KORGIST KOTT: kas tulevikku vaatav aksessuaar?

MIS ON KORK?  Korki saadakse korktammelt. Korktamm (Quercus Suber) on keskmise suurusega igihaljas puu, mis kasvab ligikaudu 20 m kõrguseks ja mille eluiga on 170-200 aastat. Korktamm kasvab peamiselt Edela-Euroopas ja Loode-Aafrikas. 

Korgiks nimetatakse korktamme koort. Koore eemaldamine puult toimub keskmiselt iga 10-12 aasta tagant ja esmane lõikus tehakse vähemalt 25-aastaselt puult. Ühelt puult eemaldatakse koort keskmiselt 10 korda kogu eluea jooksul. Koore eemaldamine puud ei kahjusta, kuna koor taastub looduslikult. 50% kogu maailma korgisaagist saadakse Portugalist.

Korktammelt eemaldatud koor kuivatatakse päikese all, keedetakse ja pressitakse kokku, mille tulemusena saadakse vastupidav, veekindel ja stiilne materjal. Korgi struktuuri võrreldakse mesilaskärjega ning poorne struktuur annab materjalile kerguse ja elastsuse. Korkmaterjal on biolagunev, taas ringlusse võetav ja 100% keskkonnasõbralik.

Seni on kork olnud teada-tuntud eelkõige veinitööstuses ja ehituses (nt põrandad). Tänasel päeval leiab kork üha enam kasutust moekunstis. Miks? Eelkõige materjali eeliste tõttu. Tegemist on pehme, sooja, kriimustuskindla ja 100% loodusliku materjaliga. Lisaks on iga korgist valmistatud ese unikaalne, kuna korgi toon, struktuur ja muster on kordumatud ning kahte ühesugust toodet ei esine.

Korgist disainkottide valikuga saab lähemalt tutvuda SIIN. Miks mitte kasutada head võimalust uudse materjali tundmaõppimiseks. Samuti on võimalik olla esimeste seas, kel käevangus stiilne ja omanäoline VEGAN kott.