu jooksul vaid selliseid retsepte, mis võiksid sobida pühadelauale. Kui sinulgi on mõni tore jõuluretsept ja kenad fotod, mida maailmaga jagada tahaksid, aga puudub platvorm, kirjuta anett@ajakirivegan.ee ja äkki saame su toiduloomingule tiivad anda! Siin on aga pikkpoiss, mille autoriks on Elujanu.

Vaja läheb:

400 g muskaatkõrvitsat
100 g (2 väiksemat) punast sibulat
150 g (2 keskmist) porgandit
4 küüslauguküünt
2 kuhjaga sl (30 g) jahvatatud linaseemneid
100 ml keevat vett
100 g Kreeka pähkleid
100 g täistera kaerahelbeid
200 g pruune šampinjone
300 g keedetud läätsesid (terved)
2 sl light-sojakastet
2 sl tomatipastat
1 tl suitsust paprikat
soola
musta
pipart
oliiviõli
värsket tüümiani

Valmistamine:

Eelsoojenda ahi 200 kraadini.

Koori ning lõika kõrvits ja porgandid 1–1,5 cm suurusteks kuubikuteks, sibulad 4 sektoriks ning aseta koos küüslauguküüntega ahjuplaadile. Lisa oliiviõli ning soola. Pruunista ahjus u 20 minutit.

Pane väiksesse anumasse linaseemnejahu, lisa keedetud vett. Sega hoolikalt ning jäta kõrvale hanguma.

Aseta köögikombaini Kreeka pähklid ning täistera kaerahelbed. Blenderda pulse-režiimil, kuniks kõik pähklid on katki. Suurem osa kaerahelvestest võiks olla samuti katki, sealjuures kolmandik saadud massist peaks meenutama pähkli-kaerahelbesegust jahu. Kalla saadud segu kõrvale suurde segamiskaussi.

Lõika seened neljaks sektoriks ning aseta köögikombaini. Blenderda pulse-režiimil, kuni oled kõik sektorid purustanud. Kalla seened segamiskaussi.

Pane köögikombaini läätsed, röstitud köögiviljad, sojakaste, tomatipasta, suitsupaprika, linaseemnejahu “muna” ning lisa vastavalt soovile musta pipart ja värsket tüümiani. Mikserda, kuni oled saavutanud ühtlase poolvedela massi. Mõned terved läätse- ning köögiviljatükid on teretulnud! Aseta saadud segu segamiskaussi.

Sega käte või puidust labidaga kausi sisu korralikult ära. Vajadusel maitsesta.

Kata leivavormi sisu küpsetuspaberiga. Kalla kogu saadud segu vormi ja vajuta puidust labidaga võimalikult tihedasti kokku. Pane vorm u tunniks 180-kraadisesse ahju. Küpseta, kuni vormi pealmine osa on kenasti pruunistunud.

GRAVY-TÜÜPI KASTE

Vaja läheb:

100 g (2 keskmist) punast sibulat
150 g (2 keskmist) porgandit
100 g (2 vart) sellerit
100 g pruune šampinjone
2 sl pohlamoosi
1 sl tomatipastat
2 sl punase veini äädikat
1 l köögiviljapuljongit
3 loorberilehte
1 sl maapähklivõid
1 sl tahiinit
värsket tüümiani
oliiviõli

Valmistamine:

Koori sibulad ja porgandid. Tükelda koos selleri ja seentega ning aseta kuumale pannile koos oliiviõliga. Lisa tükeldatud tüümian ning pruunista pannil u 20 minutit.

Lisa pannile pohlamoos. Sega ja prae 5 minutit, kuni oled saavutanud kergelt kleepuva karamellistunud massi.

Lisa tomatipasta ning veiniäädikas. Kalla pannile ka köögiviljapuljong ning sega läbi. Lisa loorberilehed ja kuumuta veel u 10 minutit, kuni kaste on muutunud paksemaks.

Võta pann tulelt, eemalda loorberilehed ja sega sisse maapähklivõi ning tahiini. Kalla pool kastmest kaussi ja blenderda saumikseriga ühtlaseks massiks.

Kalla ülejäänud segu pannilt läbi sõela samuti kaussi ning sega kaste läbi.