Soovitusi alustavale jooksjale

Jooksmine on üks vanemaid spordialasid ja inimkehale loomulikumaid liikumisviise. Jooksmisega alustamiseks ei ole vaja kalleid seadmeid ja udupeent varustust. Piisab ühest tossupaarist, dressidest ja soovist ennast liigutada. Selleks, et sinu liikumises oleks hoogu ja kerget sammu, oleme kokku kogunud kuus soovitust, mis aitavad sul jooksust rõõmu tunda.

1. Leia enda ümber inimesed, kes sind motiveerivad ja on eeskujuks

Kogukond annab inspiratsiooni ja toetab. Kui sind ümbritsevad inimesed on tugitoolisportlased, siis on kerge anda järgi kiusatusele trenni asemel lemmiktelesarja vaadata.

Kui sa ei tea parasjagu ühtegi sõpra või sõbrannat, kes su laisa taguotsa toast välja ajaks, siis lae endale äpp, näiteks Endomondo. Siit võid leida nii mõnegi enda sõbra „salaja” trenni tegemas. Näed, kus nad jooksevad, ja saad nendega punti lüüa. Inspiratsiooni leidmiseks tasub kindlasti üles otsida pühendunud ja hingega asja juures olevate jooksjate blogid. Nende kirg on nakatav ja innustab sindki jalgu kõhu alt välja võtma. Mõned omad Eesti mehed, keda kindlasti on veganil huvitav jälgida, on Indrek Ilumäe ja Rait Ratasepp. Nendest viimane ei ole küll vegan, aga toitub siiski peamiselt taimsest. Kui inglise keel sinu jaoks takistuseks ei ole, siis tutvu ka nende tüüpidegatoortoitlasest pikamaajooksja Tim Van Orden ja veganist triatleet Rich Rolli.

2. Sea endale eesmärgid

Vali suveks mõni võistlus, millest osa võtad. Maksa juba varakult osalustasu, prindi võistluse plakat ja pane see kodus nähtavale kohale − nii on sul eesmärgid pidevalt silme ees. Esimeseks võistluseks ei pea olema maraton, isegi mitte pool sellest. Alustuseks on hea seada väiksemaid eesmärke, mida on lihtsam saavutada. Pole mõtet ennast suurte eesmärkide tagaajamisega ära nikastada. Tasa ja targu − tead ju küll seda kõnekäändu. Pealegi on just väikesed saavutused ja nendest kogetav rõõm need, mis aitavad sul hiljem suurte eesmärkide saavutamisega toime tulla.

3. Realistlik plaan aitab areneda

Nüüd, kus oled ennast Indrek Ilumäe blogi või Rich Rolli podcast’iga käima tõmmanud ning eesmärk on seatud, on aeg panna paika plaan. Üks võimalus selleks on kohtumine personaaltreeneriga, kes oskab sinu võimeid hinnata ning nõu anda, kuidas soovitud tulemused saavutada. Kui aga kogu sinu tagavaraks hoitud raha on plaanis uute jooksujalatsite alla panna, siis no worries − saab ka teisiti. Äpp nimega My Asics Run Training aitab sul tasuta treeningplaani koostada. Lähtudes seejuures sinu isiklikust tasemest, seatud eesmärgist ja ajast, millal soovid seda täita. Endomondo pakub ka sellist võimalust ja isegi natuke paremat, aga see ei ole tasuta. Kui eesmärk on paigas ja jooksutrennid planeeritud, siis oleks mõistlik vaadata üle ka enda jooksutehnika ja leida nõrgad kohad, mille kallal tööd teha. Nüüd mõtled vist küll, et see on juba sinu jaoks liig mis liig ja siin on vaja treeneri abi. Sinu rõõmuks aga on jooksuvarustuse tootja Saucony teinud ägeda tasuta äpi, mis aitab sul hinnata oma tugevusi ja nõrkusi ning annab sulle harjutussoovitusi, kuidas oma nõrgemaid külgi parandada. Äpp annab sulle mõned kerged harjutused ning neid sooritades pead ennast filmima. Seejärel videoklippe vaadates vastad küsimustele ja voilà − tulemused kuvatakse graafikuna ning vastavalt sellele saad ka hulga harjutusi, mida tehes paraneb su füüsis ja jooksutulemused.

