EESTI TIPPKOKAD: toidulaud peab olema taimsem!

Foto: Kaarel Antonov

Eesti tippkokad Aldur Soosalu, Roman Zaštšerinski, Cätlyn Priks, Alar Aksalu ja Mikk Valtna on tuntud paljudele toidu- ja restoranihuvilistele. Mis neid ühendab? Tänasest alates koostööprojekt Chefs for Change – algatus, milles osalevad kokad usuvad, et taimsem toidulaud on oluline samm parema tuleviku suunas.

Koostöös Santa Mariaga 17. novembril avalikuks saanud Taimse Teisipäeva algatatud projekt Chefs for Change ühendab kokkasid, kes püüdlevad üheskoos muutuste poole meie toitumises. Nimelt näitavad erinevad uuringud, et eestlased söövad ligi kolm korda rohkem liha, kui on tervislik. Teadlikkus probleemist on aga madal. Uus algatus annabki hääle tuntud kokkadele, kes küll valmistavad oma köökides ka liha, kuid kelle menüüdes ja kodudes on taimne toit suure au sees.

Restorani Mantel & Korsten peakokk Roman Zaštšerinski otsus osaleda Chefs for Change projektis oli kannustatud tundest, et see võimaldab lisaks seni toiduvaldkonnas saavutatule veelgi maailma muuta. „Taimetoidud, mis minu restorani menüüsse said lisatud, osutusid külastajate seas tõelisteks hittideks. Need toidud tulid väga põnevad ja nii me hakkasimegi aina rohkem taimseid roogasid pakkuma,“ sõnas Zaštšerinski.

2019. aastal aasta koka tiitliga pärjatud Cätlyn Priks eelistab oma kodus taimset toitu. „Viimastel aastatel on inimestel tekkinud taimse toidu vastu märgatavalt suurem huvi. Chefs for Change’i saadikuks otsustasin kokana hakata selleks, et näidata inimestele veelgi, kui põnev ja maitsev taimetoit võib olla,“ tõdes Priks. Projekt ootab lahkelt liituma kokkasid, kel samuti huvi taimse kokakunsti vastu.

„Taimne toit ei ole enam ammu vaid taimetoitlaste pärusmaa – kokkade algatusega soovime edastada sõnumi, et me kõik võiksime oma menüüs taimse toidu osakaalu tuntavalt suurendada,“ rõhutas Chefs for Change’i koordinaator Ele-Liis Pintman.

„Heaks esimeseks sammuks on minna ja proovida, milliseid taimseid hõrgutisi meie kokad ise oma restoranides pakuvad: restoran Ö, Kaks Kokka, Mantel ja Korsten, Moon, Kolm Sibulat, Von Krahli Aed,“ sõnas Pintman.  

Chefs For Change koostööprojektis tulevad kokku Eesti tippkokad, et rääkida taimse toidu olulisusest. Projektiga liitunud kokad lisavad oma menüüsse taimseid valikuid ja laiendavad oma teadmisi taimsest köögist, kuna see on kasulik nii meie kõigi tervisele kui ka keskkonnale. Lisainfo Chefs for Change projekti kohta leiad SIIT.

JÄTA VASTUS

Palun sisesta kommentaar
Palun sisesta oma nimi