HEAD TULEMUSED! Süües terveks ehk taimetoidueksperiment 64-aastase emaga

Foto on illustratiivne.

Artikli kirjutas ja eksperimendi viis läbi Kadri Sikk,
Eesti Vegan Seltsi toitumisnõustaja

Starost ne radost, väidavad juba vanema põlvkonna inimesed, kes oskavad lisaks heale vene keelele rääkida ka seda, mida tähendab siit ja sealt logisema hakkav tervis. Mina toitumisnõustajana tean jällegi, kui paljusid levinud probleeme aitab ennetada, leevendada ja ravidagi täistaimne terviktoitumine. Sestap pidin rõõmust pea lakke hüppama, kui mu ema (64) küsis mult veganmenüüd, et neid mõjusid endagi nahal järele proovida. Eksperiment kestis kaks nädalat ja tulemused üllatasid meid mõlemat. Uurin emalt lähemalt.

Oleme kodus alati söönud tavalist Eesti toitu, mis jääb tervislikust taimetoidust üsna kaugele. Miks sind toitumine praegu huvitama hakkas?

Käisin kevadel arsti juures ja selgus, et kolesterool on normaalsest kõrgem. Talvega olin mitu lisakilo ka kogunud ega tundnud end hästi. Tahtsin teada, kas need asjad lähevad taimetoidu peal normi.

Palusid, et paneksin sulle kokku nädala veganmenüü, kuid otsustasid eksperimendi kahe nädala peale venitada. Miks? Oli sul ka mingeid hirme või muresid enne menüümuutust? Kuidas selleks valmistusid?

Nädal tundus tulemuste jaoks liiga lühike. Mul oli õnneks hea võimalus pikemalt teistmoodi süüa teha, sest mulle toodi koer hoida ja ma teadsin, et nüüd vähemalt 10 päeva olen peamiselt kodune ja mingeid kõrvalisi ahvatlusi ei tule. Muudmoodi ei valmistunudki, kui et võtsin menüü ette, tegin ostunimekirja ja käisin poes. Ma menüüs päris näpuga järge ei ajanud ja vahetasin päevi ka, aga peaaegu kõik sai läbi proovitud.

Kadri emaga.

Tegin ühtlasi ettepaneku teha enne ja pärast eksperimenti veretesti, et tulemusi mõõta, ja need üllatasid mindki. Räägi, mis olid sinu jaoks tähelepanuväärsemad muutused kahe taimetoidu-nädalaga? Mis sind üllatas selle kogemuse juures?

Mind üllatas, et saan hakkama küll taimetoidu valmistamisega, asi on ainult tahtmises. Ikka mõtled, et nii keeruline on, ei viitsi retsepte otsida, aga menüü aitas hästi: toidud olid lihtsad, toiduained tuttavad ja sai mõtteid, mida võiks kokata. Kui keegi sellise menüü mulle ette annab, siis on küll lihtne teha. 

Tervisenäitajad üllatasid ka. Mõõtsime enne taimetoidule üleminekut ära üld-, HDL- ja LDL- kolesterooli, triglütseriidid ja vitamiin B12. Siis oli üldkolesterool samamoodi nagu kevadel üle normi, LDL samuti. Olin järgmised kaks nädalat tõesti ainult taimetoidu peal, välja arvatud ühe korra, kui … Ma ei tea, kas võib rääkida?

Ikka võib.

Viimasel päeval läksime välja sööma uude restorani, sel veel juurika nimi, ja ma lihtsalt imestasin, kas tõesti pole menüüs ühtegi vegantoitu – polnudki! Nii et üks päev enne eksperimendi lõppu sõin seenepüreesuppi, mis oli kindlasti lehmapiima koorega tehtud.

Sellest hoolimata olid testi tulemused head.

Ma olin väga positiivselt üllatunud. Kõik näitajad olid normis, aga veel enam, mul jäi juhtumisi samasse perioodi silmaarsti külastus ja me olime arstiga mõlemad üllatunud. Läksin sel aastal juba kolmandat korda silmaarstile, kuna mul oli kevadel ühes silmas rõhk kõrgenenud ja see oli oktoobri alguses enne eksperimenti jätkuvalt kõrge. Arst ütles, et kuu aja pärast mõõdame uuesti ja kui rõhk püsib kõrge, siis lähevad tilgad peale, muidu on rohekae tekkimise oht. Neid tilku peab siis panema kogu ülejäänud elu. Ja üllatus, üllatus: ka silmarõhk oli täiesti normi läinud! Kusjuures ainus, mis ma oma elustiili juures vahepeal muutsin, oli toitumine.

Näitajad enne eksperimenti.

Näitajad pärast eksperimenti.

Kaalus võtsid ka alla, mis oli üks su eesmärkidest.

