Rootsi arstid esindamas Eesti veganeid

David Stenholtz on Stockholmi Södersjukhuseti haigla onkoloogia vanemarst ja tuleb suvel Arvamusfestivalile rääkima veganluse mõjudest tervisele. Tundnud pikalt huvi toitumise ja tervise vastu, lõi ta koos kolleegidega ühingu “Arstid tuleviku heaks” (“Läkare för framtiden”), millel on Facebookis juba pea 20 000 jälgijat. Ühingu eesmärk on levitada teadmist toitumise tervisemõjude kohta, rõhutades tõenduspõhiste riiklike toitumissoovituste järgimist ja tutvustades võimalusel põhjalikumalt täistaimse terviktoitumise hüvesid. Vabal ajal naudib David matkamist looduses ja kultuuri selle igasugu erinevates vormides. Davidit intervjueeris Eesti Vegan Seltsi arendusjuht Kadri Sikk.

David, seisad täistaimse toitumise kui inimese jaoks kõige tervislikuma eest. Miks on täistaimne toitumine meie tervisele nii suureks kingituseks, et kõik peaksid seda kaaluma?

 Julgustan kõiki toituma võimalikult taimsete terviktoitude keskselt. Soovitused süüa täiesti või peaaegu täielikult taimetoitu on aidanud viia südame-veresoonkonna haiguste taandumiseni. Ükski muu toitumisviis ei ole andnud selliseid tulemusi. Pean ääretult oluliseks, et see info jõuaks igaüheni, kel on suur risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse. Lisaks viitavad uuringud, et tavatoitumisest lähtuvad soovitused jäävad alla täistaimsetele toitumisviisidele, kui rääkida 2. tüüpi diabeedist ja ülekaalust tervenemisest. Maailma Vähiuuringute Fond soovitab vähi vältimiseks “süüa peamiselt taimset päritolu toitu” ja ma olen sellega täiesti nõus.

Kõigi veganite jaoks on see muidugi suurepärane uudis! Eesti arstid ja eksperdid arvavad aga praegu, et pikemaajaliselt viib veganlus terviseprobleemideni. Miks on selles valdkonnas isegi professionaalide seas nii palju segadust? 

See on üllatav, arvestades tänast tugevat tõendusmaterjali, et veganina on võimalik elada täisväärtuslikult igas eluetapis. Academy of Nutrition and Dietetics, mis on maailma suurim professionaalne toitumisteadlasi ühendav organisatsioon, on sellel seisukohal olnud juba pikalt. Ma ei saa otseselt Eesti kohta rääkida, aga minu kogemus on, et veganluse ja taimetoitluse kohta levivate eelarvamuste põhjused on kõige sagedamini lihtsalt ignorantsuses. Ei ole harv juhus, et aktiivselt veganluse ja taimetoitluse vastu võitlevad inimesed on seotud loomatööstusega või sellest mõjutatud. Sealt on täna pärit ühed võimsaimad lobiorganisatsioonid. Eriti piimatööstusest, millel on tegelikult seatud lausa üleilmseks eesmärgiks saavutada “tasakaalukamad vaated küllastunud rasvhapete ja piimarasva kohta” (allikas: Global Dairy Platform).

Lõpuks nõuab loomsete toodete tarbimine ja sellest põhjustatud kahjud keskkonnale, loomadele ja üleilmsele toiduainete jaotamisele ka mitmel tasandil silma kinni pigistamist. Pole võimatu, et pigistame nii silma kinni ka siis, kui hakkame lähemalt toitumisest rääkima.

Muideks, paar huvitavat fakti. Pooled Eesti arstidest on üle 55 aasta vanad ning omandanud erialateadmised ilmselt mõnda aega tagasi. Samas saavad ka täna Tartu ülikoolis arstiks õppijad valida 360-ainepunktisest õppekavast ainult ühe aine, mis käsitleb otseselt toitumise ja tervise mõjusid – ühe-ainepunktine valikaine “Nahahaiguste seosed toidu ja toitumisega”. Kuidas saavad nii praegused kui tulevased arstid end toitumise ja selle tervisemõjude kohta harida?

Sama probleemi kohtab üle terve maailma. Igal haiglal on aastane eelarve ega saa endale lubada lisarahastust, mida läheks vaja elustiili sekkumise osakondadele. Neil tuleks selleks vähendada elupäästvate raviosakondade rahastust või mujalt kokku tõmmata. Seda ei ole eetilistel põhjustel võimalik teha, mistõttu jääbki tegemata. Olukorras, kus tervishoiu rahastamine on kitsikuses, oleme kinni süsteemis, kus ei ole elustiili sekkumiste jaoks kohta ega raha. Sama peegeldub meditsiiniväljaõppes, kus seda samuti ei õpetata.

Praegu jääb enda harimine tervishoiutöötajate kanda ja ma julgustan kõiki seda tegema. Alustuseks soovitan lugeda tervisevaldkonna ekspertide poolt koostatud tõenduspõhiseid soovitusi. Materjali leidub ka taimetoitumise kohta. USA suurim tervishoiuettevõte Kaiser Permanente on taimetoitluse kohta välja andnud brošüüri, mille saab netist kätte.

Samal ajal tuleb siiski tunnistada, et ka veganina saab väga ebatervislik olla. Mida soovitad veganitel teha, et nad ei satuks vale toitumise tagajärjel arstikabinetti?

Kõik veganid peavad võtma B12 toidulisandit – see on väga oluline!. Kui sa ei saa pikemalt õue päikese kätte, pead ka D-vitamiini võtma, aga see kehtib igasuguse toitumise puhul. Vegan, kelle toidulaual on peamisel taimsed terviktoidud, saab teisi toitaineid päris kindlasti piisavalt. Tegelikult enamiku toitainete saamine isegi kasvab, kui inimene läheb tervisliku vegantoitumise peale üle.

Me juba ootame, et saaks augustis Arvamusfestivalil kõigest lähemalt kuulda! Palun anna meile selle ajani kolm nõuannet, kuidas sel suvel terve püsida?

  1. Vaata filmi “Kahvliga skalpelli vastu” ja külasta ka nende veebilehte forskoverknives.com, kust leiab häid retsepte ja inspireerivaid lugusid.
  2. Naudi jäätist päikse käes! Aga valmista see ise pähklitest, seemnetest ja puuviljadest, netis on palju retsepte, lihtsalt guugelda “raw vegan ice cream”. Tavaline jäätis on suhkru, kolesterooli, küllastunud rasvade ja transrasvade segu, mis on ühed tervisele ohtlikemad ained üldse, kõik ühes tootes koos. Ja ära lase päikesel end ära põletada!
  3. Mine randa jooksma ja ujuma!

Davidit näeme juba 12. augustil Arvamusfestivalil Paides, kus eksperdid arutavad lähemalt veganluse üle. Tule sinagi arutelust osa saama!

Kadri Sikk
Eesti Vegan Selts