Rakveres tegutseb Lääne-Virumaa esimene vegankohvik

Triin Nurk (38) on varem töötanud klienditeeninduses. Tänaseks on valdkond samaks jäänud, ent sel korral pakub ta Rakvere linna elanikele ja selle külalistele vegantoitu juba omaenda kohvikus NURK.

Triin on vegan, sest see on hea. Või vähemalt nii proosaliselt ta seda sõnab. Ja tegelikult on tal ju täielikult õigus. „Nii keskkonnale kui loomadele kui mulle,” täpsustab ta. Oma kohvikust oli ta unistanud aastaid, ent kui järsku avanes võimalus ruumideks, tööl tekkis sein ette ja ümber olid vaid toetavad inimesed, sai see unistus põhimõtteliselt üle öö teoks. 

Triin on terve elu armastanud kokata. „Juba lapsena, kui olid näiteks talvepuude saagimise talgud, siis valmistasin mina toidu,” meenutab ta toredaid aegu lapsepõlvest. Alates 2021. aasta 1. septembrist on avatud kohvik NURK Rakveres Vilde tänaval. „Suvel, enne seda olid avatud pop-up-laupäevakohvikud,” selgitab ta asjade rahulikku arengut.

Kõige suurem ettevalmistus kohviku avamiseks tuli Triinu sõnul teha oma peas. „Julguse leidmine ja siis muidugi raha leidmine,” on ta aus, et vaprus on väga oluline ressurss nii suure ettevõtmise käimalükkamisel. Tänaseks on Triinul tekkinud püsiklientuur ja ta sõnab, et linnarahvas on kohviku hästi vastu võtnud. Palju on veganeid, kuid ka lihtsalt huvilisi. 

Kohvik on väike ja kodune. Iga päev on lõunalistel võimalik kohvikust leida soe päevapakkumine. Lisaks purgisalatid, koogid ja saiakesed. Triin ütleb, et viimased on kõige põnevamad. „Gilu-tomati või sojašašlõki omad,” toob ta näiteid. Kõige populaarsemaks küpsetiseks on praegu kohvikus aga gluteenivaba ja lisatud suhkruta õunakook. 

Ettevõtja missioon vegankohviku juhtimisel on näidata, et veganlus on rohkem kui maitsetud rohulibled taldrikul. „Et vegan ei ole mingi kuri murusööja. Ja et elada saab ka nii, et ei pea loomi, linde ega kalu ära kasutama. Hästi oluline on, et see on ka loodussõbralikum valik,” jutustab Triin ning lisab, et kasutab kohvikus võimalusel alati ka korduskasutatavaid või biolagunevaid nõusid. „Näiteks suppi müün kaasa termostes, mille saab tagasi tuua.” Selleks, et teadlikkust tõsta, korraldab Triin ka vegantoidukoolitusi, mis aitavad taimede maitsvat maailma tutvustada.

Aastaringselt vajatakse pidustusteks toitlustust, mida NURK ka pakub ning suurima hea meelega valmistab ka kõiki klassikuid veganversioonis. Tellida võib lihtsalt paar rooga või hoopiski terve laua.

Rakveres saab kohvik Nurk kindlasti hitiks, on omanik veendunud. „Suurepärane teenindus, maitsvad toidud ja teistsugune tooraine. Ja alati käib soovi korral toidu juurde selgitus nii valkude kui kaltsiumi allikate kohta,” toob ta välja. Igatahes ootab NURK oma sooja ja avatud suhtumise ning värskete saiakestega kõiki külla. Triin usub, et väikelinnas on vegankohvik väga oluline ning ta ei pea silmas vaid Rakveret. „See võiks olla kohaliku vegankogukonna kese,” on ta arvamusel, et vanade veganite, uute veganite või huviliste jaoks on need olulised kohad, kust tuge ning kaasamõtlejaid leida. 

NURK pälvis ka 2021. aastal Eesti Vegan Seltsi tunnustuse, mille eesmärk on jagada tänukirju neile, kes on aidanud Eestis aktiivselt veganlust edendada.