Jaa, nüüd ma olen täpselt sellises kaalus, nagu tahtsin. Eelmise talvega tuli hea mitu kilo juurde ja need ei tahtnud kuidagi ära minna. Suvel alles aiatöödega võtsin kolm kilo alla. Aga nüüd olen paari nädalaga võtnud veel kolm kilo. Minu jaoks on see küll kiiresti käinud, kusjuures ma sõin ju korralikult kogu selle aja, mitte polnud mingil salati-dieedil. Tegin süüa, sõin vähemalt kolm korda päevas, magusaid asju või saiakesi niisama ei näksinud kohvi kõrvale ega igatse neid ka. Nüüd ma tunnen end väga hästi ja olen oma normaalkaalus.

Ma ei saa lubada, et sa rohkem alla ei võta, kui sedasi täistaimseid terviktoite teed. Kehal ei jää muud üle, kui minna normaalkaalu, nii et võib-olla mõni kilo kukub veel.

Jah, ma sellest saingi aru, et see nii toimib. Seediminegi hakkas kiiremini tööle.

Nüüd on umbes kuu aega möödas eksperimendist. Mis sa sellest kaasa oled võtnud?

Ma olen muidugi menüüst toite teinud, olen ostnud veganjogurteid, -piimasid ja -koori, teinud smuutisid ja üldse hea meelega söön taimetoite. Mul on veel oma aiast saaduseid, neist on väga hea süüa teha. Köögiviljasupp on mu lemmik. Sellist menüüd võiks mulle edaspidigi pakkuda, et oleks veel ideid, mida ja kuidas süüa teha.

Mul on ka olnud tore näha, et isegi nii lühikese ajaga võivad toimuda suured positiivsed muutused lihtsalt toitumist muutes, see võib nii paljusid inimesi aidata. Mida näiteks su sõbrannad taimetoitlusest arvavad?

Mitte midagi (naerab). Mõni küsib, kas ma olen nüüd ka ära keeranud. Viskavad nalja sedasi. Aga kui ma olen tulemustest rääkinud, siis mõni on mult juba menüüd küsinud ja võib-olla proovivad ka. Need, kellel ehk endal tervise või kaaluga probleeme on. Saatsin isegi pilte vegantoodetest, mida võiks proovida. Soovitan neile, et proovigu lihtsalt, kas mõjub või ei mõju. Mina saan öelda, et mõjub küll.

Väga julge pealehakkamine oli selline katse ette võtta.

Julgusest pole siin juttugi, mul oli vaja, et poleks segajaid, et ma saaksin rahulikult teha kaks nädalat ainult endale süüa.

7 PÄEVA MENÜÜ!

Taimetoitluse positiivne mõju tervisele

Marta Velgan, MD

Kadri ema eksperimendi tulemused on suhteliselt ootuspärased. Ühes suurimas veganeid hõlmavas vaatlusuuringus Adventist Health Study-2 leiti, et uuringus osalenud täistaimselt toituvatel inimestel oli keskmine kehamassiindeks (KMI) normis 23,6, samal ajal kui lakto-ovovegetaarlaste ja segatoitu söövate inimeste keskmine KMI viitas ülekaalule (25,7 ja 26,3). 2017. aastal ilmunud süstemaatilises analüüsis ja metaanalüüsis (Yokoyama et al.) leiti, et taimetoitu söövate inimeste üld-, LDL- ja HDL-kolesterooli tase on madalam, võrreldes segatoitu söövate inimeste analüüsidega.

Kolesterool on kehale vajalik ehituskivi, mis kuulub näiteks rakumembraanide koosseisu ning kasutatakse hormoonide nagu östrogeen ja testosteroon tootmisel. 80% kolesteroolist toodab meie maks ning ülejäänud tuleb toidust. On teada, et keha suudab toota piisava koguse kolesterooli ning toidust lisa ei ole vaja juurde süüa. Kõik, mis on loomset päritolu, sisaldab rohkemal või vähemal määral kolesterooli, samal ajal taimsed toiduained kolesterooli üldse ei sisalda. Lisaks on uuringud leidnud, et kiudainete rohke toit aitab kolesterooli taset kehas vähendada. Kõrgenenud kolesterooli, eelkõige LDL-kolesterooli taset on seostatud peamiselt südame- ja veresoonkonna haiguste (südameinfarkt, isheemiline insult, perifeersete veresoonte haigused jm) tekkega. Südameinfartki ja ajuinsuldi järgselt lisatakse inimeste raviskeemi kohustuslikus korras kolesterooli langetav ravim statiin, kuigi uuringud on leidnud, et sama hea efekti saaks täistaimsetel terviktoitudel põhineva toitumisega. Boonusena jääb inimene ilma ravimitest tingitud kõrvaltoimetest.

JÄTA VASTUS

Palun sisesta kommentaar
Palun sisesta oma nimi