Eestis avas uksed taimse valgu tehas

Suve algul avas Painkülas Jõgevamaal oma uksed taimsete valkude tehas, mis hakkab Vegetein kaubamärgi all tootma nii valke kui ka külmpressiõlisid ja kiudaineid. Põhilisteks tooraineteks on kanepi-, lina- ja rapsiseemned, mis on tervislikud, väga mitmekülgsed ja kõrge valgusisaldusega. Taimsel Teisipäeval oli au olla vabriku esimeste külastajate seas. 

Kuigi tehas on uhiuus, on mõte sellest uuenduslikust tehnoloogiast tema loojate peas küpsenud juba aastakümneid. Ettevõtte eesotsas on inimesed, kellel on pikaaegne välismaine kogemus taimsete valkude tootmisega ning soov ka Eestis midagi sarnast üles ehitada. Esialgseks plaaniks on toorme edasimüük toidutööstusele, kus selle kasutusvõimalused oleksid pea lõputud. Taimsed valgud oleks hea lisand näiteks pagaritoodetele, taimsetele kotlettidele ning erinevatele smuutisegudele. 

Toiduainetööstuses on viimasel ajal toimunud suured arengud ning ülemaailmse kriisi tuules on paljud ettevõtted aina tugevamalt taimse toidu turul kanda kinnitamas. Ka Vegeteini eesmärk on vähendada valkude tootmisel ökoloogilist jalajälge, mis loomsete valkude tootmisel on umbes 30 korda suurem. Seega oleks nende toore hea alternatiiv neile lõpptarbijale suunatud ettevõtetele, kelle kliendid näitavad üles aina suuremat huvi loomse valgu osakaalu vähendamiseks oma igapäevases menüüs. 

Kuna tehase esialgne võimsus on 3-5 tonni valgujahu, külmpressiõli ja kiudainete tootmiseks päevas, on ettevõtte pilk hetkel suunatud suuresti välismaale, sest ainuüksi Eesti jaoks on see esialgu liialt suur kogus. Samas soovitakse luua häid suhteid ka kodumaiste toidutootjatega ning tulevikus loodetakse huvi kasvades avada Painkülale lisaks ka teisi sõsartehaseid. 

Ringkäigu lõppedes kostitati Taimse Teisipäeva tiimi imeliste seenekotlettide, küpsiste, jäätise ja smuutiga, mis olid kõik taimsete valkudega rikastatud. Maitsvad ja loomingulised toidud tõestasid veenvalt, et taimse valgu kasutusvõimalustel pole piire ning see uhiuus tehas toob kindlasti uusi tuuli ka Eesti toidumaastikule.

JÄTA VASTUS

Palun sisesta kommentaar
Palun sisesta oma nimi