4. Õige jalanõu võib päästa päeva

Nüüd, kus oled kokku hoidnud personaaltreeneri arvelt, on aeg minna ja need säästud jooksutarvetele kulutada. Vali vajaminevaid asju tähtsuse järgi: number üks on jalatsid.

Kõige parem on jalanõusid ostma minna õhtul, sest siis on su jalad natuke tursunud, võrreldes päeva algusega. Nii on kindlam, et sa ei lõpeta liiga väikeste jalanõudega. Kui tunned, et ei oska endale sobivat jalanõud ise valida, konsulteeri kindlasti müüjaga. Neil on kogemust ning nad oskavad sind suunata. Samas on võimalik ka nt Jooksueksperdist läbi astuda (www.jooksuekspert.ee) ja lasta endale teha test, kus määratakse ära sinu jooksutehnika ning aidatakse su eripäradele vastav jalats leida. Kusjuures see on täitsa tasuta, juhul kui tossud nende käest ostad. Muideks, nad müüvad seal täitsa hea hinnaga Saucony tosse, mis ei ole küll moodsad firmakad nagu Nike ja Adidas, aga arvestades seda, kui professionaalne äpp neil on, teavad nad jooksust kindlalt väga palju ja oskavad ka super häid tosse teha.

Teine asi, mis on vast sama oluline kui jalanõu, eriti kui soovid kiiremaid tulemusi ning jälgida oma arengut, on pulsikell. See ei pea olema high tech kõikide lisadega imevidin, oluline on jälgida oma südame tööd, et saaks vastavalt sellele treeningu intensiivsust tõsta või langetada.

Veel soovitaks investeerida korralikku spordisokki. Kui oled juba leidnud endale sobiva jalanõu, siis ei tahaks ju jooksumõnu rikkuda sokiga, mis ajab higistma, ei hinga ning, kõige hullem, liigub jalas.

5. Esmamulje on kõige tähtsam

Oma esimesi jookse alusta lihtsalt. Tee trenni sellisena, nagu sa oled, mitte sellisena, nagu sa tahaksid olla. Kõige suurem viga, mida algajad teevad, on see, et jooksevad liiga palju ja liiga kiiresti. Selline enesepiinamine võtab ära naudingu. Jooksmine peaks ikkagi fun olema.

Kui oled jooksmises täiesti algaja, ära sunni ennast kohe 45 minutit jooksma. Alusta väiksemate jooksusööstudega kõndimise vahepeal. See aitab su kehal ja vaimul kohaneda jooksu nõudmistega ning teeb trenni lõbusaks kogemuseks. Tee näiteks 30 sekundit kuni minut jooksu ning power-kõnni kaks korda sama kaua. Seejärel korda.

Et lihased soojaks saada, alusta alati viieminutilise kõndimisega ning selleks, et pärast treeningut jahtuda, tee sama.

Keskendu vahemaale, mida jooksed, mitte ajale. Proovi joosta pigem kaugemale kui kiiremini.

6. Võta aega taastumiseks

Paljud algajad teevad vea, üritades liiga palju, liiga tihti jooksmas käia. Võta aega taastumiseks, sest puhkus moodustab olulise osa arengust. Kui sa ei lase oma kehal taastuda ja kohaneda uue rütmiga, lõpetad vigastustega. Kuula oma keha: kui tunned kuskil valu, pakitsust või väsimust, võta aeg maha ja taastu.

Taastumisele aitavad kaasa küllaldane uni, vedeliku tarbimine ning mitmekülgne toitumine. Siin on jälle olemas lahedad tasuta äpid, mis aitavad sul toitumist analüüsida ja olla kindel, et sööd ja jood piisavalt. Need rakendused on aga juba nii vanad ja tuntud, et nende tutvustamiseks piisab vaid nende nimetamisest − Cronometer ja tema eestlasest sõber Nutridata.