MAGUSAT INSPIRATSIOONI TÄHTPÄEVAKS: šokolaadikeeks, toorjuustukook ja piparmündimuffinid

Foto: Angeelia Pedaja

Pehme gluteenivaba banaani-šokolaadikeeks

Mick Pedaja retsept

Vaja läheb:

3 küpset banaani
1 ½ tassi mahetoortatrajahu (võib olla ka teffjahu)
1 ½ spl linaseemneid
4 spl palmisuhkrut
näpuotsatäis Himaalaja soola
100 g tumedat šokolaadi (purustatud tükid)
50 ml taimset piima
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
maitse järgi marju, pähkleid, seemneid

Valmistamine:

Enne keeksi valmistamist purusta linaseemned ning pane kaussi koos 2 spl soojema veega. Purusta banaanid saumikseriga ning sega juurde ülejäänud komponendid.

Määri kookosõliga vorm ning vala segu keeksivormi. Jahu võib tunde järgi ka juurde panna või hoopis lisada taimset piima, kui segu tundub liiga paks. Suhkru ja soola koguseid peaks samuti ise tunnetama, mõni on suurem maiasmokk.

Küpseta ahjus 180 °C juures 30–40 minutit. Hiljem lasta jahtuda! Mida kauem seisab, seda parem.

Mahe laimi-toorjuustukook

Pahupidi kohviku retsept

Vaja läheb:

Põhi:
150 g küpsiseid (nt gluteenivaba Gullon)
45 g margariini

Segu:
200 g India pähkleid
70 g rammusat kookospiima
laimimahla + ühe laimi koor
24 g agar-agarit
5 tilka rummiessentsi
3 ananassiviilu
115 g ananassimahla
150 g vett
65 g datleid

Valmistamine:

Purusta küpsised ning sega sulatatud margariiniga. Suru segu 18 cm ümmarguse koogivormi põhja ja lase külmas seista, kuni segu valmistad. Keeda või leota pähklid. Aja agar koos ananassimahla ja veega keema, lase veidi jahtuda.

Blenderda kõik koostisained ühtlaseks ning lisa vormi. Lase tarretumiseni külmas seista (u 1 tund).

Šokolaadimuffin piparmündikreemiga (10 tk)

Retsepti autoriks on Göök

Vaja läheb:

Muffin:
200 ml taimset piima
190 ml suhkrut
75 ml õli
250 ml jahu
75 ml kakaod
100 g tumedat šokolaadi
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl õunaäädikat
1 tl vanillisuhkrut
Näpuotsatäis soola

Piparmündikreem:
1 pk Planti taimset dessertkreemi
3 spl tuhksuhkrut
1 tl piparmündiessentsi
1 laim

Valmistamine:

Pane ahi sooja 180 kraadi juurde. Valmista ette muffinivormid. Sega kokku kõik vedelad koostisosad ja suhkur. Sega teises kausis kuivained. Kui ahi on soe, sega mõlemas kausis olevad segud kokku ja jaga taigen vormidesse. Pane muffinid ahju küpsema 20 minutiks või seniks, kuni taigen enam tiku külge ei hakka.

Vahusta taimne dessertkreem, lisa tuhksuhkur, piparmündiessents ja poole laimi mahl. Vahusta seni,  kuni kreem on ühtlaselt vahus.

Lase muffinitel jahtuda, seejärel pritsi pritskotiga peale kreem. Soovi korral kaunista näiteks kuivatatud lilleõitega.