“Kahvliga kliimamuutuste vastu” | Seenesoust kartuli ja salatiga

Foto: Sanne Org

Ilmus värske Vegani sügisnumber ja ilm on nii mõnusalt päikseline, et kohe kutsub loodusesse. Seega on igati õige hetk jagada uues numbris ilmunud seenesousti keskkonnasõbralikku retsepti, mis sobib nautimiseks koos muu hooajalise kraamiga.

Keskkonda ja kliimat hoidev toit on:

  • täistaimne
  • väikse ressursikuluga
  • pakendivaba
  • hooajaline
  • kohalik

Taimsete Valikute projekti “Kahvliga kliimamuutuste vastu” projektijuht Sanne Org käis turul ning otsis puuduolevad koostisosad, mis oleksid just kõike seda: loomulikult täistaimsed, aga ka hooajalised, kohalikud, kasvatatud mahedalt ning mida oleks võimalik osta nii vähese pakendiga kui võimalik. Tulemus on imemaitsev.

Kindlasti soovitab Sanne võimalusel ise seenele minna ning seened sousti jaoks metsast korjata. Kel aias kartulipeenar või naabril lausa kartulipõld, saab kartuli ka otse mullast. Salatimaterjal on ka kindlasti paljudel peenras, kuid kui vaja osta, siis praegu on turul palju kohalikku maitsvat toidukraami. Salatikastme jaoks võib kõigepealt vaadata ka köögikappi, kas on midagi järel varasematest katsetamistest ja toidukordadest ning ära kasutada. Iga toidukorra valmistamise eel on mõistlik üle vaadata oma toiduvarud, sest toiduraiskamine on loodussõbraliku toitumise üks eeldustest.

Foto: Sanne Org

Seeneoust

500 g kukeseeni
1 sibul
3 küüslauguküünt
250 g taimset köögikreemi
2 sl maitsepärmi
soola
pipart
õli

Valmistamine

1. Puhasta seened ja soovi korral lõika väiksemaks. Haki sibul ja peenesta küüslauk.

2. Aja pannil õli kuumaks ja lisa sibul. Prae, kuni sibul muutub klaasjaks. Seejärel lisa seened ja küüslauk. Maitsesta soola ja pipraga.

3. Prae seeni keskmisel tulel, kuni need on vee välja ajanud ja hakkavad valmima. Kuna mulle meeldib pisut vedelam soust, jätsin praadimise ajaks pannile kaane peale, et seentest välja tulnud vesi ära ei auraks.

4. Kui seened on peaaegu pehmed, lisa köögikreem ja sega. Vajadusel lisa veel soola ja pipart. Lisa maitsepärm. Kuumuta soust, kuni seened on küpsed.

5. Serveeri värske kartuli ja kurgi-tomatisalatiga.

Sousti kõrvale

  • Värsked kartulid
  • Paar tillioksa
  • Värske tomat
  • Värske lühike kurk
  • Punane sibul
  • Roheline sibul
  • Salati kastmeks kodus olemas olevad asjad

Valmistamine

1. Värskeid kartuleid on mõnus ka koorega süüa, pealegi on kartulikoored ka tervislikud, seega mina enda värskeid kartuleid ära ei koorinud. Kui on suured kartulid, lõika need pooleks või neljaks, pista potti ja kalla külma vett peale ning pane tulele. Mina lisasin kartulitele potis lisaks veel tillioksad, millelt olin salati jaoks pehmed lehed ära lõiganud. Kartulid võib keema panna enne, kui sousti pannil valmistama hakata, siis jõuavad nad enam-vähem ühel ajal valmis. 

2. Sousti ja keedetud värskete kartulite kõrvale sobib kõige paremini mõnus värske salat. Tomat, kurk, punane sibul, roheline sibul ja till on kõige klassikalisem kombo, mida saab erinevat moodi maitsestada. Mina kasutasin salati kastmeks juba kodus olemas olevaid toiduaineid – sool, piprasegu, paar supilusikat valget palsamiäädikat ja pisut õli. Salati kastmeks võib ka kasutada näiteks punase veini äädikat, lihtsalt õli või mingit taimsed koorekastet, näiteks veganmajoneesi.

Retsept: Sanne Org