Ajakiri Vegan Vapianos: maitseelamus ja lihtsalt elamus

Nädala alguses käis ajakirja Vegan toimetus külas Vapianol, kes on enda südameasjaks võtnud selle, et ka veganid nende juures kõhu täis saaksid  –  ja mitte ainult ühe toiduga, vaid erinevate itaaliahõnguliste hõrgutistega alustades loomulikult pastast, põigates vahepeal salatite ja suppide maailma, pitsa juurde ja lõpetades magustoiduga.

Vapiano on välja öelnud, et on alati oma kõrgeks eesmärgiks seadnud igaühe individuaalsed toitumisalased vajadused. Ja kuigi enamik veganeid valib menüüst automaatselt v-märgi järgi endale roa, on tegelikult variante veelgi. Nende tellimiseks on tarvis vaid julgust, et küsida.

Meid võttis vastu Mari-Liis, kes on Vapiano toote kvaliteedi- ja koolitusjuht. Ta selgitas meile ilmekalt, millised on veganite variandid Vapianos. Valikust leiab klassikalise tomatisupi, pasta Aglia e Olio (küüslauk, oliivõli, tšilli, petersell), pasta Pomodoro (tomatikaste) ning pasta Arrabiatta (tšilli, küüslauk, tomatikaste). Muide, Vapiano pasta- ja pitsataignad on alati valminud loomseid produkte kasutamata. Pasta teeb erilisemaks veel asjaolu, et seda  –  nagu ka pitsatainast  –  valmistatakse koha peal ning tegu on äärmiselt värske toiduainega. Seda illustreerib asjaolu, et Vapiano pasta säilivusaeg on vaid 36 tundi. Pasta on kõrge veesisaldusega, seega pole ime, et pasta meie silme ees põnevas spetsiaalses pastakeetjas vaid 90 sekundiga al dente keeb. 

Pitsa Crema di Avocado

Tulles tagasi menüü juurde, on suurimaks hitiks veganite seas kindlasti pasta ja pitsa Crema Di Avocado. Krõbeda ääre ja õhukese põhjaga pitsa on üllatavate komponentidega  –  pelgalt juba seetõttu, et klassikalise tomatise pitsakastme asemel kasutatakse avokaado-basiiliku kreemi. Mingil kummalisel kombel ei teki aga mingitki tomatikastme igatsust. Muide, kas teadsid, et täistaimsena saab valmistada ka teisi roogasid, mis menüüs muidu loomsete lisanditega kirjas?

Vapiano kokkade pimedates, kuid imelistes sahtlites peidavad end veganjuust ja tofu. Nii saab pitsa peale mozzarella asemel panna taimse variandi, pasta sisse loomse valgu asemel aga tofu. Näiteks valmistas Mari-Liis meile imelise kiirusega pasta Pollo Piccante veganversioonis. 

Pollo Piccante veganversioonis, taamal kõrvitsasupp.

Tegemist on põnevalt vürtsika apelsinikastmes roaga, millele lisandiks krõmpsuv pak choi ja paprika. Kirsiks tordil on pasta sees krõbedaks praetud tofukuubikud. Kui igatsed põnevaid sensatsioone, palu järgmine kord Vapianos just see endale valmistada, kuid ära unusta kokale mainida, et ta seda just tofuga teeks.

Triin, ajakirja retseptilooja, mekkimas kõrvitsasuppi.

Kokad on leti taga äärmiselt vastutulelikud ning lõbusad, nalja visatakse teineteise ja klientidega. Viskamisest rääkides, võib juhtuda, et satud pealt nägema, kuidas osavad pitsakokad oma peade kohal ka pitsatainast lennutavad.

Vahvaks üllatuseks on see, et sügishooaja puhul on uudisroana menüüs kõrvitsasupp, mis ongi valmistatud ainult vegankoorega. Nii sobib see kõigile. Vapiano kõrvitsasupp mõjub mingil veidral kombel nostalgiliselt, tekitades mõnusa sooja tunde. Üsna lihtsa natuuriga toidule lisab iseloomu supile lisatud kõrvitsaseemneõli. Kui supp pole aga lemmiktoit, ent sooviks siiski midagi kergemat, on salatiletis võimalik tellida külluslik salat Quinoa grillitud köögiviljadega ja hummusega või special salat kõrvitsakuubikute ja Vöneriga. Muide, hummust saab megahea hinna eest tellida ka eelroana. Serveeritakse seda imelihtsalt, koos ciabatta-leivaga. Aga tihti ongi ju nii, et lihtsuses peitub võlu.

Täiendatud on ka taimset piimavalikut. Baarist saab tellida kohvi hernepiimaga, mis on üllatavalt naturaalse mekiga ning sugugi mitte võõras. Ja kui juba baari poole minek, ei tasuks sealt kindlasti ilma magustoiduta lahkuda. Crema di Banana con Noci Caramellato ehk banaanikreem karamelli ja Kreeka pähklitega  –  maiasmokkadele unistus ning toiduentusiastidele paradiis. 

Crema di Banana con Noci Caramellato

Kindlaks sai see, et vegantoitu pakutakse Vapianos suurima hea meelega ning ka see, et ka edaspidi mõeldakse veganitele. Hea meel on näha, et aina rohkem hakkavad täistaimsed toidud populaarsetes ja hinnatud toidukohtades kanda kinnitama. Vegantoit on Vapianos maitsev. Ja boonusena esteetiliselt nauditav. Kui silmadega saaks süüa, saaks Vapianos ilma suurema vaevata ja väga kiiresti kõhu täis. Vahvaks lisaefektiks on muidugi ka see, et näed täpselt, kuidas sinu maitsev lõuna valmib. Saad jälgida koka iga liigutust. Nii saab Vapianost maitseelamuse ja ka lihtsalt elamuse omaette.

PS! Oktoobrikuu igal neljapäeval saab Vapianost veganroad 20% soodsamalt. Vaata lähemalt SIIT.

JÄTA VASTUS

Palun sisesta kommentaar
Palun sisesta oma nimi