AASTA VIIMANE AJAKIRJANUMBER: millal ilmub ja millest tuleb juttu?

Vana aasta hakkab lõpule jõudma, kuid enne veel jõuame teieni tuua aasta viimase ajakirjanumbri! Detsembrikuu number ilmub Selveritesse 19. detsembriks (kui sa veel ei tea, muutus augustis ajakirja jagamissüsteem – loe sellest lähemalt SIIT). Seega pange end valmis! Selveritest kaovad ajakirjad nagu äsja ahjust välja võetud pehmed saiakesed. Olge õigel ajal õiges kohas! Ja kui lugejatega võidu joosta ei taha, ei viitsi või ei jõua – telli ajakiri koju! Nii ei jää sa kunagi ilma! Aga asume asja kallale! Kuigi see tegelikult pole nii, võib tunduda, et uus detsembrikuu number lõhnab jõulutoitude ja magusa šokolaadi järele! Miks? 

Alustame pereteemadel. Anniina elus on asjad muutumas – tema pisike vegan on alustamas iseloomu näitamist. Kõik nunnud ja emale meelepärased huvid on pojal vahetumas tahes-tahtmata kommertslikumate superkangelaste vastu. Kuidas Anniina selles olukorras kohaneb? Kuidas see mõjutab tema maailmavaadet ja veganelustiili üldisemalt, saabki pererubriigist järgi kaeda.

Ka seekordse kaaneloo märksõnaks on „pere“. Tallinnas Voorimehe 4 asub iga šokohooliku lemmikpood Karu Talu Šokolaad, mida peab Rootsist pärit Ylva koos perega, mis ei ole tal mitte väike – särtsakal naisel on kuus last ning kolm lapselast, kõik veganid. Ylva räägib oma teekonnast Rootsist šokolaadini ning sellest, kuidas veganlus on teda ja tema perekonda mõjutanud. Ja no vaadake seda kaanefotot! Juba pilt nende maiustustest ajab suu vett jooksma! Mmm… Jõululauale väikeseks maiustuseks sobiksid nende šokolaadid ideaalselt.

Jätkame aga täiesti teistel teemadel. Kas teadsid, et üle kolme protsendi Eesti noortest on veganid? Just nii! Oktoobris tellisid MTÜ Loomus ja Eesti Vegan Selts Kantar Emorilt esimest korda uuringu eestlaste toitumisharjumuste kohta. Millised olid tulemused, saab ajakirjast lähemalt lugeda.

Kuna pühadeaeg on ka kingituste tegemise aeg, proovime seekord Sulle, kallis lugeja, nõuga abiks olla. Lisaks jõuluteemalistele kogemata vegantoodetele ning isetehtud rahakoti- ja vegansõbralike kingituste meisterdamise õpetusele toome sinuni ka vihjeid kosmeetikatoodete ostmiseks.

Kosmeetika rubriigis räägime, kuidas ära tunda loomasõbralikud tooted ning milliseid brände saab selles osas usaldada, milliseid aga tasuks vältida. Lisaks on meie ihujumestaja Sevil pannud kokku ka klassikalise ja ajatu suitsusilma tegemise õpetuse nendeks pidulikeks eesolevateks hetkedeks!

Liigume edasi … Kuna tarbimine ja prügitootmine on ühe mündi kaks poolt, leiab ajakirjast lugemist ka Eesti enda prügimajanduse ja selle varjupoolte kohta. Vaatame kaastunde ja kurbusega neid kaugeid maid, mis on reostunud prügist, ning mõtleme, kui kena ja puhas meil siin on. Kuid kas kõik on ikka nii kaunis ja roosiline või peaksime ikkagi küsima, kuhu prügi on maetud?

Milline on tulevik, küsisime Marek Strandbergilt, kes pani meile kirja oma mõtted mõtlemapanevas ja huvitavas artiklis „Loomavabast majandusest“. Lugeda saab sellest, milline võiks olla jätkusuutlik tulevik ning milliseid suundi ootab areng, milliseid hääbumine.

Loomade ja nende toiduks kasvatamisega seonduvalt vestlesime ka Rootsi endise seakasvatajaga, nüüdse veganfarmeri Gustaf Soderfeldtiga. Mis viis teda seakasvatuseni ning lõpuks veganluseni? Südamlik lugu sellest, kuidas inimene liikus äärmusest äärmusesse. Persooniloos räägib ta oma kogemusest, eetikast, veganlusest, loomapidamisest ning sealhulgas vimasel ajal popiks muutunud mahe-loomakasvatusest ning sellega seonduvatest probleemidest.

Gustaf võttis sõna ka novembris toimunud Taimetoidumessil, mis seekord oli koguni kahepäevane suurüritus. Taimetoidumessi kokkuvõtet saab samuti kaeda! Lisaks on ajakirja vahel kokkuvõte toidumessi (FoodFest) paneelist, kus ettevõtjad rääkisid vegantoodete tarbimisest ja nende kasvust. On tõde, et vegantoodete tarbimine aina kasvab!

Novembris algas ka vegan-väljakutse, mille võtsid ette menukas lauljatar Laura Põldvere, teadusajaloolane Aro Velmet ja Tallinna abilinnapea Züleyxa Izmailova. Nad muljetavad, kuidas väljakutse õnnestus, mis olid katsumused, mille võrra said nad aga rikkamaks ja kuidas nad edasi talitavad.

Lisaks on ajakirja vahel, nagu ikka, lugejate lemmikud: retseptid! Sel korral oleme mõelnud – üllatus-üllatus! Jõulude peale! Niisiis saavad lugejad ajakirjas ilmunud retseptidest kokku põhimõtteliselt terve uhke täistaimse jõululaua! Loodame, et leiate palju inspiratsiooni!

Pühad on aeg olla pere ja lähedastega. Seega soovimegi oma väikese toimetusega Sulle, armas lugeja, kauneid hetki lähedaste seltsis!

Kui võimalik, kingi neile oma aega ja tähelepanu kallite esemete asemel!

Hoidke üksteist ja ilusat vägivallatut pühadeaega! 🙂