3 RETSEPTI TUDENGILE: kuidas saada soodne kõhutäis?

Soovid kärpida toidukulusid, toitu vähem raisata või lihtsalt oma menüüd mitmekülgsemaks muuta? Loomade eestkoste organisatsioon Loomus ja Eesti Vegan Selts kutsuvad kõiki Tartu tudengipäevade programmi kuuluvale veganüritusele, mille fookuses on see, kuidas hoida tudengina oma toidukorv soodne, ent mitmekülgne.

Üritusel “Vegan potluck – soodne kõhutäis veganina” on kolm külalisesinejat, kes tunnevad Tartut ja siinseid võimalusi läbi ja lõhki. Oma kogemustest räägivad Mari Frühling (Kõrgema Kunstikooli Pallas üliõpilane), Hardi Heinvere (Wolti kuller ja Tartu Ülikooli üliõpilane) ja Elsa Jukola (Tartu Toidujagamise asutajaliige ja Tartu Ülikooli üliõpilane).

Korraldaja ja Loomuse juhatuse liikme Annaliisa Posti sõnul on üritusele oodatud nii tudengid kui ka teised huvilised, kes soovivad veganluse kohta rohkem teada saada, kuulata veganitest tudengite kogemuslugusid ning nautida head vegantoitu.

“On levinud väärarusaam, et vegantoit on kallis, kuid tegelikult see nii pole. Üritusel avamegi seda teemat eriilmeliste esinejate toel ning jagame nippe, kuidas hoida toidukorv soodne nii, et ei peaks maitses kompromisse tegema,” lisas ta.

Loomuse ja Eesti Vegan Seltsi korraldatav üritus “Vegan potluck – soodne kõhutäis veganina” toimub 23. aprillil kell 16.00-18.00 korporatsioon Ugala ruumides (J. Kuperjanovi 16. Tartu) ning on kõigile tasuta.

BBQ oakotletid

240 g punaseid ube 
1 väike sibul 
1 sl BBQ-kastet 
1 sl jahu 
näputäis soola
veidi toiduõli praadimiseks 

Pese ja kurna oad ning purusta kahvliga kausis. Haki sibul peeneks ning sega ubade hulka koos soola, jahu ja BBQ-kastmega. Kuumuta pann keskmisel kuumusel ning lisa toiduõli. Vormi kätega pätsid ning prae mõlemalt poolt umbes 2 minutit. 

Soolased kaerahelbed

70 g kaerahelbeid 
1 väike porgand 
1 väike sibul 
100 g ube tomatikastmes 
0,5 köögiviljapuljongi kuubikut (või 1 tl muid maitseaineid, mida kapis leidub)

Lisa potti kaerahelbed, peeneks hakitud porgand ja sibul ning pool puljongikuubikut. Vala peale nii palju vett, et koostisosad oleksid kaetud, aga mitte liiga palju (~140 ml). Keeda madalal/keskmisel kuumusel umbes 6 minutit ja sega aeg-ajalt. Kui soovid, lisa veel maitse järgi soola. Vala valmis puder kaussi ning serveeri tomatikastmes ubadega. 

Banaaniga french toast 

1 väike (üle)küpsenud banaan 
200 ml taimset piima 
2 tl suhkrut 
2 sl nisujahu või tärklist 
5-6 saiaviilu 
toiduõli praadimiseks

Purusta kausis kahvliga banaan. Sega juurde jahu ja suhkur ning seejärel taimne piim. Kui soovid, võid purustamiseks ja segamiseks kasutada hoopis blenderit või köögikombaini. Kuumuta pannil õli. Kasta saiaviilud ühekaupa piimasegusse ja prae pannil mõlemalt poolt keskmisel kuumusel paar minutit.